Het kabinet heeft 25 miljard baht uitgetrokken voor herstelwerkzaamheden aan snel- en binnenwegen en voor steun aan fabrikanten die door de overstromingen zijn getroffen.

Een ‘industriële schuilplaats’ wordt opgezet waar fabrikanten tijdelijk kunnen werken, terwijl hun fabriek wordt schoongemaakt en hersteld. Verder gaat het geld naar luchthaven Don Mueang en scholen.

– Het afvoeren van water uit de westelijke districten van Bangkok is niet eenvoudig omdat water blijft instromen, zegt premier Yingluck. In het westen zijn minder drainagefaciliteiten dan in het oosten. In de komende dagen wordt de laatste hand gelegd aan reparatie van de vloedwal langs westelijke kant van de Chao Praya. De situatie zal daardoor iets verbeteren.

– Rama II, de belangrijkste route naar het Zuiden, is nog steeds begaanbaar. Het water staat er niet erg hoog. De gemeente heeft er waterpompen geïnstalleerd.

– De gemeente denkt dat de westelijke districten Klong San, Rat Burana en Thung Kru niet onder water zullen lopen.

– In Bang Phlat in het westen staat het water in kleine straten 10-15 cm hoog en op de Charan Sanitwongweg 60-80 cm.

– Nog steeds wordt geprobeerd snelweg 340 watervrij te maken. Die weg moet gaan dienen als alternatief naar het Zuiden wanneer Rama II onbegaanbaar wordt. Ook wordt geprobeerd snelweg 9 richting Bang Pa-in in Ayutthaya te redden. Beide wegen zouden woensdagavond voor pickup trucks begaanbaar moeten zijn, maar nog niet voor sedans. Het hoogste waterpeil op snelweg 340 bedraagt 80 cm.

– Bangkok-oost is volgens premier Yingluck voor het nieuwe jaar droog. Ze zegt dat het ergste nu voorbij is.

– Water van de Vibhavadi-Rangsitweg blijft vliegveld Don Mueang opstromen. Luchtmachtcommandant Itthaporn Subhawong zegt dat de luchthaven er uitziet als een waterreservoir. Hij dringt erop aan het vliegveld snel te ontwateren en er tegelijkertijd voor te zorgen dat omwonenden daar niet de dupe van worden.

– Het waterniveau op de Kamphaeng Phetweg, Phahon Yothinweg en Ratchadaphisek Soi 36 is gezakt naar 15 tot 20 cm.

– Dit weekend zouden overstroomde gebieden in Chatuchak en Lat Phrao-intersection droog moeten zijn, zegt gouverneur Sukhumbhand Paribatra van Bangkok.

– Het water rond de industrieterreinen Bang Chan en Lat Krabang in Bangkok-oost begon dinsdag te zakken.

– Regeringspartij Pheu Thai doet het voorstel de hoofdstad te verplaatsen naar een andere provincie, mogelijk Nakhon Nayok. Deze provincie is hoger gelegen en ligt op 40 km van Bangkok. Bangkok ligt lager en zakt bovendien 2 cm per jaar, wat de stad kwetsbaar maakt voor overstromingen. Onder de regering Thaksin is al eens gestudeerd op verhuizing naar Nakhon Nayok.

– Voormalig senator Ruangkrai Leekitwattana heeft een verzoekschrift ingediend bij de National Anti-Corruption Commission. Hij vraagt onderzoek te doen naar het mismanagement van de stuwmeren Bhumibol en Sirikit door voormalig premier Abhisit. Die stuwmeren zouden aan het begin van het regenseizoen te veel water hebben bevat, wat de huidige ellende mede heeft veroorzaakt.

– De gemeente Bangkok heeft zes openbare parken gesloten, die onder water staan. Bangkok’s bekendste park Lumphini is daar niet bij.

– BTS Skytrain heeft haar parkeerterrein bij het station Mor Chit heropend omdat het weer droog is. Diverse wegen die eerder onder water stonden, zijn ook weer begaanbaar.

– Het tweede semester van scholen in Bangkok en omliggende provincies begint op 6 december. Het is de tweede keer dat het begin is uitgesteld. De scholen onder het beheer van de gemeente hervatten de lessen op 1 december. De gemeente heeft de scholen geïnstrueerd gedurende 11 weken extra lessen te geven om de opgelopen achterstand in te halen.

– 1,5 miljoen poststukken moeten in Bangkok nog bezorgd worden, omdat 38 postkantoren zijn gesloten. Op veel plaatsen staat te veel water voor de bezorgers. Belangrijke stukken kunnen niet bezorgd worden omdat de geadresseerden zijn vertrokken. De nog niet bezorgde post vormt eenderde van de post die dagelijks wordt verwerkt. De postbezorging in andere overstroomde provincies gaat gemakkelijker omdat de mensen hun toevlucht hebben gezocht in tempels en scholen en de lokale bezorgers veel bewoners kennen. De postbezorging aan regeringskantoren en bedrijven is gebeurd met grote trucks die geen problemen hadden met de overstroomde wegen.

– Het kabinet heeft dinsdag in principe een wetsontwerp goedgekeurd om het Bureau of Royal Rainmaking and Agricultural Aviation op te waarderen tot een Department. Het vorige kabinet Abhisit ging er al mee akkoord. Het wetsontwerp gaat nu naar de Raad van State en daarna naar het parlement.

www.dickvanderlugt.nl

2 reacties op “Kort overstromingsnieuws (16 november)”

  1. Johnny zegt op

    Is dat niet een beetje weinig als de schade boven 100 bil bath ligt?

  2. meel joseph zegt op

    ik woon vipavadee rangsit soi 50 daar staat al 19 dagen meer dan een meter water, ik begrijp niet waarom, is het misschien eigen villa, eerst


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website