Gouverneur Sukhumbhand Paribatra van Bangkok heeft de bewoners van delen van de subdistricten Nuanjan en Klong Kum (district Bung Kum) opgeroepen te evacueren.

Volgens de gouverneur begint het water in Bangkoks kanalen zich te stabiliseren, maar het waterpeil is nog steeds hoog.

 • De volgende districten van Bangkok zijn getroffen door het water: Min Buri, Klong Sam Wa, Kannayao, Bung Kum, Saphan Sung, Phasicharoen en Chom Thong.
 • Adjunct-gouverneur Thirachon Manomaipibul van Bangkok is niet diepbezorgd over de situatie in Bangkok-oost omdat het waterniveau zich er begint te stabiliseren. De gemeente heeft 57 pompen ontvangen om het weg te pompen. Thirachon maakt zich daarentegen wel zorgen over Bangkok-west. Op veel plaatsen lekken dijken. De toevoer van water bedreigt volgens hem de Rama II-weg, de belangrijkste verbinding met het Zuiden.
 • Water uit de Khlong Sam Prawes overstroomde dinsdag delen van de Chao Khun Taharn Lat Krabang weg. Het bereikte een hoogte van 40 cm. Verwacht wordt dat het zich verspreidt naar de Rom Klaoweg en gebieden in Lat Krabang, slechts 5 km verwijderd van luchthaven Suvarnabhumi. Op het vliegveld maakt men zich nog geen zorgen. Het waterpeil in de kanalen eromheen is niet zorgelijk.
 • Premier Yingluck gaat dit weekend niet naar Hawaii, waar een topconferentie wordt gehouden van de Asia-Pacific Economic Cooperation (Apec). Het zou haar eerste buitenlandse vergadering worden als premier. Yingluck had er de collega’s willen informeren over de stand van zaken en het vertrouwen van investeerders een ‘boost’ willen geven. In haar plaats gaat minister Kittiratt Na-Ranong, vice-minister-president en minister van Handel. Volgende week vergaderen de leiders van de Zuid-Oost Aziatische landen in Bali. Yingluck bespreekt met het kabinet of ze die vergadering bijwoont.
 • Vijfentwintig fabrieken in Ayutthaya hebben ruim 33.000 werkers opnieuw in dienst genomen, nadat het water is begonnen te zakken. Het Labour Protection and Welfare Department is onlangs geïnformeerd dat in totaal 280.000 arbeiders weer aan de slag zullen kunnen in Ayutthaya.
 • In Bangkok zijn 6.474 bedrijven getroffen door het water; 109.602 werknemers hebben hun baan verloren.
 • Het aantal provincies waarin de situatie problematisch is, is gedaald van 32 naar 14. In die 14 zijn 20.526 bedrijven de klos met 819.147 werknemers, voornamelijk in de Central Plains.
 • Het kabinet heeft dinsdag twee maatregelen genomen om de werkloosheid te verzachten. Werknemers van ondergelopen fabrieken krijgen 3 maanden 2.000 baht per maand. Volgens het ministerie van Arbeid komen 100.000 werknemers ervoor in aanmerking, wat een budget vereist van 600 miljoen baht. De tweede maatregel behelst baantraining. Zo’n 15.000 werkers krijgen een 10-daagse training. De dagvergoeding bedraagt 120 baht. De regering heeft er 61 miljoen baht voor uitgetrokken.
 • Wanneer de provincie Samut Sakhon onder water loopt, ontfermt het ministerie van Arbeid zich over de 200.000 buitenlandse werknemers. Ze worden ondergebracht in opvangcentra in buurprovincies. De werkgevers hebben noodopvang ingericht voor de 300.000 Thaise arbeiders. Het ministerie wil voorkomen dat de werknemers naar alle kanten uitwaaieren, zoals gebeurd is in Ayutthaya en Pathum Thani.
 • 621.355 huishoudens in Bangkok krijgen elk 5.000 baht ter compensatie van de waterschade, aldus een eerste inventarisatie. Het kabinet heeft er 3,1 miljard baht voor uitgetrokken. Om ervoor in aanmerking te komen moet het huis tenminste 7 dagen onder water hebben gestaan of het moet onmiddellijk zijn beschadigd. Het geld wordt toegekend door de gemeente en binnen 45 dagen uitbetaald via de Government Savings Bank.
 • De Lawyers Council of Thailand geeft gratis advies aan mensen die door de watersnood zijn gedupeerd. Het gaat daarbij om zaken als compensatie voor een opgelopen handicap, uitstel van het aflossen van schulden of aanklachten tegen overheidsdiensten of ambtenaren.
 • Geen public holiday van 3 dagen deze week, heeft het kabinet dinsdag besloten. De regering heeft al het personeel nodig om hulp te bieden aan slachtoffers van de overstromingen.
 • De gemeente Bangkok gaat in elk district 150 bewoners inhuren om afval op te ruimen. Er wordt donderdag mee begonnen. [Gisteren meldde de krant dat particuliere bedrijven zouden worden gehuurd.]
 • Het kabinet heeft 520 miljoen baht ter beschikking gesteld aan het ministerie van Onderwijs voor hulp aan slachtoffers en de aanschaf van studieboeken en lesmateriaal. 2.652 scholen en instituten hebben waterschade. De totale schade wordt geschat op 5 miljard baht.
 • Siriraj ziekenhuis is begonnen patiënten te evacueren. Het water nadert, het aantal verpleegsters is scherp gedaald. Patiënten zijn overgebracht naar ziekenhuizen in Chon Buri en Ratchaburi. Het ziekenhuis is alleen open voor noodgevallen en in-patients in kritieke toestand.
 • Inderdaad een zieke grap: de ontsnapping van 15 uiterste giftige mambaslangen uit een huis in Pak Kret. Het gerucht werd verspreid op internet. Volgens het Froc kan het niet waar zijn; een illegaal geïmporteerde slang zou minstens 100.000 baht kosten. De eigenaar zou wel voorzichtiger zijn geweest. Het uit Zuid-Afrika gearriveerde serum kan dus in de kast blijven liggen. De politie gaat op zoek naar de grappenmaker(s).
 • Parlementslid en roodhemdleider Natthawut Saikua is door regeringspartij Pheu Thai aangewezen om de public relations van de regering te verzorgen, daarbij gebruikmakend van het netwerk van roodhemden. De benoeming van hem is een reactie op een opmerking van een parlementslid van de Democraten dat Yingluck ‘diligent but stupid’ is.
 • Kom naar Ratchaburi zolang het nog kan, roept de coördinator van een vrijwilligersgroep de bewoners van Bangkok op. De provincie is met haar varkens- en kippenboerderijen een belangrijke leverancier van voedsel voor Bangkok. Wanneer de Rama II-weg, de enige route naar het Zuiden, onbegaanbaar wordt, kan Bangkok niet meer bevoorraad worden. De provincie telt 22 evacuatiecentra met ruimte voor 6.500 personen. Inmiddels hebben 3.395 personen er hun toevlucht gezocht. Aan eten geen gebrek, wel aan melkpoeder voor baby’s en volwassenenluiers.
 • De Food and Drug Administration heeft de eigenaren en filiaalhouders van pharmacies (een kruising van drogist en apotheek) die nog niet zijn getroffen door de overstromingen, opgeroepen open te blijven omdat er momenteel een accuut tekort aan medicijnen is. Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn 1 miljoen Thais ziek. Voetschimmel en andere huidinfecties komen het meeste voor. De grote leveranciers zeggen dat er nog voldoende medicijnen zijn voor 2 à 3 maanden, maar het ministerie wijst erop dat 10 fabrikanten zijn weggevallen en de Thai Pharmacies Association zegt dat sommige medijcinen niet meer in voorraad zijn. Honderden pharmacies in Bangkok zijn gesloten. Het ministerie van Volksgezondheid heeft drie maatregelen voorgesteld om het tekort op te lossen: andere leveranciers zoeken, import en distributie van medicijnen door het postbedrijf.
 • Twaalfhonderd bedrijven in Bangkok en omliggende provincies vragen de regering bedrijven die geld doneren aan een hulpfonds, hiervoor een belastingaftrek van 100 procent toe te staan. Het fonds is een initiatief van de Bangkok Metropolitan Entrepeneurs Suffering from Flood Disaster. Deze groep bestaat uit ondernemers uit onder meer Ratchaprasong, Silom, Pratunam in Bangkok en de provincie Pathum Thani. Ze wil 1 triljoen baht bij elkaar sprokkelen van grote bedrijven zoals Charoen Pokhand, Siam Cement Group en Bangkok Bank.
 • Krung Thai Bank heeft een deel van zijn rijdende bankkantoortjes in de provincie overgebracht naar Bangkok. In de wagens staat een ATM en er zitten twee bankemployés. KTB on the Move werd vorig jaar geïntroduceerd; er zijn 88 wagens. De wagens hebben geen vaste plaats, geprobeerd wordt ze in de buurt van een filiaal te parkeren. De Thanachart Bank heeft 2 wagens op de weg. Volgens de Bank of Thailand zijn over het gehele land 631 bankkantoren gesloten en 5.492 ATM’s buiten bedrijf.
.
.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website