Paetongtarn Shinawatra (Redactionele bronvermelding: SPhotograph / Shutterstock.com)

Gisteren heeft het nationale verkiezingsorgaan aangekondigd dat Thailand verkiezingen zal houden op 14 mei, één dag na de ontbinding van het parlement.

Partijen voeren nu stevig campagne om de steun van ongeveer 52 miljoen kiesgerechtigden te winnen. De verkiezingen zullen naar verwachting uitdraaien op een strijd tussen een pro-militaire conservatieve groep, geleid door de zittende premier Prayut Chan-o-cha, en de grootste oppositiepartij Pheu Thai, onder leiding van de miljardairsfamilie Shinawatra.

‘Early voting’ zal plaatsvinden op 7 mei. De registratie van kandidaten, inclusief genomineerden voor de positie van premier, zal begin april zal plaatsvinden. Secretaris-generaal van de kiescommissie, Sawaeng Boonmee, verklaarde tijdens een persconferentie dat de commissie tenminste 95% van de stemmen, binnen 60 dagen na de verkiezingen zal goedkeuren. Hij riep op tot het respecteren van de regels om zo de verkiezingen soepel te laten verlopen.

Volgens een door de regering verstrekte tijdlijn zullen de stemgerechtigden in mei de parlementsleden kiezen, die samen met een benoemde Senaat tegen eind juli de premier zullen kiezen.

Politieke bijeenkomsten vinden al maanden plaats, maar de partijen voeren nu hun inspanningen op. Pheu Thai organiseert naar verwachting de komende tijd dagelijks evenementen in heel Thailand. De jongste dochter van voormalig leider Thaksin Shinawatra, Paetongtarn, voert de opiniepeilingen aan als mogelijke kandidaat voor het premierschap.

Sinds 2001 heeft de partij van de Shinawatra’s elke verkiezing gewonnen met populistische beleidsmaatregelen gericht op de werkende klasse en boeren, en zelfs twee keer met een overweldigende meerderheid. Echter, drie van deze regeringen konden de biezen pakken, omdat ze werden verjaagd door militaire staatsgrepen of door rechtelijke uitspraken. Paetongtarn zei vrijdag dat ze ervan overtuigd was dat ze nu met een overweldigende meerderheid zou winnen om zo iedere vorm van tegenwerking te voorkomen.

Prayut, die gaat voor een herverkiezing en zich daarvoor aansloot bij United Thai Nation Party, verklaarde dinsdag tegenover verslaggevers dat zijn kabinet voorlopig nog steeds het land regeert.

Bron: CNN

16 reacties op “Verkiezingen op 14 mei in Thiland: Gaan de Shinawatra’s weer winnen?”

 1. ronald zegt op

  mijn vrouw en haar dochter van 18 willen stemmen vanuit nederland,
  weet iemand hoe dat werkt en gaat dat via de Thaise ambasade of kan ook in de Tempel in Waalwijk bijvoorbeeld.
  Met vriendelijke groet, Ronald

  • RonnyLatYa zegt op

   In het 2019 was het in België op deze manier geregeld. Ik denk dat Den Haag in Nederland wel iets gelijkaardigs zal organiseren. Normaal zullen ze zich dan eerst voordien moeten registeren.

   https://www.thaiembassy.be/2019/04/02/overseas-election-organized-by-royal-thai-embassy-in-brussels/?lang=en

   Er was trouwens ook een artikel op TB hierover voor de verkiezingen in 2019. Daar zie je ook de link waar ze toen diende te registreren. Ik vermoed dat nu iets gelijkaardigs zal gebeuren.
   https://www.thailandblog.nl/politiek/verkiezingen-in-thailand/

   “Buiten Thailand
   Voor stemgerechtigden, die op de verkiezingsdag in het buitenland wonen of verblijven, kunnen hun stem ook vroeger uitbrengen. Ook zij hebben tot middernacht van 19 februari 2019 de tijd om zich te registreren via de link: election.bora.dopa.go.th/ectabroad.

   Afhankelijk van hun verblijfsplaats vindt deze vroege stemming plaats van 4 tot en met 16 maart 2019. Informatie over hoe, waar en wanneer precies te stemmen in het buitenland word ook op die link uitgelegd.”

   Maar neem eens contact met de ambassade in Den Haag. Die kunnen je toch die info geven.
   Ik denk dat ten gepaste tijden ook wel de nodige info zal verschijnen op hun website.

 2. Chris zegt op

  De vraag op zichzelf is al een teken aan de wand en zegt iets over hoe CNN (die het artikel blijkbaar heeft geschreven) denkt over de verkiezingen; met name hoe de Thaise kiezer zijn stem uitbrengt: niet op een partij, niet vanwege de overeenkomst van de eigen mening met de politiek ideeen van een partij maar blijkbaar alleen op de persoon (die overigens nog niet eens is voorgedragen voor de functie van PM) en – in dit geval – haar bloedgroep of clan.
  Ik ben bang dat CNN niet ver bezijden de waarheid is. Voor mij is dit een grote teleurstelling, en een van de redenen waarom ik denk dat dit land politiek nooit een stap verder komt.

  In een online talk gisteren vertelde Thaksin dat zijn dochter een prima PM zou zijn (beter dan hijzelf, maar dat is voor mij geen wonder) en dat hij haar (nu al) dagelijks update over de politieke situatie (hetgeen wellicht in strijd is met de wet).

 3. Joost de Visser zegt op

  Verwacht en hoop ook dat zittende premier Prayut Chan-o-cha verliest en de grootste oppositiepartij Pheu Thai zal winnen, maar wie weet hoe het gaat lopen. Ik verwacht dat Paetongtarn de nieuwe PM wordt , men is in Thailand toe aan een change , niet de rijke clan rond Prayut , dus je weet het nooit.

  • Chris zegt op

   Nee, ‘beter’ de rijke maar net zo arrogante en niet in het volk geinterssseerde clans van de Shinawatras en de Chidchobs (Anutin, Newin en consorten).
   Laat me niet lachen……

  • ruud zegt op

   Ik ben bang, dat je het slechter kunt treffen dan Prayut.
   Ik zie geen onrust om mij heen, en de mensen lijken me redelijk tevreden.

   Dat zou met een andere premier wel eens anders kunnen worden.

 4. Erik zegt op

  In de tekst van de redactie hierboven staat het gif: ‘Volgens een door de regering verstrekte tijdlijn zullen de stemgerechtigden in mei de parlementsleden kiezen, die samen met een benoemde Senaat tegen eind juli de premier zullen kiezen.’

  De benoemde senaat. Wie zitten in die senaat? Uniformen, elite, royalisten. Zonder een meerderheid in die senaat komt geen enkel wetsvoorstel van welke partij of coalitie dan ook er doorheen en krijg je een machteloze Tweede Kamer en een machteloze regering. Precies waar nu Rutte-4 tegenaan kan lopen: ondanks overleg en praten mogelijk geen meerderheid in de weliswaar vrij gekozen senaat.

  Of heeft iemand gelezen dat ook de Thaise senaat wordt vervangen?

 5. Rob V. zegt op

  Hoeveel van de Thailandblog lezers die in 2014 lyrisch waren over Prayuth die “daadkrachtig” “orde op zaken ging stellen en de corruptie aan ging pakken” om die “verdraaide Shinawat kliek” denken daar nu nog zo over?

  Het zal me benieuwen hoe deze verkiezingen gaan verlopen en welke konijn de kiescommissie en andere machten deze keer uit hun hoed zullen toveren om zoveel mogelijk tot het gewenste, de “juiste” verkiezingsuitslag te komen. Bij de voorgaande verkiezingen zagen we al hoe men na de verkiezingen verrassend genoeg nog moest gaan overleggen hoe de kiessleutel verdeeld moest worden. De door de militaire junta aangestelde senaat had toen en nu nog steeds een flinke vinger in de pap. De rechterlijke macht kan ook weer de wet zus of zo uitleggen (denk bijvoorbeeld aan de ontbonden partij omdat de nummer 1 daarvan, formeel geen prinses maar informeel toch wel en daarom tegen de wet). En we wachten al 4 jaar op een uitspraak van de Kiesraad over hoe Phalang Pracharat een dineravond had waar diverse ministeries betaalde voor een tafel, terwijl formeel overheidsorganisaties geen partijen mogen sponsoren. We kennen Thailand wel, afhankelijk van wie er in het beklaagdebankje staat is de uitleg zus danwel zo. De goede mensen, de khon die, dienen immers aan het roer te blijven.

  De Shinawat’s heb ik niks mee, zijn zeker ook geen democraten al doen ze meer voor de doorsnee Thai dan de kliek van Prayuth, Prawit, Anutin enzovoort. Dus dan zie ik liever een Shinawat dan figuren die sinds 2014 het land bestuurden. De dinosaurussen zullen toch ooit wel het loodje leggen? Onder de jongere generatie hoor ik praktisch alleen maar steun voor het progressieve Kao Klai (คก้าวไกล, Kaaw Klei). Maar Thailand zit nog vol oude grijze koppen die nog in het stenentijdperk leven, in het “paradijs” waar een streng vaderfiguur de kinderen corrigerende tikken geeft, af en toe een kruimel toewerpt en ondertussen flink de eigen zakken vult. Een radicale koersverandering zie ik op korte termijn helaas niet.

  • Chris zegt op

   beste Rob,
   Ben het voor een groot deel met je eens.
   Maar ik zie liever een nieuwe generatie politici die geen banden heeft met oude clans waarvan de pater familias achter de schermen de lakens uitdeelt. Mar zo zit de machtsverdeling in Thailand niet in elkaar. De bestaande clans bestendigen of verstevigen hun positie voortdurend.
   Het heeft ook niks met grijze koppen te maken. Ook in de red shirts zitten oudere politici.
   In een gezonde democratie is er sprake van sociale mobiliteit, van kinderendie vanuit de middenklasse door goed onderwijs, hard werken en hard nadenken hun eigen toekomst in handen nemen. Dat ontbreekt nagenoeg volkomen in dit land. Waarom dat zo is, zouden we een fikse discusie over kunnen starten. En denk nou niet dat er een alleen repressie bestaat in Thailand. Ik was lid van de studentengeneratie van de jaren 70 en ook onze meningen werden onderdrukt.

 6. Johnny BG zegt op

  De verkiezingsuitslag staat zo’n beetje wel vast en daar valt weinig meer aan te doen voor de zittende partijen. De enige vraag die het nog spannend maakt is of de Shinawatra clan meer of minder dan 50% gaat scoren en of ze dat hebben bereikt zonder of met informele donaties.
  Na de verkiezingen wordt het nog leuker want dan zal blijken hoe het krachtenspel leger en koning vs de uitslag gespeeld gaat worden. Het is geen geheim dat een zus van het staatshoofd goede relaties onderhoudt met de Shinawatra opperbaas. In veel samenlevingen geldt dat een vriend van de een na introductie ook een vriend van een ander wordt in het kader van het uitbouwen van connecties, maar hoe gaat dat als het over macht gaat? Waar liggen dan de grenzen en dat gaan we dus zien in een land met tradities van beperkte tolerantie.
  Het boegbeeld, de dochter van, is niet eens in beeld als minister president en zijn de plannen sowieso uitvoerbaar? Het zijn die zaken die laten zien dat het tijdens deze verkiezingen niet om de inhoud gaat maar om de frustratie van rond de 50% van de bevolking. De andere 50% met een veel machtiger achterban zal laten zien of ze het nieuwe experiment anno 2023 zien zitten.

 7. Mark zegt op

  Om op de titelvraag een antwoord te geven het tellen van van zitjes in Kamer en Senaat een prioritaire vereiste.

  Kamer 500 zitjes. Deels écht verkozen door het Thaise volk. Deels ingenomen door “gekochte” stemmen. Een diepgewortelde traditie, vaak aan Phue Thai verweten,maar door menig andere partij minstens even sterk beoefend. De mensen in het dorp waar ik woon incasseren de extra batjes. Met een glimlach of een grimlach.

  Senaat 250 zitjes. Aangewezen door een club generaals die na de laatse staatsgreep vermelden tot politici in.burgerpak.

  Voor een regering is meerderheidssteun vann Kamer en Senaat vereist.

  Gegeven de samenstelling van de zittende, blijvende, niet verkiesbare Senaat, betekent een meerderheid vereist voor regeringsvorming voor de door militairen gedoogde/gesteunde partijen 126 zitjes in de verkiesbare Kamer.

  Een regeringsvormende meerderheid voor niet door de militairen gesteunde/gewenste partijen vereist in de Kamer minstens 376 zitjes.

  Met deze rekenkundige realiteit krijgt “landslide victory” meteen een heel eigen “thainess” betekenis.
  TiT democracy 🙂

 8. GeertP zegt op

  Gaan deze verkiezingen verandering brengen?
  Ik denk van niet, Pheu Thai gaat zoals verwacht wel winnen maar de macht van de elite gesteund door het leger is te groot om daadwerkelijk iets te veranderen.
  Ze vinden wel weer iets om een staatsgreep te plegen, is het geen etentje dat is vergeten op te geven dan is het wel een interview wat niet goed valt bij iemand in Duitsland.
  Op deze manier gaat er heel veel talent verloren en is het heel moeilijk om op te klimmen vanuit de armoede,er komt een tijd dat ze dat gaat opbreken,je kan niet eeuwig de behoefte van de sociaal zwakkeren negeren.

  • Erik zegt op

   Geert P, met deze grondwet is geen staatsgreep nodig! Als de benoemde, uit jaknikkers bestaande Senaat alle wetsvoorstellen, die onwelkom zijn, verwerpt dan komt er niks uit de nieuwe regering. Die treedt dan wel af en dan komen er nieuwe verkiezingen. Een staatsgreep verwacht ik pas als ‘het volk’ massaal de straat op gaat en protesteert tegen…

   Grappig, een meneer in Duitsland zeg je. Cambodja heeft ook zo’n meneer die door een soort 112-artikel wordt beschermd alleen heeft die niks in te brengen; de echt krachtpatser daar is de eerste minister. De eerste mensen zijn daar nu veroordeeld wegens lese-majesty / lèse-majesté.

   • ruud zegt op

    Je kunt als regering natuurlijk ook helemaal geen wetten maken, of gecombineerde wetsvoorstellen maken die alleen maar in hun geheel kunnen worden goedgekeurd.
    De senaat kan wel verwerpen, maar zelf geen wetten maken.

    Het is dan natuurlijk wel de vraag hoelang er dan nog een regering is.

   • Chris zegt op

    “Een staatsgreep verwacht ik pas als ‘het volk’ massaal de straat op gaat en protesteert tegen…”

    Ik denk het niet. Protesteren, zelfs niet massaal, werkt eigenlijk nergers op de wereld. Kijk naar een paar Afrikaanse landen, Frankrijk, Engeland, Israel…….
    Volgens mij gaat er alleen wat veranderen als er massaal burgerlijke ongehoorzaamheid wordt gepleegd: geen illegale activiteiten maar activiteiten die zand strooien in de huidige maatschappelijke gang van zaken. Maar daarvoor is nodig dat men offers brengt of dingen gaat doen die het tegengestelde zijn van de huidige, gemakkelijke manier van leven. In Brabant, waar ik vandaan kom, heet dat “de kont tegen de krib gooien”.
    Een paar voorbeelden: niet meer werken voor de elite; opzeggen van Facebook, Instagram, IMO en TikTok; alle overheidsrekeningen contant gaan betalen op het kantoor (water, elektriciteit, belasting, bekeuringen) en om een kwitantie vragen; een dag per week uitkiezen per provincie om op de wegen niet harder te rijden dan 30 kilometer; al je geld van de bank halen en alleen met cash geld betalen; de meeste apps van je telefoon verwijderen en zeker de QR-code scanner.

  • Chris zegt op

   beste GeertP,
   Deze verkiezingen gaan waarschijlijk wel ‘wat’ veranderen.
   De ene elite wordt vervangen door de andere elite. In de politiek gaat er weinig tot niets veranderen. Beide elites denken hetzelfde. De rode elite gaat waarschijnlijk wat snoepjes uitdelen (zoals vroeger het Snoepje van de week bij supermarktketen De Gruijter) maar ook de gele elite heeft snoepjes in de winkel, veelal dezelfde (hoger minimumloon terwijl nog geen 40 % van de bevolking op ene arbiedscontract werkt, 100 of 200 Baht per maand meer pensioen voor de oudjes).
   Aan de echte problemen in dit land wordt niks gedaan. Hebben ze al lang geleden met elkaar afgesproken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website