[ad#Google Adsense-2]

Tussen de 80 en 100 wijken in Bangkok, Pathum Thani en Nonthaburi staan nog onder water. Premier Yingluck zegt dat ze snel ontwaterd moeten worden zodat de bewoners naar huis kunnen, op tijd om ‘happily’ nieuwjaar te vieren.

– De regering neemt zich de adviezen van de koning over watermanagement ter harte die hij in zijn verjaardagstoespraak heeft gegeven. De koning deed een oproep om samen te werken bij het oplossen van de problemen en projecten te entameren voor duurzaam watermanagement. De koning riep de bevolking ook op om meningsverschillen terzijde te schuiven en elkaar te ondersteunen.

– De minister van Binnenlandse Zaken heeft de opdracht gekregen om toezicht te houden op het ontwateren van alle nog overstroomde gebieden en de werkzaamheden te versnellen. Het ministerie van Financiën buigt zich over de vraag hoe de eigenaren van overstroomde huizen, auto’s en motorfietsen het best kunnen worden geholpen. De minister van Justitie heeft de opdracht gekregen conflicten tussen bewoners die nog steeds in het water zitten, op een vreedzame manier en met begrip op te lossen.

– Gouverneur Sukhumbhand Paribatra van Bangkok zegt dat de gemeente zich gaat verdiepen in details van koninklijke projecten die in 1995 werden geïntroduceerd om overstromingen te voorkomen. De gemeente wil weten hoe ze nu kunnen worden toegepast. De gemeente gaat ook een commissie vormen, die in samenwerking met de regering en de provincies voorbereidingen gaat treffen voor de eventuele overstromingen van volgend jaar.

– Premier Yingluck heeft de National Economic and Social Development Board (NESDB) de opdracht gegeven een masterplan te maken voor kortetermijn duurzaam watermanagement. Het plan moet binnen 2 weken worden voorgelegd aan het door de regering ingestelde Strategic Committee for Water Management. De premier is vol vertrouwen dat Bangkok volgend jaar droge voeten houdt, wanneer het plan wordt gerealiseerd. De secretaris van de NESDB zegt dat het plan voorstellen zal bevatten ten aanzien van technische oplossingen, een database systeem om hoeveelheden water te voorspellen, de aanleg van wateropslaggebieden, compensatie, city planning, manegementorganisatie en financieringsbronnen.

– De regering heeft 120 miljard baht uitgetrokken voor herstelwerkzaamheden, maar veel overheidsdiensten hebben bedragen gevraagd die het budget ver te boven gaan. Het Budget Bureau vraagt een speciale kabinetsvergadering om daarover een beslissing te nemen en te voorkomen dat projecten elkaar overlappen. Een bedrag van 50 miljoen baht is al goedgekeurd door het kabinet en een bedrag van 45,8 miljoen baht is gereserveerd voor het herstel van de economie.

– Het leger laat weten bereid te zijn kaem ling (monkey cheeks) te graven, kleine wateropslaggebieden.

– Pramote Maiklad, voormalig directeur-generaal van het Royal Irrigation Department, pleit voor het samenbrengen van waterexperts en ingenieurs voor een brainstorm over maatregelen op het gebied van watermanagement. De constructie van floodways dient prioriteit te zijn, zegt hij. Niet alleen van de huidige maar ook van de volgende regeringen. Verder benadrukt hij dat een serieuze poging moet worden gedaan om ongereglementeerde stadsontwikkeling te corrigeren, daar die medeverantwoordelijk is voor de ernstige overstromingen.

www.dickvanderlugt.nl

5 reacties op “Kort overstromingsnieuws 7 december”

 1. dick van der lugt zegt op

  Is het niet ontroerend, al die mooie plannen? Ben benieuwd wat ervan terecht komt. Vroegere adviezen van de koning zijn ook genegeerd. Zo heeft hij geadviseerd tegen de aanleg van industrieterreinen in Ayutthaya, omdat deze provincie in het verleden altijd water opving tijdens het regenseizoen. En ook tegen de huidige lokatie van vliegveld Suvarnabhumi die de waterstroom vanuit het noorden blokkeert.

 2. Dick C. zegt op

  Wat mij verbaast is o.a. dat plannen uit 1995 nu worden bekeken op de practische kant en daadwerkelijke uitvoering. Vervolgens lees ik dat de ongebreidelde woningbouw een halt wordt toegeroepen? Maar tussen de regels door is te lezen dat alles wat mis kon gaan is misgelopen, terwijl op voorhand de lang bestaande tekortkomingen voldoende bekend waren. Ook mij zal het benieuwen wat van alle goede bedoelingen terecht komt. Wordt er geen buitenlandse expertiese gevraagd, of is dat niet aan de orde? De Nederlandse water-bouwkundige bureau’s, met gekwalificeerde ir. en ing. zouden mogelijkerwijs hierin een rol kunnen spelen. Of is dit laatse een ilussie?
  Blijf e.e.a. met met belangstelling volgen.

  Dick C.

  • dick van der lugt zegt op

   Het enige bericht over buitenlandse experts dat ik heb, is het volgende:

   Japanse experts buigen zich over overstromingen
   27 november – Het Japan International Cooperation Agency (Jica) gaat een plan voor het beheersen van overstromingen in het stroomgebied van de Chao Praya dat tussen 1996 en 1999 is gemaakt, actualiseren. De revisie bestaat ook uit een gedetailleerde studie van de gegevens van de huidige overstromingen.
   Jica zegt dat Thailand behoefte heeft aan efficiënte voorspellingen en een analyse van de vloedcycli om nieuwe voorzorgsmaatregelen te kunnen nemen. Verschillende cycli dienen te leiden tot verschillende maatregelen. Zo overstromen iedere 10 jaar industrieterreinen in het stroomgebied van de Chao Praya. Preventieve maatregelen dienen op deze voorspelling te zijn gebaseerd. Volgens Jica was het beheer van de stuwmeren, door anderen gezien als belangrijke oorzaak van de overstromingen, dit jaar van ondergeschikt belang. De revisie neemt 18 maanden in beslag en begint volgende maand in samenwerking met het Royal Irrigation Department en het Water Resources Department.

 3. martin greijmans zegt op

  Hoi Dick,
  Dit is een waarheid als een koe!! de Thaise regering moet inderdaad de kennis en ervaring van Nederland hebben want wij hebben in het verleden bewezen dat we de beste ter wereld zijn.
  Martin

  • dick van der lugt zegt op

   Ik benijd ze niet, de Nederlandse experts die hier een handje zouden komen helpen. Je zult toch moeten samenwerken met tig ministeries en daarin tig afdelingen die zich allemaal tegen het waterbeheer aan bemoeien. Over het inschakelen van Nederland heb ik alleen gelezen dat Nederland heeft aangeboden te helpen. Thailand heeft het aanbod in overweging genomen. Misschien weerhoudt het vermaledijde ‘losing face’ Thailand ervan hiervan gebruik te maken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website