Een simpel curry gerecht

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Eten en drinken, Reisverhalen, Thaise recepten
Tags: , ,
13 april 2022

Als de dag van gisteren herinner ik me nog mijn eerste reis naar Thailand nu dertig jaar geleden. Met de nachttrein van Bangkok naar Chiangmai waar je dan in de vroege ochtend arriveerde.  Het computertijdperk stond nog in de kinderschoenen en begrippen als email waren nog onbekend om van hotelboeking sites maar te zwijgen.

Bij aankomst in de vroege ochtend trof je op het perron van aankomst de nodige personen aan die je aan de hand van foto’s trachten te verleiden om met hen mee naar het aangeboden hotel te gaan. Zo geschiedde.

Heb in de loop der jaren Chiangmai goed leren kennen en het blijft voor mij nog steeds een van de charmantste steden van het land.

Op een van de wandelingen door de stad zag ik een aanplakbiljet met de aankondiging van een kookcursus Thaise gerechten. Als hobbykok en lid van een culinaire kookclub was mijn interesse snel gewekt en meldde mij aan om een hele dag van de partij te zijn. Het begon allemaal al heel vroeg in de ochtend met een bezoek aan de markt om aldaar samen met onze leermeester de ingrediënten in te kopen.  Een van de voornaamste taken die je in de Thaise keuken moet beheersen is het maken van een curry, althans volgens de woorden van de Chef.

Moet bekennen dat na zoveel jaar ik mij niet meer kan herinneren wat er allemaal nodig was om een mooie curry te produceren. Noch staat mij voor de geest wat we destijds hebben gegeten.

In de loop der jaren heb ik over heel wat markten in het land gewandeld en menigmaal de grote potten zelfgemaakte curry zien staan die vakbekwame  veelal oudere Thaise dames te koop aanboden.

De Anusarn markt in hartje Chiangmai werd destijds mijn favoriet  waar ik vele malen heb gesmuld van krab, kreeft en heerlijk verse vis. Toch is naar mijn mening sinds enkele jaren de oude sfeer daar verdwenen en heeft de commercie de overhand gekregen.

Ooit vertelde ik met de nodige trots aan een Belg, die een Thaise echtgenote had en ik wat beter had leren kennen dat ik ooit had geleerd hoe curry te maken. Er direct aan toevoegend dat ik het totaal vergeten was. “Als je morgen hier bent breng ik mijn vrouw mee en die leert het jou subiet.”  Afspraak gemaakt. En de dag daarna kon die Ollander zijn ogen niet geloven. Zijn vrouw overhandigde mij een zakje curry en een blikje kokosmelk en vertelde daarbij hoe je simpel en snel een gerecht maakt.

Nu zoveel jaren later denk ik er nog vaak aan terug en maak ik thuis met een bepaalde regelmaat  nog steeds een gemakkelijk Thais gerecht dat zelfs de meest onervaren man of vrouw in een mum van tijd op tafel kan toveren.

Ga het uitleggen

Ingrediënten: blikje of kartonnen pakje kokosmelk, potje of plastic zakje gele, groene of rode curry ,  400 gram blokjes kip, (voor 2 personen) zak oosterse wokgroenten. Zwarte rijst.

Wokpan: doe er een scheut kokosmelk in en maak warm. Voeg een schep curry toe een roer. Ga zo door met het toevoegen van de kokosmelk en curry totdat de gewenste hoeveelheid en dikte is verkregen. Voeg de kipblokjes toe en laat deze goed garen.

Breng het geheel over in een kom. Gebruik de wok nu opnieuw en voeg heel weinig olie toe en daarna de wokgroente.

Neem een groot bord en rangschik daarop de kip-curry en de groente. Druk de gekookte rijst in een klein bekertje aan en keer om op het bord. Eet smakelijk !

Alle ingrediënten zijn tegenwoordig in alle supermarkten te koop.


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 3 votes.
Please wait...

3 reacties op “Een simpel curry gerecht”

 1. fred zegt op

  Al bij al was die pre internet periode misschien nog te verkiezen boven deze. Meer charme mee menselijkheid meer gezelligheid. Ik herinner me het nog alsof het gisteren was. Ik heb nog brieven geschreven voor meiden naar hun Westerse partners. Af en toe kreeg een meisje een brief met een bankbriefje in. Dit gebeurde zelden want de meeste brieven met geld in werden steevast ergens onderschept.

  • Michel Van Windekens zegt op

   Beste Joseph,
   Als lid van een culinaire kookclub ontgoochel je mij heel erg. Thaise sausjes maken uit pakjes kan iedereen, maar je moet alle ingredienten zelf aankopen, en in het zweet des aanschijns ( om eens een christelijke uitdrukking te gebruiken) de originele saus te bereiden. Erg toch dat ervaren Thailand bezoekers zo gedegenereerd zijn van de uitzonderlijk lekkere Thaise smaak.

 2. joseph zegt op

  Waarde Michel, kan mij niet voorstellen dat u ooit in de keuken staat. Wellicht om uw ega te ontlasten bij de afwas maar zelfs dat betwijfel ik. De curry’s in een pakje zijn excellent! Het u bekende en gewaardeerde Blue Elephant restaurant in Bangkok brengt ze zelfs op de Europese markt en die kunnen zich toch niet veroorloven geen kwaliteitcurry op de markt te brengen. Met groet Joseph


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website