De vraag luidt: wat nu?

Door Hans Bos
Geplaatst in Politiek
Tags: , ,
11 mei 2010

Muur van banden (foto: Bangkok Post)

door Hans Bos

Treinen en bussen staan klaar om de protesterende Roodhemden terug naar huis te brengen, maar het ziet er op dit moment niet naar uit dat zij Rajprasong en omgeving gaan opgeven. Gen.maj. Khattiya wordt wegens insubordinatie uit het leger ontslagen en van zijn rang ontdaan, maar hij loopt nog even vrolijk de barricades in het zakendistrict van Bangkok te inspecteren. Minister Suthep heeft voldaan aan de eis van de Roodhemden om zich bij de politie aan te geven, maar volgens de rode leiders heeft hij dat gedaan bij de verkeerde instantie. En dus blijven ze zitten waar ze al weken uithangen: het hart van het zakendistrict.

De vraag is: wat nu? Thailand is beland in een vreemd spelletje poker, waarvan de regels niet duidelijk zijn. Willen de Roodhemden dat Suthep zich bij de ‘misdaadpolitie’ meldt? Deze zou hem dan op borgtocht kunnen vrijlaten. En dat willen de rode leiders ook graag als ze zich, zoals beloofd, op 15 mei bij de politie melden. Wie het weet, mag het zeggen, maar duidelijk is wel dat de Roodhemden eigen regels hebben, waar ze zich bovendien niet allemaal en ook niet elke dag aan houden. De ‘havikken’ onder hen willen blijven zitten en de confrontatie afwachten, terwijl de ‘duiven’ het bereikte onderhandelingsresultaat voldoende achten en naar huis willen. Enkele duiven hebben zich bovendien al sinds gisteren niet meer laten zien. Dat zou kunnen wijzen op ingrijpen van de verdreven premier Thaksin, die weinig te winnen heeft bij de ‘road map’ zoals deze nu op tafel ligt. De ’tweede generatie’ rode leiders zou dan een harder standpunt huldigen.

Dan hebben we nog premier Abhisit, weliswaar parlementair onschendbaar, maar toch aangeschoten wild van de eerste rang. Optreden tegen de Roodhemden zit er nauwelijks in bij gebrek aan steun van leger en politie, ondanks alle toezeggingen van zijn kant. Daar maken de Roodhemden nu aardig misbruik van. Het enige dat Abhisit nu kan doen is dreigen met uitstel van de op 14 november aangekondigde verkiezingen. Dat maakt weinig indruk.

.

8 reacties op “De vraag luidt: wat nu?”

 1. N. Post zegt op

  Het schiet maar niet op zo….

  Wij willen graag 5 juni vertrekken voor onze huwelijksreis naar thailand maar wat zeggen jullie er persoonlijk van?

  Doen en naar het mooie zuiden gaan??

 2. Redactie zegt op

  Ja hoor, gewoon doen. En lekker naar het zuiden gaan. Daar krijg je geen spijt van. Veel plezier!

 3. p v bergen zegt op

  wij gaan in juli een week naar hotel Montien in bangkok aan de 54 Surawongse Road is dit in de buurt waar de protestanten zitten?

  Zo ja ,heb je nog leuke suggesties om dan naar uit te wijken?

 4. Hans Bos zegt op

  Ik mag toch hopen dat de Roodhemden dan weg zijn uit Bangkok. Er zijn overigens meer dan genoeg hotels in en rond Bangkok.

 5. m.Heimens zegt op

  Ook wij willen op 21 juli vertrekken voor een individuele rondreis door Thailand. We beginnen in Bangkok voor drie dagen. Wie kan mij gerust stellen…..?

 6. ThailandGanger zegt op

  @m.Heimens…. tot 21 juli is nog heel erg lang. Je kunt dan nog altijd besluiten om niet in Bangkok rond te lopen.

  Ik moet nog boeken en zal waarschijnlijk de hele maand juli weer daar zijn. Ook ik zal dan gewoon niet in Bangkok blijven en er lekker om heen rijden.

  Zolang er een status quo is zou ik me geen zorgen maken. De intentie is om verkiezingen te krijgen en het ziet er toch naar uit dat dit wordt bereikt. Ik duim voor je dat dit voor je vakantie rond is.

 7. ThailandGanger zegt op

  @p. van bergen…… Het zijn toch echt boeddhisten en geen protestanten. Geintje !!!

  Maar ook juli is nog lang en niemand kan kijken waar Seh Daeng dan zit.

  Ik zou tegen die tijd nog eens je vraag stellen want nu is het echt koffiedik kijken. En de expats in Bangkok weten tegen die tijd echt wel hoe de vork in steel steekt. Het is nu echt iets voorspellen wat morgen alweer totaal anders kan zijn.

 8. Erik zegt op

  De Regeringstroepen van het legeg zijn idd behoorlijk verdeeld en velen zijn zoals gezegd water meloenen groen van buiten maar rood er onder, echter het blijven regerings troepen en ze zullen ingrijpen als dat van ze gevraagd wordt.
  Abusit de PM en de regering willen bloedvergieten voorkomen en ze doen dat naar mijn mening heel goed, water en electra afsluiten in het door de rood hemden bezette centrum is de volgende stap en een enorm druk middel dat de regering kan gebruiken is het stappen plan naar nieuwe verkiezingen in te trekken.
  De zaak met betrekking tot Minister Suthep staat volledig buiten de zaak waar voor de rood hemden in Bangkok rond hangen. het is een dood lopende weg voor de roodhemden en ze zullen, naar mijn mening nu waarschijnlijk wel snel huiswaards keren.

  Reis advies: Bangkok is groot en prachtig er is veel meer dan alleen Siam Paragon en Central World, dus laat je vooral niet afschrikken door een handje vol rood shirts een paar dagen Bangkok plannen in je reis schema is geen enkel probleem.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website