Manilla-Cebu-Bohol, een terugblik

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Reisverhalen
Tags: , , ,
19 oktober 2017

De reis naar Bohol op de Filippijnen zit er op. Reden om even terug te blikken en bevindingen te delen. Vanuit Bangkok neemt de vlucht ongeveer 3½ uur in beslag en zijn de meest voor de hand liggende luchtvaartmaatschappijen voor een directe vlucht naar Manilla; Cebu Pacific en Thai Airways.

Manilla

De hoofdstad van de Filippijnen is onvergelijkbaar met welke andere stad ook. Maar waarom zouden we gaan vergelijken?

Het verkeer kun je als een ramp beschouwen maar ook als heel enerverend. De stad telt 4 miljoen inwoners en de metropool Manilla maar liefst twintig miljoen. Aan alles merk je dat het land in vele opzichten weinig weelde kent. Gebouwen en huizen zijn -bezien door onze welvaartsbril- veelal onderkomen. Veel bedelaars, weinig imposante trekpleisters en culinair niet behorend tot de top. Het lijkt wellicht negatief maar toch alleszins de moeite waard om er een paar dagen te verblijven en eens goed rond te kijken. Het versterkt de blik op de wereld en een trip naar een buitenwijk zoals naar de haven en iets verder, doen je de ogen wagenwijd openen. Een uitstekende remedie voor hen die altijd wel iets te klagen hebben. Twee aan te bevelen hotels in het stadsdeel Ermita zijn het Best Western La Corona en Lotus Garden. Maar ook dit is weer heel persoonlijk.

Boottocht naar Cebu

Om de bijna 24 uur durende trip per boot naar Cebu te verkiezen boven een korte vlucht is zeer aan te bevelen. Mocht je strandliefhebber zijn dan kom je op Cebu aardig aan je trekken. Omtrent de stad zelf kan ik weinig vertellen. Heb er rondgekeken en indrukken opgedaan die heel persoonlijk zijn. Vanuit Cebu per boot naar het eiland Bohol is heel gemakkelijk te doen omdat heel wat boten dagelijks de nauwelijks twee uur durende tocht er heen maken. Logeerde in Cebu City in het St. Mark hotel. Uitstekend!

Bohol

De bekendste trekpleisters van het eiland zijn de eerder op dit blog beschreven Chocolate Hills en de tarsiers. Beveel het Bohol Tropics Resort aan dat direct bij de aankomsthaven is gelegen.

Wil je meer in de ‘stadscentrum’ verblijven dan lijkt mij het Kew Hotel een goed alternatief. Het bekendste strand van Bohol is Alona Beach, een oord waar heel wat duikliefhebbers aan hun trekken komen. Voor de echte strandliefhebber, waartoe ik mezelf niet reken, hebben de stranden van Cebu meer te bieden. Heb toch genoten van de omgeving, de ontspannende sfeer en leuke muziek tijdens de avonduren in het Bohol Tropics Resort. En ik zou het bijna vergeten; de fantastische zonsondergang over zee. Als je daar een kamer boekt maak dan een reservering voor een kamer met uitzicht over de zee.

Het meest ideale vervoermiddel om naar het strand of shopping mall te gaan is de trike, een motorfiets met overdekt zijspan voor twee personen. Voor een luttel bedrag ga je gemakkelijk naar het strand of winkelcentrum. En niet te vergeten de wellicht vergeten kennis omtrent bijbel en geloof krijg je dagelijks weer onder ogen. Op bijna elke trike staat wel de een of andere tekst uit de bijbel en lofzang op de Heer. Moest bij de tekst ‘In God we trust’ even terugdenken aan de penningmeester van een vereniging waar ik lid van ben. Zijn uitdrukking: ‘In God we trust all the others have to pay cash.’

Opvallend

Je zou verwachten dat de prijzen op een eiland de pan uitreizen, niets is minder waard want onbegrijpelijk liggen de prijzen op Bohol aanmerkelijk lager dan bijvoorbeeld in Manilla of in het bekende Angeles City. Nergens betaal je voor een blondje, wel te verstaan een San Mig, het biermerk van de Filippijnen, meer dan een euro. En ook de prijzen voor het eten en een rit per trike zijn spotgoedkoop.

Hoewel de boottochten naar Bohol meer dan goed zijn bevallen vlieg ik ditmaal toch in 1 ½ uur terug naar Manilla.

Eerlijk is eerlijk

Mijn eerdere reis via Baguio naar de eeuwenoude reisterrassen te Banaue waren enerverend en ook aan Palawan en Boracay bewaar ik fantastische herinneringen. De Filippijnen zijn echt de moeite waard. Vergelijken doe ik niet want ieder land is anders en het blijft ook altijd een persoonlijk gevoel. De wereld is mooi en daar moeten we van genieten.

Over een paar dagen vlieg ik terug naar Bangkok en vervolgens eind van deze maand meer dan tevreden naar het kikkerlandje, waar ik me thuis voel. Met de Kerst naar een iets warmer Europees oord en wellicht als de koude echt haar intrede doet verlang ik in januari weer naar warmte. Welk land? Daar ga ik de komende weken over nadenken.

Een bezoek aan Dubai en vandaar een korte tocht naar de woestijn, een ritje per kameel en met het bootje vanuit Macau naar Hongkong staan hoog genoteerd. Bangkok daar kan ik uiteraard niet omheen.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Manilla-Cebu-Bohol, een terugblik”

 1. Peter zegt op

  Hi, mooi artikel …

  Maar waar zou je nu het liefste wonen …???
  In the Philippines of Thailand ??
  En wat zijn de belangrijkste verschillen ?

  Peter

  • Fransamsterdam zegt op

   Joseph geeft zelf al tot twee keer toe aan dat hij niet gaat vergelijken. En volgens mij woont hij het liefst in Nederland.

   • Joseph Jongen zegt op

    Dat is de spijker op de kop geslagen Frans!

 2. Ron zegt op

  Beste Joseph,

  Ik heb met plezier uw wedervaren in de Filippijnen gevolgd,daar deze trip komend voorjaar ook op mijn programma staat.
  Wat ik van u nog zou willen weten is of u in bepaalde regio’s ( ik denk daarbij vooral aan Palawan ) enige vcorzorg hebt genomen tegen malaria ,of is dit overbodig ?
  Uiteraard zijn reacties van andere lezers meer dan welkom.

  Met vriendelijke groet,

  Ron

  • T zegt op

   Op Palawan is vrijwel geen malaria in de toeristische gebieden rond Puerto Princesa en El nido, misschien in het uiterste zuiden van het best grote eiland, maar daar komen nauwelijks toeristen.
   Zeker buiten het regen seizoen is malaria medicatie dan ook niet echt aan te raden ( ik heb die rotzooi op mijn reis daar in ieder geval uit mijn lijf gelaten )

 3. Anton van Royen zegt op

  Interessant verhaal. En heb je nog iets gemerkt van onrust of onveiligheid jegens buitenlanders mbt het beleid van de huidige president en de politie ?

 4. T zegt op

  Mooi artikel en mooie reizen in het verschiet waarvan ik er sommige ken, ook ik persoonlijk onderschrijf je verhaal over de Filipijnen. Maar laten we het nu niet te zeer aan de grote klok hangen voor het dalijk een 2e Thailand met veel te veel toeristen is 😉


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website