Nog iets meer dan een week en dan begint de herfst alweer in België en Nederland. Maar wanneer de kille winden van Europa de bomen ontdoen van hun bladeren en de straten grijzer worden, lonkt een verre bestemming met een warm klimaat en een rijke cultuur. Thailand, met zijn mix van eeuwenoude tradities en moderne voorzieningen, heeft zich door de jaren heen bewezen als een ideale overwinteringsplek. Maar wat maakt dit land in Zuidoost-Azië zo aantrekkelijk voor diegenen die de kou willen ontvluchten?

Een van de meest overtuigende redenen om naar Thailand te trekken tijdens de wintermaanden is natuurlijk het klimaat. Het land kent een tropisch klimaat waarbij de zon vaak genereus schijnt. Deze zonnige dagen kunnen wonderen doen voor ons humeur en welzijn. Het constante zonlicht bevordert de aanmaak van vitamine D in het lichaam, wat bijdraagt aan een algemeen gevoel van geluk en vitaliteit. Bovendien hebben velen geconstateerd dat de warmte helpt bij het verzachten van bepaalde chronische pijnen, zoals reuma, waardoor het leven in Thailand comfortabeler kan zijn voor mensen met dergelijke aandoeningen.

Verdieping in een rijke cultuur

Thailand is niet alleen een toevluchtsoord vanwege het klimaat, maar ook vanwege de cultuur. Het land heeft een rijke geschiedenis die zich uitstrekt over duizenden jaren en een mozaïek van tradities en gebruiken heeft voortgebracht. Overwinteraars krijgen de kans om zich onder te dompelen in deze cultuur, van het bijwonen van traditionele Thaise dansvoorstellingen tot het leren van de fijne kneepjes van de Thaise keuken. Deze ervaringen dragen bij aan persoonlijke groei en een dieper begrip van de wereld.

Een gevoel van gemeenschap

Veel Europese overwinteraars hebben door de jaren heen gemeenschappen gevormd in verschillende delen van Thailand. Dit betekent dat nieuwkomers zich snel welkom en thuis kunnen voelen. De vriendelijkheid van de Thaise bevolking, gecombineerd met de aanwezigheid van andere overwinteraars, zorgt voor een ondersteunend netwerk dat helpt bij de aanpassing aan een nieuw land.

Gezondheid en welzijn

Thailand staat ook bekend om zijn spa’s, massagecentra en wellnessretreats. De traditionele Thaise massage, een combinatie van acupressuur en yoga-achtige strekkingen, is wereldberoemd en biedt een uitstekende manier om te ontspannen en de gezondheid te bevorderen. Voeg daarbij de overvloed aan vers fruit, groenten en andere gezonde voedingsmiddelen die gemakkelijk verkrijgbaar zijn, en het is duidelijk dat Thailand een bestemming is die zowel het lichaam als de geest voedt.

Voordelen van overwinteren in Thailand:

 • Aangenaam klimaat: Gedurende de Europese wintermaanden biedt Thailand zonnige dagen en aangename temperaturen.
 • Kosten van levensonderhoud: Over het algemeen zijn de kosten voor levensonderhoud lager in Thailand dan in veel Europese landen.
 • Rijke cultuur: De mogelijkheid om je te verdiepen in de Thaise cultuur, tradities en festivals.
 • Natuurschoon: Adembenemende landschappen, van stranden tot bergen en weelderige jungles.
 • Gezondheids- en wellnessfaciliteiten: Toegang tot traditionele Thaise massages, spa’s en gezondheidsretreats.
 • Gastronomie: Een overvloed aan heerlijk en betaalbaar eten, waaronder wereldberoemde Thaise gerechten.
 • Vriendelijke lokale bevolking: De Thaise bevolking staat bekend om hun gastvrijheid en glimlach.
 • Expatgemeenschappen: Er zijn veel gevestigde expatgemeenschappen die hulp en gezelschap kunnen bieden.

Nadelen van overwinteren in Thailand:

 • Visumregelingen: Hoewel Thailand visa aanbiedt voor lang verblijf, moeten deze regelmatig worden vernieuwd en kunnen er restricties gelden.
 • Taalbarrière: Hoewel veel Thai in toeristische gebieden Engels spreken, kan het in meer afgelegen gebieden moeilijk zijn om te communiceren.
 • Gezondheidszorgen: Er zijn bepaalde tropische ziekten en gezondheidsrisico’s die je in Europa niet tegenkomt.
 • Culturele verschillen: Hoewel het een verrijkende ervaring kan zijn, kan aanpassen aan een nieuwe cultuur ook een uitdaging vormen.
 • Seizoen van de moesson: Afhankelijk van de regio en de tijd van het jaar kan het regenseizoen invloed hebben op plannen en activiteiten.
 • Ver van familie: De afstand van thuis en geliefden kan voor sommigen moeilijk zijn, vooral tijdens de feestdagen.

11 reacties op “Overwinteren in Thailand: De charme van een tropisch paradijs”

 1. sjaak zegt op

  Vergeet ook niet de tickets prijzen naar Thailand best wel duur geworden,en Thailand is zeker niet meer zo goedkoop,dan de meeste mensen beweren,

  • evie zegt op

   klopt Sjaak,de tickets zijn (helaas) fors duurder geworden maar weerhoud ons er niet van om vanaf 1 dec 90dgn te overwinteren doen het al 12jr.

 2. Michiel zegt op

  Wellicht zou het een idee zijn om een artikel te wijden met contactgegevens van gemeenschappen van Nederlandse overwinteraars in plaatsen als Phuket, Pattaya, Hua Hin.
  Waar komen ze bijv. bij elkaar en wanneer.

 3. Aad zegt op

  Vliegticket 821 euro net ff gekeken
  Dat is een prijs die niet echt duurder is toch?
  Ik woon in Thailand en vind het nog steeds goedkoop hier
  Energie betaal ik 800 bath per maand
  Halve liter bier kost nu 60 bath
  Was altijd 55 bath
  Uit eten in de isaan 50 bath of minder
  Gok dat alles hier goedkoper is dan in Nederland

  • Peterdongsing zegt op

   Nee Aad. Ik ben het er niet mee eens..
   Om het bij het eten en drinken te houden,
   Je bier prijs is in de supermarkt, geen enkele horeca zaak verkoopt bier voor 60 baht.
   60 baht is vandaag € 1,55 maal 12 in een doos € 18,60
   In Nederland koop je bier per krat 24 x 33cl. van een A-merk voor minder dan 15,-
   Als we dan toch van cijfers houden, 20% goedkoper.
   Flesje wijn er bij ? Nl volop keus beneden € 5,- hier zie ik prijzen van 400 baht, richting de € 11,- gewoon het dubbele.
   En wat je eten betreft, als je inderdaad als een Thai gaat eten lukt het misschien nog wel voor 50 baht, maar als ik een beetje herkenbaar eten bestel kom ik onder de 200 baht niet weg. En dan hou ik het nog simpel.
   En eten en drinken komen elke dag terug.

  • sjaak zegt op

   Aad ga eens naar de makro of de big c,koop dan eens kaas,melk,yogurt,vers fruit,veel duurder dan Nederland,als ik zou willen overwinteren ga ik naar Spanje,veel goedkoper dan Thailand of Nederland.

 4. Arno zegt op

  vraag me af waar in de Isaan dat is met die prijzen, heb net weer 5 maanden maart t/m juli in Prachak Sinlapakom – Ban ChiangKlom er op zitten , ik verblijf al verschillende jaren een 150 dagen per jaar daar, stroom, met 5 stuks 3watt spaarlampen aan, twee ventilatoren overdag en in de nacht op de slaapkamer een moderne Daikin inverter airco , elektra kosten minstens 1800 thb per maand, eten kost minstens 70 thb p.p. voor een eenvoudig gerecht, 80 tot 150 thb doen ook mee en dat in een eenvoudig tentje langs een landweg, , een doos Chiang met 600 cc flessen bij Makro Udon kost beduidend meer als 60 thb per fles. Ga eens een kar boodschappen bij Makro of Big C halen dan is een paar duizend THB niets , zeker niet als je melk of yoghurt koopt, zeker geen import producten kopen, dan ben je veel duurder uit als in Nederland dus niet te rooskleurig alles voorstellen

  • Chris zegt op

   een doos Chiang met 600 cc flessen bij Makro Udon kost beduidend meer als 60 thb per fles.”

   Hier in de papa en mama shop in het dorp in de Isan kost een (losse) fles Chiang 60 baht. In de Makro 672 Baht voor 12 flessen,

  • Aad zegt op

   Wil graag ff reageren woon nu 8 jaar hier
   Nong takai wat heb ik vandaag gedaan en wat zijn mijn kosten
   S,morgens maakt mijn vrouw eten klaar
   Wat we op de markt hier in de buurt kopen
   Denk aan varkensvlees groenten enz
   Rijst komt van ons rijstveld
   11 uur tijd voor noedelsoep kost 35 bath
   Maar er is nu sinds kort een nieuwe shop voor noedels
   Kost daar 45 bath maar echt super lekker daar gaan we nu dus steeds
   Heen als we trek hebben
   Vanmiddag had me vrouw zin om haar nagels
   Te laten kleuren en knippen enz 150 bath
   Zit zij daar zeker 1 uur maar daar tegenover zit een restaurant golfplaten
   Met plastic stoelen ziet er niet uit
   Maar kom daar om te eten besteld rijst met spek echt super lekker
   Vind ik kosten 45 bath daarna want het duurder langer in de nagel studio
   Bijna 2.5 uur 55555
   Biertje besteld 60 bath
   Toen naar huis gegaan bij ons op de hoek nog ff 4 bier met ijsklontjes 250 bath
   Zit nu Netflix te kijken op een groot scherm met dolby surrounded iets van 6 speakers
   Maakt een boel geluid staan 5 ventileren aan
   Heb geen airco omdat ik mijn huis heb gebouwd met een dak dat zweef
   Dus niet warm hier in me huis energie prijs 800 bath

 5. Freddy zegt op

  Hotels en restaurants zijn een factor x goedkoper dan in Nederland. Dat geldt ook voor vervoer en verschillende andere diensten. dat bier een beetje duurder is in een supermarkt kun je ruimschoots wegstrepen tegen rookwaar dat ook weer een factor x goedkoper is. Wie maanden met een rugzak van max. 7 kilo door Thailand trekt en gebruik maakt van hotels kan dat zeker met de helft van het geld doen vergeleken met wat het kost in West-Europse landen.

  • Arno zegt op

   het artikel gaat over overwinteren in Thailand ,dat zullen voor 99% senioren zijn en die zullen vrijwel zeker niet met een rugzak van 7 kg zwaar gaan rondhoppen, de senior die gaat overwinteren zoekt een hotel of huurhuisje en comfort, als ik zelf mijn 150 dagen in de Isaan doorbreng, dan eten we zeker Thais, of we gaan naar een eetgelegenheid bij ons aan de landweg of mijn (thaise) vrouw kookt zelf, aangezien we het Thaise brood niet zo super vinden bak ik wel zelf brood en als ik bij Makro Udon, melk, yoghurt , boter en kaas koop dan is dat beslist knap duurder als in Nederland, zo ieder zijn/haar keuzes, het is zelfs bizar dat ik een ananas bij de Makro omgerekend naar € duurder in prijs zie als in Nederland bij Lidl en dat terwijl in Thailand ananas zowat gelijk onkruid overal groeit, voor groentes en wat andere dingen gaan we naar de markt in Non Sung daar vinden we beter kwaliteit en goedkoper groentes, gemiddeld genomen zeker aangezien we voor 2000 thb per maand huren ( vrienden prijs) is het voordeliger als Nederland maar de boodschappen afhankelijk van wat je koopt niet zo zeer


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website