Veelzijdig Vietnam deel 3 (slot)

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Reisverhalen
Tags: , ,
11 februari 2017

We zijn in Ho Chi Minh het voormalige Saigon aangekomen en verbazen ons wellicht omtrent het grote verschil tussen de hoofdstad van Vietnam; Hanoi en deze heel wat meer moderne stad.

Op 30 april 1975 rolden de Noord-Vietnamese tanks het tegenwoordig genaamde Independence Palace binnen en kwam er een einde aan een verschrikkelijke oorlog. Een oorlog die duurde van 1959 tot 1975 en drie miljoen Vietnamezen, soldaten en burgers, het leven kostte. Ook Amerika betaalde de tol; 58.000 Amerikaanse soldaten moesten dit zinloze politieke spel met de dood bekopen. Noord- en Zuid-Vietnam werden verenigd tot één natie. Een bezoek aan het genoemde onafhankelijkheidspaleis en het War Remnants Museum geeft een goede indruk over deze waanzin. Met gefronste wenkbrauwen verlaat je als weldenkend mens mismoedig het museum.

Je ziet vele foto’s van de gevolgen van napalm- en fragmentatiebommen, het afgrijselijk chemisch wapen ‘Agent Orange’ en veel andere aangrijpende dingen. Bijna acht miljoen ton aan bommen werd over Vietnam uitgeworpen, 75 miljoen liter gif over akkers, bossen en dorpen uitgestrooid. Zal het verstand ooit zegevieren?

Toch is Ho Chi Minh een fantastische stad waar je met plezier enkele dagen kunt doorbrengen. Neem een hotel in de wijk Dong Khoi omdat je daar dicht bij de Saigon rivier, restaurants en een leuk deel van de stad verblijft. Je moet even wennen aan de vele bromfietsen en het is onbegrijpelijk dat er geen ongelukken gebeuren, althans ik heb het nog nimmer gezien.

De stad is rijk gezegend met parken, bloemperken en fonteinen. Wandel naar het gemeentehuis, in voorbije jaren Hotel de Ville genaamd maar nu gewijzigd in Ho Chi Minh City People’s Committee Building. Het is gebouwd tussen 1901 en 1908. Voor het imposante gebouw ligt een fraai park waar de grote vader des vaderlands Uncle Ho als standbeeld je begroet. ’s Avonds is het geheel sprookjesachtig verlicht. Grenzend aan datzelfde plein ligt het Rex Hotel dat tijdens de Vietnamoorlog het hoofdkwartier van de Amerikanen was. Ga op een avond daar op het dakterras eten en geniet van een mooi uitzicht en van het orkestje dat er regelmatig speelt.

Gebouwen

Saigon heeft een aantal mooie gebouwen die een bezoek echt waard zijn. Niet ver van het Rex hotel ligt het fraaie Opera gebouw en aan de achterzijde daarvan is een aardig terras om van een drankje of een goede kop koffie te genieten. Bezoek de Notre-Dame basiliek, het Gia Long paleis, het fraaie postkantoor, de Vietnam Quoc Tu Pagode en slenter over de overdekte Ben Thanh markt. En vergeet beslist niet de Bitexco Financial Tower vanwaar je vanaf de bovenste etage (52ste verdieping) een formidabel uitzicht hebt over de stad en de rivier.

Ga ’s avonds lekker eten in een van de talloze aardige en goede restaurants. Mijn tip: het kleine Franse restaurant Augustin adres: 10 Nguyen Thiep in het stadsdeel Dong Khoi, dus in de buurt van het Rex hotel. (www.augustinrestaurant.com)

Wil je na het eten nog even gezellig een stukje jazz beluisteren wandel dan naar Sax ’n Art Jazz Club, 28 La Loi street. Het is de brede weg die van het Rex hotel naar Ben Tanh markt loopt.

Trips vanuit Ho Chi Minh City

Om een trip te boeken kun je het beste terecht in de backpackerswijk Phan Ngu Lao vlakbij de overdekte markt gelegen. Je treft daar een groot aantal reisbureaus aan. Een aardige en veel gemaakte dagtrip per bus is een bezoek aan de uit de oorlog bekende Cu Chi tunnels in combinatie met een bezoek aan de Cao Dai tempel met bijbehorende ceremonie van het Caodaïsme dat een poging doet om de meest ideale godsdienst te creëren door bepaalde filosofieën uit de diverse godsdiensten te bundelen. Hoe je er ook over mag denken het is in elk geval een kleurige ceremonie.

Na ongeveer drie kwartier gaat de reis verder naar het ondergrondse tunnel netwerk in Cu Chi. Het meer dan 300 kilometer lange netwerk was een toevluchtsoord voor de Vietcong in hun strijd tegen de Amerikanen.

Een interessante trip die ons minder aan de wrede oorlog doet terugdenken is een tweedaags uitstapje naar het gebied rond de Mekong Delta met een overnachting, veelal in Catho. Het is een alleraardigste trip met een boottocht over de Mekong, de drijvende markt en per kleine boot door een werkelijk adembenemend mooi deel van het gebied.

Het zijn de twee meest gemaakte excursies en de moeite meer dan waard.

Thailand is mooi, Vietnam eveneens, maar anders. Dagelijks zijn er vele vluchten van Bangkok naar Saigon en Hanoi en vice versa. Wat let je?

Zie hier voorgaande delen:

Veelzijdig Vietnam deel 1

Veelzijdig Vietnam deel 2


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Veelzijdig Vietnam deel 3 (slot)”

  1. Jack G. zegt op

    Wat hebben die motorrijders in Vietnam toch een goed verkeersinzicht. Je loopt gewoon de straat over en zij passeren je netjes zonder je een vouw in je broek te rijden. Inderdaad in al die jaren dat ik in Vietnam kom bijna geen ongelukken gezien met motoren. Wel veel vrachtwagens buiten de steden liggend op hun spiegel of hun dak gezien. Of ze laten die wrakken daar jaren liggen? Wat verder opvallend is dat veel rijstvelden langs de hoofdwegen het slachtoffer zijn geworden van zand stortende vrachtwagens. In 10 jaar is het heel erg veranderd. Maar ja, dat is de prijs die dan betaald wordt om een stukje welvaart voor de bevolking te krijgen. Dat zie je ook bij zoutvelden ten zuiden van Bangkok. Daar zie je nu ook fabrieken met schoorstenen op een eilanden van zand ipv slaperige zoutvelden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website