Zo’n 2 miljoen huishoudens in 18 provincies in de Central Plains en het Noordoosten zijn nog steeds gedupeerd door het water, zegt de Disaster Prevention and Mitigation Department.

Sinds 25 juli zijn 595 personen om het leven gekomen; twee personen worden vermist.

– De media besteden er nauwelijks aandacht aan, maar ook Cambodja en Vietnam zijn overstroomd. Cambodja staat voor 75 procent onder water; 250 personen en een groot aantal dieren zijn om het leven gekomen. In sommige dorpen staat het water al drie maanden tot heuphoogte. In Vietnam verbetert de situatie, maar in de zuidelijke Mekongdelta worstelen nog 175.000 mensen met het water; 80 personen zijn er om het leven gekomen van wie 90 procent kinderen. Vietnam heeft twee hoofdrijstoogsten en een kleinere. De overstromingen hebben alleen de kleine oogst vernield, dus zullen op de jaarproductie weinig invloed hebben.

Naar schatting zijn in heel Zuidoost Azië 20 miljoen mensen het slachtoffer van overstromingen. De meesten in Thailand en verder in Cambodja, Vietnam, Laos en de Filippijnen. Over Birma is weinig bekend. Er zouden vorige maand 30.000 mensen getroffen zijn en meer dan 160 mensen zouden om het leven zijn gekomen. Geen van de getroffen landen heeft internationale hulp gevraagd.

– De binnenstad van Bangkok gaat niet overstromen. Premier Yingluck was er zeker van, zaterdag in haar wekelijkse radiopraatje dat werd uitgezonden vanuit Bali, waar ze een topconferentie van Asean bijwoont.Volgens haar lukt het om het water met de big bag barrier langs het Bang Suekanaal te blokkeren, waardoor het niet Victory Monument, Pathumwan en Silom bereikt. In het noordelijk deel van het westen van Bangkok begint het water te zakken. Het gevaar dat Rama II, de belangrijkste route naar het Zuiden, onder water loopt is volgens Yingluck geweken. Maar ze hield een slag om de arm: wanneer de weg overstroomt, zal het water niet erg hoog komen.

– Gouverneur Sukhumbhand Paribatra van Bangkok zegt dat de gemeente nog eens 26 waterpompen in verschilllende pompstations heeft geïnstalleerd. Ze pompen water naar de Ta Chin rivier, die ten westen van Bangkok in de Golf van Thailand stroomt. 14 waterpompen komen er later bij. De stuw in het Thawi Watthanakanaal wordt met een extra 50 cm geopend om de waterafvoer te versnellen.

– Het conflict tussen bewoners van het district Lam Luk Ka (Pathum Thani) en de autoriteiten is beëindigd. De bewoners beloofden zaterdag de vloedwal langs Khlong Hok Wa niet te vernielen, de autoriteiten beloofden drie stuwen verder open te zetten. Het Flood Relief Operations Command (Froc) en de gemeente Bangkok beloofden ook het waterniveau in Lam Luk Ka dagelijks met 3 tot 5 cm te verlagen.

De gedane concessies leiden volgens de gemeente niet tot overstroming van industrieterrein Bang Chan. Nietemin zal ze het waterniveau in de benedenstroomse kanalen scherp monitoren. Wanneer het water er stijgt, wordt de drainage uit Khlong Bang Bua en Khlong Lat Phrao en omliggende gebieden vertraagd. Mocht dat gebeuren, dan zal de gemeente er extra waterpompen installeren.

De bewoners van Sai Mai zijn bang dat zij de dupe zijn van de bereikte overeenstemming. Eerder probeerden ze het gat te dichten dat Lam Luk Ka bewoners in de vloedwal hadden gemaakt. Daarbij werden vijf personen gewond, toen een explosief in hun midden werd gegooid.

– Het Froc is van plan meer grote zandzakken te verwijderen uit de big bag barriers die op vijf plaatsen zijn aangelegd om de binnenstad van Bangkok te beschermen. Het water dat uit de inmiddels gemaakte gaten stroomt, heeft geen grote gevolgen gehad omdat de stad kans ziet het af te voeren naar de rivier. Nadeel van de big bag barriers is dat het waterniveau ten noorden ervan niet daalt. Meer gaten moeten dat verhelpen.

– De Asian Development Bank heeft Thailand een noodfonds van 93 miljoen baht verstrekt. Het geld wordt gebruikt om noodproviand voor slachtoffers van de overstromingen te kopen. De Wereldbank heeft een lening van $1 miljard aangeboden voor een langetermijn plan om overstromingen te voorkomen; de Thaise regering neemt het aanbod in overweging.

– Vandaag is de laatste dag dat de tolwegen gratis zijn. Vanaf maandag 00.01 uur moet er weer betaald worden. De Don Muang tolweg was sinds 27 oktober gratis, de andere vanaf 9 november. De regering heeft de beheerders respectievelijk 14 en 184 miljoen baht compensatie betaald.

www.dickvanderlugt.nl


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Kort overstromingsnieuws (update 20 november)”

 1. nok zegt op

  Ook de tolweg van/naar Suvarnabhumi is nu gratis.

  Wat mij opviel is dat er best veel auto;s ronddrijven in het hoge water. Ik denk dat de stank er niet meer uit te krijgen is maar met de thai weet je het nooit dus ze zullen er wel een thaise oplossing voor hebben.

  De stank vind ik trouwens best meevallen, zolang er maar geventileerd kan worden.

  Er blijft wel een dikke laag slik achter die zelfs met 100 bar hogedruk niet weg te spuiten is. Dat wordt dus schilderen.

  Veel planten/struiken zijn overleden, veel keukens liggen nu op straat, zandzakken liggen overal. Ik zag diverse woningen waarvan de zandzakken waren gaan roesten (ofzoiets), een rood/bruine kleurstof is er uit gekomen die nu op de tegels zit en er niet af te krijgen is.

  De waterpomp zat vast bij vele huizen, even openmaken, olie sprayen en met schroevendraaier laten ronddraaien en hij doet het weer.

  Het grasveld is overleden, iemand goede tips over hoe nieuw gras te kweken/kopen?

  De stemming in ons villa-park is trouwens erg goed, mensen helpen elkaar, zijn erg verdraagzaam en maken er het beste van. Er wordt gelachen om schade en de security en opruimhulpen nemen overbodige spullen mee. Ons park heeft trouwens nieuwe security gekregen, volgens mij zijn de oude guards vertrokken met het water.

  In het water zijn nu veel longtailboats maar ons park is drooggepompt dus niets meer aan de hand. Er wordt hard gewerkt om alles schoon te maken.

  • Hans van den Pitak zegt op

   Die security guards, zijn dat soms die twee vermisten?

   • nok zegt op

    Ik zou het niet weten Hans, we hadden er wel 30 schat ik zo (2 ploegen) maar hoe het nu zit ik weet het niet. Een van de nieuwe fietst in een oranje life-vest rond (er is geen water meer en het was kniehoogte dus waarom dat vest?), hij heeft een honkbalknuppel bij zich en een radio op de fiets die hard aanstaat……..Dat zal wel niet lang meer duren denk ik.

    Op de hoek van de straat woont een hoge politie-pief die inmiddels mijn drink en rook-vriend is geworden. Ik mag hem altijd bellen en hij kan alles regelen zegt ie. Dus we zien het wel hoe het gaat.

    Ik snap best dat de guards ook een gezin/familie/huis hebben maar ik betaal wel voor die service dus juist in noodsituaties wil ik wel dat er security aanwezig is. Ik ben niet de enige die er zo over denkt dus binnenkort zal er wel weer het een en ander gaan veranderen denk ik. Ook de nieuwe camera;s stonden met de lippen in het water, ben benieuwd of die het nog doen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website