Aranyaprathet: toegangspoort naar Cambodja

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Reisverhalen
Tags: , , ,
10 mei 2016
Aranyaprathet: toegangspoort naar Cambodja

Heel wat toeristen en eveneens expats zullen om uiteenlopende redenen Thailand zo nu en dan verlaten.

De Thaise grensplaats Aranyaprathet is een belangrijke toegangspoort naar Cambodja. De expat zal de grens willen passeren vanwege een aflopend Thais visum en menig toerist zal een uitstapje over de grens naar Cambodja maken om het schitterende oude tempelcomplex Ankor Wat, dat door Unesco tot Werelderfgoed is verklaard, te bezoeken. Een enkeling zal wellicht in het op Cambodjaanse bodem gelegen Poi Pet zijn geluk willen beproeven in de daar aanwezige casino’s.

De reis er heen

Vanuit Thailand kun je heel eenvoudig vanuit Pattaya alsmede uit Bangkok naar Aranyaprat het reizen en dat kost je de kop niet. Vanaf het Ekamai busstation in Bangkok reis je in vier uurtjes er heen. Persoonlijk prefereer ik de grote bus boven de minibus, waarin je vaak als haringen in een ton zit gepropt. Daarbij, maar dat is zeer persoonlijk, lijkt mij de grote bus een stuk veiliger. Kosten: 200 baht per persoon en voor die prijs sta je direct aan de grens met Cambodja.

Overnachten in Aranyaprathet

Als je de tijd hebt is het erg aangenaam om niet direct door te reizen maar in Aranyaprathet een overnachting in te lassen. Hoewel de hotels niet allemaal van grote klasse zijn, heeft de plaats voldoende overnachtingsmogelijkheden. Het beste hotel ter plaatse is het Aryan Mermaid hotel dat je met een klein beetje onderhandelingsgeest voor 950 baht, inclusief ontbijt voor twee personen, kunt boeken. Het bijbehorende restaurant is zowel qua kwaliteit als prijs niet erg aan te bevelen. Neem een tuk-tuk om de hoek van het hotel en laat je voor ongeveer 40 baht naar een van de restaurants in de omgeving brengen. Je eet daar voor minder dan de helft in vergelijking tot Mermaid. Daarbij is het vaak nog gezelliger en het eten een klasse beter. Dus geen wonder dat behalve reisgezelschappen er ’s avonds weinig in het hotel te beleven valt, en daar kunnen ook de aanwezige pianist en zangeres met de beste wil geen verbetering in brengen.

De markt

Vergeet, als je enigszins de tijd hebt, niet om de direct aan de grens gelegen immens grote Rong Klua markt te bezoeken. Je kunt daar menig koopje op de kop tikken. Heren let op; je metgezellin zal intens opgetogen raken over de vele damestassen van bekende wereldmerken die hier, fake of niet, voor een prik worden aangeboden. Je moet om de juiste prijs te krijgen wel over enige onderhandelingskwaliteiten en een beetje geduld beschikken.

Visum

Voor Cambodja is een visum vereist en menigeen komt hier door misleiding in een kleine valkuil terecht. Kort en bondig: een 30 dagen visum voor Cambodja kost echt niet meer dan 20 US Dollar. Negeer al de lieden die je zogenaamd willen helpen aan een visa en vertel maar dat je dat al hebt. Zelfs de tuk-tuk driver zal je via een zogenaamd ‘visa-bureau’ naar de grens trachten te loodsen. Zelfs tot vlak voor het kantoor waar het visum wordt verstrekt zal menigeen je sprookjes vertellen om er zelf het nodige aan over te houden. Negeer alle aanbiedingen, want het wijst zich allemaal vanzelf als je heel gewoon de borden volgt en je van niemand iets aantrekt. Zorg er wel voor dat je een pasfoto hebt, waarna je na invulling van een formulier na zeer korte tijd het visum in je paspoort hebt. Wandel vervolgens verder naar de douane en vul de zogenaamde Departure- en Arrival Card in die daar op de tafeltjes liggen. Klaar is de jas en je gaat door de douane.

Transport naar het busstation

De Cambodjaanse autoriteiten is het naar oplichterij riekende gesjoemel met taxi- en bustarieven gelukkig ook in het verkeerde keelgat geschoten. Acht kilometer vanaf de grens is een busstation verrezen vanwaar minibussen en taxi’s richting Siem Reap vertrekken. Voor het vervoer van de grens naar het busstation kun je gebruik maken van de gratis shuttlebus. Voor de twee en een half uur durende rit per minibus betaal je 10 USD per persoon. De taxi kost 48 USD voor maximaal vier personen. Tijdens de rit zie je aan de rechterzijde van de weg de in aanleg zijnde spoorweg die Poi Pet via Battambang gaat verbinden met Phnom Phen, van waar je verder per spoor naar het aan zee gelegen Sihanoukville kunt reizen. Eind 2013 zal volgens planning deze Cambodjaanse spoorlijn in gebruik worden genomen. Een fors financieel tekort werpt echter haar schaduw al vooruit en daardoor blijft het een grote vraag of de planning uit zal komen.

Geld wisselen

Cambodja heeft als munteenheid de Riel, maar overal worden prijzen in US dollars aangegeven. Met alle goede bedoelingen van de overheid om het gehannes met vervoer en visa in goede banen te leiden zijn de wisselkantoren bij het busstation beslist niet aan te bevelen. De omrekenkoers van US Dollar naar Riel bedraagt 1:4000. En nu we het toch over geld hebben; zorg er voor dat je ook voor het visum over dollars beschikt. Mocht je met de Thaise Baht willen betalen dan rekent men voor het visum 800 Baht en dat is zeer onvoordelig ten opzichte van 20 Dollar. Datzelfde kunstje halen ze ook uit bij het officieel aandoende wisselkantoor bij het busstation. Dollar en euro zijn in koers voor hen blijkbaar gelijk. Afsluitend: zorg maar voor voldoende dollars en geniet in Siem Reap van de vele leuke terrasjes, die ik in Thailand zo node mis en geniet van het eten in de vele uitstekende en sfeervolle restaurants.

Terug naar Thailand

Om vanuit Siem Reap naar Thailand terug te keren is een taxi de gemakkelijkste en snelste manier. Bij RTR-Tours op het einde van de meer dan bekende Pub Street, naast de Ierse pub Molly Marlone’s , kun je een taxi boeken voor slechts 25 US dollar. En voor die prijs komt de taxi bij jouw hotel op de afgesproken tijd voorrijden. En om enig misverstand uit te sluiten: de prijs is niet per persoon maar voor de gehele taxi die je naar de grens met Aranyaprathet voert. Vandaar zijn er legio mogelijkheden om verder naar Bangkok of naar Pattaya te reizen.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Aranyaprathet: toegangspoort naar Cambodja”

 1. Paul Schroeders zegt op

  Dag
  Heel vriendelijk voor de info,ben al dikwijls in Thailand geweest maar nog niet naar Cambodja en
  dat was ik juist van plan om eens te doen,Hartelijk dank,ik vertrek einde Mei,moest u nog iets
  intresand over Cambodja weten laat mij het weten.

  Met Vriendelijke Groeten
  Paul

 2. Paul zegt op

  Ik lees dat eind 2013 de spoorlijn in gebruik zal worden genomen. Het is nu 2016. Gaat het om een typfout of is dit een post van 3 jaren geleden?

  • Cornelis zegt op

   Ook ik vermoed dat het een oud artikel is. De prijs van een visum is al heel lang geen 20 dollar meer. Jaren geleden betaalde ik al 25 dollar, en in november vorig jaar was het inmiddels 30 dollar. Dat zijn de officiële prijzen die ook in het visumstempel worden vermeld.
   Dat zet natuurlijk vraagtekens bij de rest van het artikel – in hoeverre is de informatie inmiddels achterhaald?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website