Wat mag je mee naar huis nemen uit Thailand?

Door Redactie
Geplaatst in Reizen
Tags: ,
12 juli 2017

Lekker struinen op de vele markten, die Thailand vooral in de toeristische centra kent en je verlekkeren aan de prachtige namaak-Nikes, een mooie fake Vuitton handtas, kleding van alle bekende merken. En wat te denken van een splinternieuwe iPad, die je ergens in een winkelcentrum zag liggen? Kopen toch!

Maar hoe zit het met de douane als je thuiskomt, mag je dat alles zo maar kopen, zonder het te hoeven aangeven bij de douane?

Douane reizen app

Bij veel vakantiegangers is er voortdurend twijfel over wat wel en wat niet mag. Men weet wel, dat er regels zijn, maar die regels zijn zo talrijk om ze alle te kennen. De Douane in Nederland en België kennen sinds vorig jaar een Douane reizen app, waarop de reiziger eenvoudig kan checken wat hij in zijn reisbagage probleemloos kan meenemen naar huis.

Als u op reis gaat, kunt u de app van tevoren checken als u van plan bent iets speciaals te kopen in het land, dat u gaat bezoeken en als u op een markt bent en iets leuks ziet, dat u wilt kopen, checkt u ook deze app of het toegestaan is.

Welke informatie op de app

In de eerste plaats vindt u een overzicht van wat u wel en niet mag meenemen uit een land buiten Europa naar huis. De regels dus over geneesmiddelen, geld, etenswaren, drank, tabak, dieren, planten en nog veel meer.

Op de app kunt u ook gemakkelijk valuta omrekenen naar Euro’s en ook vindt u er omrekeningstabellen naar kilo’s en liters.

Bonnenboekje

Zeer handig is het “bonnenboekje” op de app. Als u waardevolle goederen meeneemt op vakantie, camera, laptop, mobiele telefoons, enz. kunt u een foto van uw aankoop bon maken en die in het bonnenboekje plaatsen. Op die manier kunt u bij aankomst uit uw vakantieland aantonen, dat die goederen voorafgaand aan uw reis zijn gekocht en dus niet aan invoerrechten of andere belastingen onderhevig zijn.

Meer informatie

Twijfelt u nog steeds en geeft de app u niet een geruststellend antwoord? De Douane heeft een eigen Facebook pagina, een Twitteraccount en een Instagramaccount, waarmee u rechtstreeks een vraag kunt stellen.

App downloaden

Voor het downloaden van de Douane reizen app verwijzen we u naar de volgende links:

Voor Nederland: www.belastingdienst.nl

Voor België: www.belgium.be


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Wat mag je mee naar huis nemen uit Thailand?”

 1. Fransamsterdam zegt op

  Dat veel mensen twijfelen komt voornamelijk doordat de regels niet zo lang geleden weer eens zijn veranderd, zonder dat daar een behoorlijke mediacampagne voor is opgezet.
  Je mag nu net zoveel nepartikelen meenemen als je wilt, als het maar voor persoonlijk of familiair gebruik is, of voor cadeautjes, en het niet een hoeveelheid is die aanleiding geeft om aan te nemen dat het voor de handel is.
  Verder is twijfel mogelijk omdat de regels soms niet aansluiten op de regelgeving binnen Nederland zelf.
  Zo mag iemand van 17 in Nederland nog geen fles advocaat of een pakje shag kopen, maar mag diezelfde persoon vanuit Thailand wel bijvoorbeeld 1 fles jenever èn 4 liter wijn èn 16 liter bier èn 200 sigaretten meenemen.
  Tenslotte is de site van de douane zelf verwarrend, door bijvoorbeeld op de ene pagina de (hierboven genoemde) 4 liter – niet mousserende – wijn wèl te vermelden, en op de andere pagina weer niet.
  De douane app mag zich na een jaar nog niet in een erg grote populariteit verheugen, ik zie in de Playstore slechts 5.000 downloads.
  Wat er zoveel handiger is aan de app dan de kille feiten zoals die ook op de site staan is mij ook niet helemaal duidelijk. Of u moet het leuk vinden om te lezen dat de douane op de Nederlandse vliegvelden wel 11.000 reizigers per jaar controleert…. (30 per dag).

 2. KLAUS HARDER zegt op

  Voor de 1e keer totaal oneens met sympathieke Frans Amsterdam … de douane op Schiphol doet uitstekend werk …. in tegenstelling tot vroegere jaren (ben een ex-zeevarende, en bekend met Schiphol sinds de 70’er jaren, waar je te maken had met jonge, domme, onervaren douane ambtenaren, die niet wisten waar ze over praten) is het tegenwoordig een hele efficiënte afhandeling. Op Facebook kun je contact opnemen met de douane, wat mag je meenemen uit Thailand, krijg je zo een antwoord. Met controle van mijn koffer ben ik in formule-1 snelheid er doorheen. Gezien mijn leeftijd gaan ze de koffer zelf op de bank tillen. Leuk. Wie maakt zich nou druk over het commentaar van Frans …. 1 fles of 4 liter of 16 liter of 150 sigaretten of wat dan ook. Wel of niet mousserende wijn …. Frans, ben jij diegene met die leuke verhalen over Thailand ? Opeens ben je echt Hollands op zijn smalst ! ;O) …. iedereen die zich een reis naar Thailand kan permitteren met erbij komende kosten wat het uitgaans leven betreft, kan zeker ook gewoon in Nederland een fles niet of wel mousserende wijn met NL-belasting betalen, waar hebben wij het over ? ;O)

  • KLAUS HARDER zegt op

   ….. alleen een keer oponthoud gehad met de douane/Schiphol bij terugkomst uit Bangkok. Vriendin had me een fles meegegeven, lijkt op een fles rode wijn, maar zit geen wijn in. Een soort wonderdrankje, elke ochtend een beetje van drinken, oudere mannen zoals ik halen ‘vitaal’ de honderd jaar. Nou haat ik dat, en ook nog dit soort flessen meenemen …. tegensputteren met de fles gaat misschien kapot in de koffer, hielp niet, gewoon tussen je kleren, gaat altijd goed, zei ze. Kom ik aan op Schiphol …. wordt ik door de douane meteen eruit gezwaaid en geconfronteerd op een klein tv-schermpje met een foto van de inhoud van mijn koffer. Alles in zwart/wit, alleen de fles met een vierkant eromheen … in kleur. Vertelt U maar zei de (jonge) douanier. Ik dus heel eerlijk verteld, hoe en wat, wat ik allemaal meemaakte in Thailand, hoezo en waarom deze fles ….. etc etc …. Lang verhaal kort … de koffer hoefde niet open, ik mocht door …. en ik had de indruk, dat deze douanier met de volgende vakantie niet meer naar Spanje ging, maar ……… ;O)

  • Fransamsterdam zegt op

   Hoe vaak heeft u dan controle van uw koffer meegemaakt?
   Gemiddeld moet je ongeveer 6.000 vluchten maken om één keer gecontroleerd te worden.

 3. Fons vreeker zegt op

  Frans stel het maar wat bij. De afgelopen jaren negen maal gevlogen en tweemaal koffers moeten openmaken op Schiphol en eenmaal in Bangkok. Ik had gewoon geen mazzel.

  • Fransamsterdam zegt op

   Het is niet aan mij om de cijfers van het CBS (70 miljoen passagiers op Nederlandse vliegvelden in 2016) of van de douane zelf (“Jaarlijks controleert de Douane ruim 11.000 passagiers op luchthavens. Dat kunnen we doen op basis van een verondersteld risico, zoals de route die een reiziger heeft afgelegd. Ook vinden steekproefsgewijs controles plaats.”) in twijfel te trekken.
   Als mijn rekensom niet klopt (70 miljoen gedeeld door 11 duizend is ruim 6 duizend) dan hoor ik dat graag.

 4. Kees zegt op

  Toeristjes pesten en staatskas spekken. Dat ze op drugs, wapens, beschermde diersoorten, commerciele invoer etc. etc. controleren is prima. Dat ze een limiet stellen aan duty free artikelen snap ik ook nog. Het controleren op alle andere persoonlijke buitenlandse aankopen die verder niemand schaden vind ik een beetje kleinzielig.

  Ik zeg gewoon afschaffen die invoerrechten voor toeristen, en dan ook die hele tax free shopping business afschaffen. Je betaalt gewoon belasting/sales tax/BTW waar je het produkt koopt, scheelt een hoop administratie en gezeur aan beide kanten en per saldo gaat niemand er echt op vooruit/achteruit (de NL staat krijgt dan ook weer belasting binnen van buitenlandse toeristen die nu nog tax free shoppen)


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website