Een zespuntenplan moet een einde maken aan de overlast van stilstaande en rottend water in de districten Don Muang en Lak Si (Bangkok) en Muang (Pathum Thani).

Dertien vertegenwoordigers van de drie districten zijn dat maandag overeengekomen met het Flood Relief Operations Command (Froc) en de gemeente Bangkok. De voorstellen worden ter goedkeuring voorgelegd aan het relief committee en de premier.

De zes punten behelzen onder meer de installatie van 30 waterpompen, het schoonmaken van een kanaal, het openen van een stuw, de constructie van een nieuwe big bag barrier (vloedwal met grote zandzakken), gedifferentieerde compensatie en verlenging van het gratis gebruik van de tolwegen.

– Zondag vindt het door de Democratische partij aangevraagd censure debate plaats, waarin minister Pracha Promnok (Justitie), directeur van het Flood Relief Operations Command, het vuur na aan de schenen wordt gelegd vanwege onregelmatigheden bij de samenstelling van de noodpakketten voor de slachtoffers van overstromingen. Veel meer dan verbaal geweld levert het debat niet op, want regeringspartij Pheu Thai beschikt met drie coalitiegenoten over een ruime meerderheid in het parlement. Maandag wordt gestemd over een motie van wantrouwen tegen de minister.

– Alle stuwen in Khlong Mahasawat worden op verschillende hoogtes opengezet. Bewoners van Nonthaburi hadden gevraagd de stuwen 50 cm tot 1 meter of meer te openen, de gemeente opent sommige 70 tot 80 cm en andere meer dan een meter. Wanneer dit geen problemen voor de bewoners van Bangkok oplevert, blijven ze open. In drie districten worden de vloedwallen verlaagd om meer water naar de stuwen te leiden.

– Minister Plodprasop Suraswadi (Science and Environment) vindt dat de gemeente Bangkok alle vloedwallen moet ontmantelen om stilstaand water ten noorden van die wallen af te voeren. Volgens de minister loopt de stad geen enkel risico omdat het waterniveau in tal van gebieden scherp is gezakt, met name langs de Chao Praya. De gemeente stelt in een reactie dat in 8 van de 36 overstroomde districten het water nog op kritieke hoogte staat, soms tot meer dan 80 cm.

– Hong Kong handhaaft zijn ‘red travel alert’ voor groepsreizen naar Bangkok. Het advies gaat zijn vijfde week in. De Travel Industry Council zegt dat 150 reizen met meer dan 3.000 toeristen zijn geannuleerd. De directeur van de raad is optimistisch: hij denkt dat het advies voor Kerstmis wordt ingetrokken.

– De zuidelijke busterminal aan de Boromratchonnanee Road heropent woensdag na tijdelijk verhuisd te zijn geweest naar Rama II. De gebouwen in de terminal hebben geen schade opgelopen.

– De Bangkok Mass Transit Authority, het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok, stopt met gratis busritten in overstroomde gebieden. De air-conditioned bussen die uit de dienstregeling waren gehaald, zijn weer terug op straat.

– De geplande licht- en geluidshow op de muur van het Grand Palace van 5 tot 11 december gaat niet door. Het budget wordt gebruikt voor de aanleg van een vloedwal langs Khlong Maha Sawat.

– Een zware moessonregen heeft in twee districten in de zuidelijke provincie Phatthalung voor overstromingen gezorgd. De bewoners moesten in allerijl hun spullen in veiligheid brengen. Het water bereikte een hoogte van 60 tot 80 cm. Ook Hat Yai in Songkhla werd getroffen door overstromingen. Meer overstromingen en grondverschuivingen worden tot zaterdag verwacht in zeven zuidelijke provincies. In de Golf van Thailand worden golven van 2 tot 3 meter voorspeld, dus kleine bootjes kunnen maar beter aan de kant blijven.

– Vrijwilligers uit Bang Rakam (Phitsanulok), waar het leven na drie maanden naar normaal terugkeert, hebben een noodkeuken opgezet in het district Klong San in Bangkok. De gemeenschappelijke keuken die ze in hun dorp hadden opgezet, is niet meer nodig. Ze kookten daar 10.000 maaltijden. In Bangkok kunnen ze per dag 3.000 dozen met eten produceren. Bang Rakam werd bekend nadat premier Yingluck het dorp ten voorbeeld stelde. Zie 29 augustus: Yingluck enthousiast over Bang Rakam model.

– De Tourism Authority of Thailand verwacht dat het internationaal toerisme in de tweede helft van volgende maand weer op het oude peil terug is. Naar schatting zijn 300.000 toeristen minder gekomen, oftewel 1,58 procent van de 19 miljoen die begin dit jaar voor 2011 werden voorspeld. De toerismesector heeft 15 miljard baht aan inkomsten misgelopen. Tegen het eind van oktober begon het aantal reizigers dat op Suvarnabhumi arriveert, te dalen van 130.000 passagiers per dag naar 100.000. Het aantal vluchten ging terug van 900 naar 800 per dag. Het vrachtvervoer verminderde met 7 procent.

www.dickvanderlugt.nl


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Kort overstromingsnieuws (update 22 november)”

 1. Robbie zegt op

  Beste Dick,
  Ik lees je artikelen altijd bijzonder graag en met veel belangstelling. Ik bewonder je om je uitgebreide feitenkennis en objectiviteit, en ik waardeer de beknoptheid waarmee je de belangrijkste feiten samenvat! Ga zo vooral nog lange tijd door, ondanks het feit dat je meestal niet zoveel reacties krijgt.

  • Frank zegt op

   Hallo Dick,

   wij gaan volgende week woensdag naar Bangkok (begin van een wereldreis). We willen eigenlijk ivm de overstromingen meteen naar het zuiden trekken. Is de situatie verantwoord?

   alvast bedankt,

   Frank

   • dick van der lugt zegt op

    Ik stuurde je al een mail. Hierbij nog een keer de link naar een artikel over de overstromingen in het Zuiden: http://www.bangkokpost.com/news/local/267939/southern-storm-crisis-worsens


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website