Thaksin’s propagandamachine

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Politiek
Tags: ,
25 februari 2012

De oud prime minister Thaksin Shinawatra leeft, om zijn opgelegde gevangenisstraf te ontlopen, min of meer in ballingschap. Behorend tot een van de rijkste lieden van Thailand zal hij daar beslist een luxueus leven leiden en zal het hem aan niets ontbreken.

Ook als je een leek bent in de Thaise politiek krijg je zo links en rechts wel iets mee omtrent de Rode en Gele politieke aspiraties. Sla de Engelstalige kranten zoals The Nation of Bangkok Post er maar op na om het een en ander op te snuiven.

Zonder twijfel mag de verdreven oud premier enig charisma, autoriteit en invloed niet worden ontzegd. Om als banneling je jongere zus aan de macht te krijgen heb je toch wel iets in je mars.

Het jonge zusje

Zijn vanuit het buitenland gevoerde toespraken kregen publicitair heel wat aandacht en zusje lief manoeuvreert heel handig haar kabinet door de vele problemen. Thailand’s   eerste vrouwelijk prime minister is jong (43), heeft weinig politieke ervaring maar pareert als voormalige president van de vastgoedontwikkelingsmaatschappij SC Asset Co., Ltd toch  heel handig de opmerkingen van de oppositie.

Haar oudere broer, ook niet van gisteren, doet het voorkomen alsof hij geen enkele voorkeursbehandeling wil krijgen.  Zijn politieke tegenstanders verwijten het kabinet te dansen naar de pijpen van broertje lief.

Het platteland en Bangkok

Het is genoegzaam bekend; de bourgeoisie van Bangkok wil hem beslist niet meer terug, maar de lagere klasse, als ik dat woord mag gebruiken, adoreert hem nog steeds.  In Bangkok zul je weinig sympathisanten van Thaksin tegenkomen maar reizend door het platteland en met name in het noorden, kun je constateren dat Thaksin’s propagandamachine langzaam op gang begint te komen.

Daar kom je ze regelmatig tegen: de adhesie betuigingen richting Thaksin. Afbeeldingen van hem, samen met zijn jonger zusje Yingluck, en afbeeldingen van Thaksin met de duim omhoog met daarbij een bericht aan zijn aanhang in het Thais. Deze simpele farang spreekt weliswaar ietwat Thai maar het schrift lezen is een heel andere zaak. Toch laat de boodschap zich raden.

Kortom: ik durf er een wedenschap op af te sluiten dat Yingluck’s kabinet voor het nabije verschiet een creatieve oplossing in gedachten heeft.


» Laat een reactie achter


6 reacties op “Thaksin’s propagandamachine”

 1. king zegt op

  De bougeoisie wil hem niet meer terug.Maar zal die in de toekomst nog enige invloed hebben?
  Alles verandert ook hier.Velen in Isaan en Nua zijn het oude meer dan zat.
  Trouwens in Bangkok zijn best wel wat Thaksin aanhangers.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • erik zegt op

   ook hier in Lad Phrao,zie je in verscheidene winkels Thaksin fotos hangen en van zijn zus en bij ChokChai 4 hebben ze zelfs een soort clublokaal,waar ze allemaal in het rood rondlopen en metershoge posters hangen

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 2. Chang Noi zegt op

  Takky behoort ook tot het “oude” alleen een andere stroming (=family clan). En hij mag wel rijk zijn, maar de Shin&aanverwante-clan haalt de top 5 van Thailand niet eens. Natuurlijk willen zij die wel behalen en juist daarom wil de “bourgeois” hem weg hebben.

  Overigens vindt ik het wel lef hebben van hem om terug te willen komen, want zolang hij niet de politie-escorte krijgt zoals de super-VIP’s ligt een oplossing van 2 zwart-gehelmde motorbike jongens erg voor de hand.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • cor verhoef zegt op

   @Chang Noi,

   Da’s vreemd. Ik had het daar zojuist over met mijn vrouw. Ning zei “his life expectancy will be greatly reduced as soon as he sets foot on Thai soil” Dat is natuurlijk waar. Thaksin wordt aanbeden door miljoenen, maar je hebt maar 1 persoon nodig die de flappen trekt voor een contract killing. Wanneer ik Thaksin was zou ik of mijn straf uitzitten, of Thailand mijden als de pest.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 3. jogchum zegt op

  In Bangkok zijn er best nog wel aanhangers, zo als King schreef.

  Wel niet alleen in Bangkok maar het hele noorden van Thailand is ”’Pro”” Thaksin.

  Immers Thaksin komt uit Chiangmai.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 4. meel joseph zegt op

  ik woon 10 jaar in bangkok, ik bemoei me zeker niet met de politiek van thailand.
  maar naar mijn gevoel heeft men een grote fout begaan thaskin af te zeten zogezegd wegens coruptie.ik denk dat je hier zonder coruptie niet aan de macht komt.
  deze man heeft een groot voordeel hij laat de arme meegenieten, vandaar het succes in gans thailand en het noorde in het bijzonder.
  het etabliment en leger heeft in eigen voet geschoten en dat kan pijnlijk zijn.
  de toekomst zal uitwijzen wat er word van mijn geliefd thailand

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website