Een 6-jarig jongetje dat verdronken is in Pathum Thani is het 602e slachtoffer van de overstromingen. Het lichaam van de jongen werd zaterdagavond gevonden bij de school, waar zijn moeder en haar twee zonen onderdak hadden gevonden. 42 personen zijn geëlektrokuteerd.

– Bewoners van Bang Rong (Ayutthaya), waar het water wekenlang drie meter hoog heeft gestaan, hebben nog geen cent compensatie van de regering gezien. En wat nog erger is: ook de compensatie voor de overstroming van vorig jaar, 200 baht per huishouden, hebben ze nog steeds niet ontvangen. Veel hulp krijgen ze ook al niet; het dorp met 40 huishoudens is moeilijk bereikbaar.

– Het herstel van vliegveld Don Mueang kost 1,5 miljard baht, zegt beheerder Airports of Thailand. Het water staat er 30 tot 40 cm hoog. De 1,5 miljard is een grove schatting. Pas wanneer het water weg is, zal de exacte schade bekend zijn. [Volgens een artikel in de Business-bijlage van de krant staat het water meer dan 80 cm hoog.]

– De stad Nakhon Sawan wil 75 miljoen baht van de regering om openbare voorzieningen te repareren. Het geld zal voornamelijk besteed worden aan water- en rioolleidingen. Volgens de burgemeester heeft de overstroming een schade van 6 miljard baht veroorzaakt. Uit eigen budget is het herstel van wegen en acht scholen betaald.

– De Consumer Protection Board roept zeven autobedrijven op om tot volgende maand kortingen van 10 tot 30 procent te verlenen op autoreparaties. Zondag voerde de raad overleg met Mercedes-Benz, Nissan, Toyota, Honda, Mazda, Isuzu en Ford. Ook vroeg de raad om een garantie van een jaar of 20.000 kilometer. De CPB gaat ook over steunmaatregelen vergaderen met garage-eigenaren en verkopers van tweedehands auto’s.

– Het Flood Relief Operations Command, het crisiscentrum van de regering, gaat vaart zetten achter het herstel van wegen en andere herstelwerkzaamheden zodat bewoners kunnen terugkeren naar hun huis en hulpgoederen afgeleverd kunnen worden. De directeur van het National Disaster Warning Centre zegt dat de Rangsit-Nakhon Nayokweg over drie dagen hersteld is. Waterpompen zijn ingezet om de weg droog te malen. De directeur heeft een beroep op de bevolking gedaan om geen dijken van zandzakken te vernielen. De dijken zijn nog steeds nodig om het water naar pompstations en kanalen te geleiden.

– De regering heeft keukens geopend voor bewoners van overstroomde wijken. Ook worden verhoogde voetpaden aangelegd en woonwijken krijgen waterpompen om het water sneller af te voeren. [Het bericht geeft geen enkel detail.]

– De Thai Restaurant Association schat de schade voor de restaurants op 15 miljard baht. Volgens de president van de vereniging zijn duizenden restaurants overstroomd, waarvan 500 in Pathum Thani, 200 in Ayutthaya en 300 tot 500 in Bangkok, voornamelijk in het district Thawi Watthana. ’If the flooding situation is not resolved now, our member restaurants cannot re-open before year-end. Each restaurant needs about one month to repair or improve its premises.’ Sommige restauranteigenaren willen niet op dezelfde lokatie doorgaan omdat ze er niet zeker van zijn of ze het volgend jaar drooghouden. Maar het vinden van een nieuwe lokatie is niet eenvoudig. Restaurants die gespaard zijn, trekken momenteel minder klanten ‘as people seem to be in no mood to dine out’.

www.dickvanderlugt.nl


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website