Per boot van Thaton naar Chiang Rai

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Reisverhalen
Tags: , , ,
19 juli 2015

Als je eens op een heel andere manier naar Chiang Rai wilt reizen dan is een tocht per longtailboot van Thaton naar Chiang Rai een zeer bijzondere en spectaculaire belevenis.

In dit geval nemen we Chiang Mai als uitgangsbasis voor deze tocht. Vanaf het busstation Chang Pheuak in Chiang Mai vertrekt vanaf 6.00 uur in de ochtend tot 18.00 uur in de avond elk half uur een bus voor de drie en een half uur durende busrit naar Fang.

Vanuit deze plaats brengen gele zogenaamde Sawngthauw busjes je naar de 23 kilometer verder gelegen kleine plaats Thaton vanwaar je met de boot over de Mae Kok rivier naar Chiang Rai kunt varen.

Vanuit Chiang Mai rijden -minder frequent- ook bussen tot Thaton, maar het is verstandig om van te voren je even te laten informeren omtrent de juiste vertrektijden. Iedere dag vertrekt de boot om 12.30 uur vanaf de aanlegsteiger bij de brug voor de ongeveer drie en een half uur durende trip naar Chiang Rai. Het is een schilderachtige tocht waarbij je zo nu en dan door de jungle vaart en aan de oevers Hilltribe-dorpjes van onder meer Shan, Karen en Lahu ziet liggen.

Bij laag water kan het voorkomen dat je op bepaalde plaatsen de boot even moet verlaten om een honderd meter verder weer in te stappen. In het regenseizoen, als de waterstand in de rivier dus hoger is, kunnen op sommige plaatsen stroomversnellingen ontstaan en ook dan zal aan je gevraagd worden om je broekspijpen omhoog te stropen om daarna op blote voetjes naar de oever te lopen om een klein stukje te voet af te leggen.

Maak je echter geen zorgen, want de rivier is vrij ondiep en in het midden zie je vaak vele kleine eilandjes en vissers die wadend door de rivier hun netten uitgooien om een visje te verschalken.

Onderweg stopt de boot soms bij het dorp Ruammit, waar Karen hilltribes olifanten houden voor het werk in de jungle. Bij aankomst in Chiang Rai staan busjes klaar om je naar iedere gewenste bestemming in de stad te brengen. Denk er wel aan om als je vanuit Chiang Mai per bus vertrekt vroeg op pad te gaan, want zoals gezegd vertrekt de boot om 12.30 uur uit Thaton.

Mocht je daar willen overnachten dan is dat geen enkel probleem. In elke prijsklasse zijn in Thaton een ruim aantal overnachtingsmogelijkheden voorhanden.

De boottocht kan ook in omgekeerde volgorde worden gemaakt. De longtailboot vertrekt dan om 10.30 uur vanuit Chiang Rai.

– Herplaatst bericht –

12 reacties op “Per boot van Thaton naar Chiang Rai”

 1. Joseph Jongen zegt op

  De vertrektijd 12.30 moet je wél letterlijk nemen, tenzij je een duurdere privé boot wilt charteren. Er vertrekken zoveel boten als er toeristen zijn maar wel allemaal rond half een. Overigens heb je in Thaton behalve simpele guesthouses vlakbij de vertrekplaats het Thaton Chalet dat een goed hotel is.

 2. Han zegt op

  Josseph. Als je weer in Thaton komt probeer dan ook de Wat boven op de berg te bezoeken.Deze is nagel nieuw het heeft wel een hoog efteling gehalte maar wel mooi.Het is wel een zware tocht naar boven te voet.Maar ik had geluk kreeg een lift van een Thaise achter op de motorfiets. De hotelletjes zijn vrij goedkoop geen kwaliteit maar wat kan je verwachten voor 6 euro. Er zijn ook betere maar andere prijs.De boottocht naar Chiangrai vond ik ook heel mooi hoogwater het was in de regentijd.Ik had de peg geen mede passagiers dus prive boot maar de prijs is onderhandel baar ongeveer de helft van de vraagprijs.Ben terug gegaan van Chiangrai met de bus naar Thaton.Met lokaal vervoer die bestelbusjes picups waar mee alles vervoerd word.Ik moest onderweg wel overstappen en dat laatste gedeelte gaat door de bergen.Onderweg word je regelmatig gecontroleerd door de politie.Dus paspoort en visum bij de hand houden.
  Deze tocht is een aanrader.Voor mij word het weer aftellen Augustus ga ik die kant weer op. Groet Jo-han

 3. RZ zegt op

  Wij zouden zo eind juli ook graag met de longtail vanuit Thaton naar Chiangrai gaan maar is een visum werkelijk verplicht? Dit lees ik nu pas, maar omdat wij verder in Thailand blijven heb ik er niet bij stilgestaan dat dit nodig zou kunnen zijn?! Graag nog advies
  dank!

 4. henk zegt op

  Je hebt geen visum nodig. Je moet alleen in het bezit zijn van het inreis formulier voor 30 dagen. Deze al of niet gecombineerd met een visum voor langer verblijf.
  Je kunt dus gewoon reizen tussen Chiang Mai en Chiang Rai met de gebruikelijke documenten.

 5. Han zegt op

  RZ . Een wat late reactie van mij Je paspoort daar zit je visum in.Dus de vermelding visum was overbodig sorry voor dit misverstand.En geniet van deze boot tocht

 6. Brigitte zegt op

  Hoi ,

  is die trip ook in de andere richting doenbaar ?
  Ik dacht van Chiang Rai naar Chang Mai te gaan met een privébusje en onderweg te stoppen , maar nu lijkt mij die boottocht veel leuker .

  groetjes , Brigitte

 7. marcel zegt op

  Is een erg leuke tocht heb het zelf jaren terug gedaan jammer was toen dat er weinig water in de rivier was ,maar voor de rest best leuk om te doen. Nachtje thaton ook leuk hoop thai zitten aan de rivier te BBQ en.

 8. Jef zegt op

  Negentien jaar geleden ging de tocht Thaton – ChiangRai enkelrichting, want per rubberboot zonder aandrijving. De hogervermelde tempel is helemaal niet nieuw, maar wel vernieuwd en nog ietsje uitgebreid. Het uitzicht daarvandaan was ook vroeger al zeer pittoresk. Tot hooguit drie jaar terug waren er nog vele toeristische shopjes aan de paar straten langsheen en parallel met de rivier Kok, aan de oever met de tempel doch net stroomafwaarts, dus aan de overzijde van de hoofdbaan. Dat piepkleine toeristische wijkje bleek laatst in december tot mijn verwondering erg doods geworden. De baan MaeChan – Thaton heb ik in al die jaren tientallen keren afgelegd, het blijft een van mijn lievelingstrajecten; misschien niets spectaculair maar wel mooi, goeddeels doorheen valleien en met enkele tamelijk steile hellingen en scherpe bochten om het interessant te houden. Op die baan, niet al te ver van Thaton, is er een nu zeer goed berijdbare baan naar Doi MaeSalong / Santhikiri, ook een aardig ommetje.

 9. Pieta zegt op

  Deze trip hebben wij een paar jaar geleden gemaakt.
  Wij hadden precies dat er weinig water in de rivier stond, dus moesten er een paar mannen de boot duwen.
  Dit voorval werd een aantal keren herhaald!!!!
  De eindbestemming werd hierdoor ook erg laat bereikt. Vlakbij de eindbestemming ging de motor pruttelen en was het gas op; de Thai had geen mobietje bij hem, dus zaten wij in niemandsland.
  Wij hadden deze gelukkig wel bij ons,dus konden de hulptroepen worden opgeroepen.
  Erg laat werd het wel , voordat er een bootje met een volle gasfles bij ons was.
  Maar wij hebben dit toch als een onvergetelijke reis ervaren..

 10. gerard zegt op

  Jaren terug heb ik deze tocht gemaakt en die is me tot op heden steeds bijgebleven.
  Een echte aanrader die ik aan iedereen van harte aan beveel.

 11. Henry zegt op

  Heb deze tocht in december 1991 gemaakt, met een privé Longtail was toen 800 Baht dacht ik. Een van de mooiste tochten die ik in Thailand gemakt heb.

  men kon toen ook per bamboevlot gaan, met een paar plastiek stoelen, en waar een afdak op gebouwd was. Deze toch duurde 2 dagen met een overnachting onderwegen, maar die mensen zaten wel steeds met hun voeten in het water.. Dus iets voor de echte Back Packers.
  Ik weet niet of men die nu nog doet.

 12. Thaimo zegt op

  Vorig jaar deze boottocht naar Thaton gemaakt vanaf Chiangrai. Was erg mooi en indrukwekkend. We deden er ongeveer 3 uur over met een stop halverwege waar je op olifanten een rit kon maken (niet doen want hadden bankstellen op hun rug)
  wij waren met 9 toeristen en 2 Thai, het was wel zo dat er maar voor 2 mensen plaats was op een houten zitplank en de overigen om en om imn de breedte van de longtailboot zaten. We dachten eerst dit gaan we niet overleven maar toen we goed en wel op weg waren vond iedereen dat we toch lekker relaxt en gemakkelijk konden hangen/liggen met een wijds uitzicht.In de boot lagen makkelijke rugkussentjes.

  In Thaton aangekomen dagje vertoeft, mooi plaatsje en op het plaatselijke busstation buskaartjes gekocht voor de reis terug naar Chiangrai.

  Ik zou de reis best nog ooit willen doen maar dan andersom.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website