Het liefst pak je je koffer natuurlijk vol met leuke zomerkleren maar als je een paar vierkante centimeter reserveert voor deze medische middelen, kun je jezelf en je reisgenoten veel klachten besparen. Het laatste waar je tijdens je vakantie in Thailand een bezoekje aan wil brengen is het lokale ziekenhuis. Wees dan ook voorbereid op de meest voorkomende klachten tijdens de vakantie: huiduitslag, insectenbeten, diarree en oorpijn.

Dit zijn de kwalen waar de meeste vakantiegangers contact over opnemen met het medisch contactcentrum van Medicinfo, waar op piekmomenten wekelijks ruim 2.000 telefoontjes en apps binnenkomen met medische vragen voor zorg op afstand.

Huisarts Jeroen van Zwanenburg hoort het vaak tijdens de vakantieperiode in het medisch contactcentrum van Medicinfo: ‘Mensen gaan in het buitenland met een klacht over een lichte oorpijn naar de lokale huisarts en komen buiten met een tas vol antibiotica waarvan ze twijfelen of dat nou wel de juiste remedie is.’ Gelukkig zijn veel klachten zelf snel te verhelpen en is een bezoek aan een buitenlandse arts mede hierdoor niet (direct) nodig. Jeroen van Zwanenburg: ‘Als je een aantal basismiddelen in je toilettas meeneemt kun je veel klachten al verhelpen of voorkomen. Natuurlijk raden we bij twijfel of onzekerheid over een klacht altijd aan om contact op te nemen met een vakantieapp- of hulplijn voor zorg op afstand of natuurlijk je eigen huisarts.’

Wat niet mag ontbreken in je koffer

De meest voorkomende klachten lijken niet al te ernstig maar op het moment dat je er last van hebt wil je er toch zo snel mogelijk van af. Gelukkig kun je ze ook verhelpen of verminderen met deze basismiddelen die helaas toch nog vaak ontbreken in de koffer.

1.           Een zonnebrand lotion met factor 30 tot 50

Je verbrandt veel sneller dan je denkt; je bent veel buiten en je huid krijgt veel zonuren, met name tussen 12.00 en 15.00 uur is de zon sterk. Zorg dat je altijd een kleine tube in je tas bij je hebt. Vooral je gezicht, voorhoofd, schouders en bovenarmen zijn kwetsbare gebieden. Zorg daarom ook altijd voor:

2.           Een pet of hoed

De meest praktische oplossing tegen felle zon in het zuiden van Europa of in de bergen. Ook met bewolkt weer kun je verbranden. Nederlanders komen chronisch zon tekort en hebben de neiging om in het voorjaar als een dolle alles te willen inhalen. Vergeet niet, een hoed of pet of zonnebrand beschermt niet alleen tegen zonnebrand, maar verkleint ook de kans op het krijgen van huidkanker en houdt de huid jong.

3.           Aftersun

Huidklachten door zonnebrand en allergie zijn de meest gehoorde klachten tijdens de vakantie. Het lijkt zo vanzelfsprekend maar blijkbaar zijn we niet voorzichtig genoeg. Ben je veel in de zon geweest zorg dan voor verkoeling en smeer je na het douchen in met aftersun of een verkoelende gel, bijvoorbeeld met Aloë Vera.

4.           Deet

Een anti-insectenmiddel, zoals deet, is iets wat mensen op het laatste moment nog vaak vergeten. Neem het altijd mee in je toilettas en laat je goed adviseren bij je drogist of apotheek. Ben je desondanks toch de pineut: ga niet krabben aan beten of steken van insecten, dit veroorzaakt ontstekingen!

5.           Tandpasta

Altijd handig als je toch gestoken bent door een mug of insect. Als je geen zalf bij je hebt helpt tandpasta ook. Hier zit menthol in en dit werkt goed tegen de jeuk.

6.           Thermometer

Simpel om mee te nemen en heel handig om toch te weten of je koorts hebt. Het voelen met de hand van je eigen temperatuur blijkt toch heel moeilijk. Meten is weten!

7.           Pijnstillers

Bij oorpijn, hoofdpijn of een andere pijnklacht is paracetamol vaak al voldoende om de ergste pijn te stillen. Neem altijd een pakje mee om voorkomen dat je plots op zoek moet naar een pijnstiller. Je voelt je misschien helemaal gezond als je in het vliegtuig stapt maar op het moment dat je het nodig hebt, heb je spijt dat je paracetamol nog thuis in de badkamer ligt.

8.           Neusspray

Veel mensen hebben last van hun oren in het vliegtuig. Een simpele neusspray een kwartier voor het landen of stijgen helpt tegen de druk op de oren.

9.           ORS zakjes

ORS is een oplossing van zouten en glucose (druivensuiker) in water en goed om mee te nemen. Met name in Azië en Afrika kun je vrij gemakkelijk diarree krijgen. Kinderen kunnen ORS ook gebruiken bij waterdunne diarree en braken. Zorg er altijd voor dat je voldoende vocht binnenkrijgt. ORS kan hierbij helpen maar als je dit niet hebt, drink dan (schoon) water of maak bouillon.

10.         Diarreeremmers (loperamide)

Als je desondanks toch last krijgt van diarree is het goed om dit bij je te hebben. Het blijft belangrijk om dit met beleid te gebruiken want diarree is ook een natuurlijke manier om je lichaam te schonen van besmetting met allerlei virussen of parasieten. Maar als het doorslaat kan een diarreeremmer handig zijn, bijvoorbeeld in het vliegtuig. Gebruik dit middel alleen bij diarree zonder koorts of bloed- of slijmbijmenging. Dit middel is overigens niet geschikt voor jonge kinderen.

11.         Tekenpincet

Verblijf je veel in de natuur, neem dan een tekenpincet en de instructies voor het verwijderen van een teek mee.

12.         Condooms

In veel landen zijn condooms moeilijk verkrijgbaar en niet altijd betrouwbaar. Neem ze bij voorkeur mee uit Nederland.

13.         EHBO setje

Een verbandset met pleisters, schaar en steriele gazen. Eventueel steri-strips voor snijwonden, zwachtels en veiligheidsspelden.

14.         Ontsmettingsmiddel

Denk hierbij aan Betadine jodium zodat je wondjes zelf kunt ontsmetten. Elke huidaandoening, hoe klein ook (zoals insectenbeten of schaafwonden), moet zorgvuldig schoongemaakt en ontsmet worden.

15.         Middel tegen lucht-, zee- en wagenziekte

Tot slot een middel voor als je klachten krijgt tijdens het reizen, zoals cyclizine of meclozine tabletten. Neem deze circa 1 à 2 uur voor vertrek in.

Naast het meenemen van bovenstaande middelen zijn er nog andere gezondheids- en veiligheidstips die we je nog extra willen meegeven:

1.       Pas op voor de uitlaat van die leuke scooter die je gaat huren! Heb je een brandwond? Koel deze dan minimaal 30 minuten met lauw water.

2.       Aai geen vreemde dieren, hoe schattig ze er ook uitzien. Pas goed op bij het bezoeken van grotten om te voorkomen dat je door vleermuizen met hondsdolheid wordt besmet.

Gratis hulplijnen

Zorg dat je voor je vakantie de nummers en apps van Nederlandse medische diensten in en op je telefoon hebt staan zodat je zorg op afstand kunt inschakelen. Deze diensten zijn gratis en 7 dagen per week te bereiken. Kijk op de website van je zorgverzekeraar om te zien welke diensten voor zorg op afstand op vakantie zij aanbieden.

12 reacties op “Deze 15 medische middeltjes mogen niet in je koffer ontbreken”

 1. GuusW zegt op

  Goed om over de genoemde items te kunnen beschikken. Niet nodig om ze uit Nederland mee te nemen, want alles is in Thailand bij vrijwel iedere apotheek te koop.

  • Erwin Fleur zegt op

   Beste GuusW,

   Dat is het wat er gebeurd als je ziek wordt, rennen naar de winkel(apotheek) om een
   medicatie te halen.
   Je denkt niet na als het maar helpt.

   Zo had ik begin dit jaar in Thailand longonsteking opgelopen.
   Ik heb het maar bij de gewone medicatie gehouden als parascetamol.

   Hier voor had ik al medicatie gehad in Nederland voor een onsteking in mijn mond
   (speeksel klier).

   Ik dacht bij mij zelf, het beste wat ik kan doen is om hier geen antibiotica te nemen.
   Ik heb hier twee weken mee gelopen en terug in Nedeland de antibiotica gekregen die ik nodig
   had( antibiotica is overal het zelfde). Het gevaar is dat dit in Thailand antibiotica maar erg makkelijk voor geschreven word.(je wordt imum).

   Denk goed na, en raad pleeg of bel je verzekering, of u eigen dokter wat het beste is.

   Met vriendelijke groet,

   Erwin

 2. Piet zegt op

  Nou geweldig een koffer voor al deze spullen die je allemaal dus gewoon in Thailand kan kopen. En gebruiken wanneer nodig is.

 3. Joop zegt op

  Onzin …….allemaal te verkrijgen in Thailand en waarschijnlijk veel goedkoper.

 4. Henk Hauer zegt op

  Deze zaken kan je allemaal lokaal kopen,waarom in de koffer?????

 5. Frank Kramer zegt op

  Mijns inziens altijd goed om de mensen tips mee te geven voor een reis, maar om dit nu allemaal thuis al in je koffer te stoppen is mijns inziens nogal onnodig. Thailand is geen 3e wereldland! Neusspray voor in het vliegtuig, okay. Mogelijk ook een diarreeremmer voor tijdens de reis ook.2 of 3 paracetamolletjes idem. Denk evt ook aan een paar pilletjes lichte dosis melatonine om beter door te slapen.
  Maar in Thailand koop je bijna op iedere straathoek binnen de bewoonde wereld al deze producten ook. Naar mijn ervaring vind ik in Thailand beter werkende muskieten spray (zowel met als zonder deet), recent vind ik er ( ik heb een zeer gevoelige huid) betere factor 50 zonnebrand in spuitbus (mag niet mee in vliegtuig, want brandbaar). Idem aftersun,.Petjes, condooms, ORSzakjes, pijnstillers, Maalox, noem het maar, Thailand verkoopt het bij de 7/11, soms met ernaast een kleine apotheek. Zonnebrand bij drogistenketen Bootz (ik geef altijd aan dat ik langer in Thailand blijf en dan krijg ik een klantenkaart met korting). en alles heeft een snelle doorlooptijd, dus niet over de datum.

  Voor de eerste reisdag zelf heb ik altijd wel een klein flesje shampoo (zoals je dat in een hotel in de badkamer vindt) en een monstertje tandpasta. Bij aankomst op bestemming vraag je even naar de dichtstbijzijnde 7/11 of Tesco, meestal 24 h per dag open. en koop je muskietenspray. (Het Thaise woord voor muskiet is Jung!)

  7/11 heeft bijvoorbeeld een drankje tegen hardnekkige hoest, groen doosje met een rode draak erop, ouderwetse drop-kruidensmaak, werkt bij mij echt verbluffend goed. Ook verkoopt men een natuurlijk kruiden product tegen klachten van pijnlijke tong, keel, neusholte. Beter dan thuis!

  Wat voor mij onmisbaar is, en daar niet te koop, is Prikweg. een zalfje, geschikt voor kleine kindertjes, dat snel de klachten van insectenbeten wegneemt. ik ga in Thailand nooit de deur uit zonder. Want de muskieten zitten overdag niet zelden onder de tafels in restaurantjes.

  Fijne reis!.

 6. Maryse zegt op

  Mocht je in TH. geen middel hebben tegen insectenbeet kun je bij de 7/11 een potje Pim-Saen balm oil kopen. Het is menthol met olie en werkt uitstekend. Binnen 5 minuten ben je van de jeuk af én van de hele bult!

 7. RPA zegt op

  Alle artikelen die hier worden gemeld zijn goedkoop verkrijgbaar bij elke 7/11. En je heb bijna elke 50 meter wel een 7/11 elke toeristen plaats. Waarom zorgen maken over dingen waar je in Nederland nooit over na denkt? De meeste genoemde artikelen heb ik zelfs nooit in huis gehad, Niet in Nederland en ook niet in de 13 jaar dat ik in Thailand woon.

 8. Sjaak S zegt op

  Ze mogen niet ontbreken? Hoe heb ik de laatste 40 jaar Thailand kunnen overleven? Ik gebruik, behalve tandpasta, niets van dit alles en zou ik het nodig hebben, kan het in Thailand gekocht worden.

 9. kaninTH zegt op

  Vrijwel alles van dit lijstje is-en meestal stukken goedkoper, in Th te koop, zelfs bij de overbekende seh-when. Enkel zonnebrand en aftersun minder snel te vinden.
  Maar als je naar Laos of Myanmar gaat, dan kan het wel van nut zijn.
  Die verbrande huid door uitlaat heet de ”samui-kiss”.

 10. mr.Bojangles zegt op

  Neusspray, tegen je oren… wacht dacht je van gewoon snoepjes? Het gaat namelijk om het slikken, dat opent je oren weer. Dus mensen met babies: heb een flesje bij de hand bij het opstijgen, dat voorkomt een huilende baby.

 11. Adrie zegt op

  Ook een tip om mee te nemen: Hadex dit is een klein flesje met water-ontsmettingsmiddel, 1 druppel in glas even laten staan en het is drinkbaar, dit middel wordt ook in de scheepvaart gebruikt om water in de grote tanks te bewaren. Twijfel je met een ijsje; 1 druppel erop.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website