De 30 -jarige Klaas H. uit Friesland, krijgt drie maanden cel in Myanmar voor heiligschennis. Hij heeft ook een boete van 105 dollar gekregen, die al voldaan is. Daarmee voorkomt hij dat er dwangarbeid moet worden verricht. 

Het is nog onduidelijk of hij in beroep gaat tegen zijn toch wel forse gevangenisstraf. Zijn voorarrest worden van de drie maanden afgetrokken.

De 30-jarige man trok enige tijd geleden een stekker uit een versterker die werd gebruikt bij een boeddhistisch ritueel. Hij zei dat hij dat deed omdat hij door het lawaai niet kon slapen. Zijn Hotel stond vlak bij de tempel. Hij liep het gebouw waar het lawaai vandaan kwam binnen op zijn schoenen, en vroeg of het wat zachter kon. Toen daar niet op gereageerd werd trok hij de stekker uit de geluidsinstallatie.

Hij verklaarde bij een eerdere zitting dat hij erg veel spijt had en dat hij niet wist dat hij een tempel was binnengegaan.

Wat vinden de lezers van Thailandblog van deze straf? Te zwaar of juist goed? Laat het ons weten en ook waarom.

44 reacties op “Nederlandse toerist krijgt drie maanden cel voor heiligschennis in Myanmar”

 1. Daniël M. zegt op

  Ik weet niet wat ik hiervan moet denken.

  Het is gemakkelijk om achteraf te zeggen “hij had … moeten gedaan hebben”…

  We weten ook niet in hoeverre hij op de hoogte was van de kultuur en de ‘do’s ant don’ts’.

  Als gewoon toerist zou ik eerder opteren voor een zwaardere boete i.p.v. een straf, want door die straf moet hij wellicht zijn terugvlucht opnieuw boeken (en de ‘volle pot’ betalen) en vervalt ook zijn visum. Hij moet dan ook meteen opnieuw overnachtingen boeken in afwachting van zijn terugreis. M.a.w. het vraagt om een hele organisatorische aanpak. Dan heb ik het nog niet gehad over de regelingen met zijn werkgever in Nederland en de eventuele gevolgen…

  Ik geloof ook dat die gevangenisstraf ook blijvende psychische gevolgen zal hebben voor deze jongeman. Ik heb al verhalen gehoord over Thaise gevangenissen…

  Hopelijk krijgt hij alsnog strafvermindering en kan hij snel weer naar huis.

  Veel sterkte!

 2. Chris van het dorpje zegt op

  Aan de ene kant , kan ik hem well begrijpen ,
  omdat ik in de buurt van een tempel woon .
  Ook ik zat al te dromen om de stekker eruit
  te trekken , maar ik ben niet zo stom om dit
  ook echt te doen .
  Aan de andere kant heeft hij nu 3 maanden de tijd
  om over zijn stomme reactie na te denken .
  Het had ook erger voor hem kunnen aflopen .

 3. erik zegt op

  Jullie bericht is anders dan dat in The Nation; die hebben het over drie maanden cel+dwangarbeid en 80 dollar om nog eens drie maanden cel wegens overtreding van de visumregels te voorkomen. Nu hik ik niet tegen die 80 of 105 dollar aan maar dwangarbeid is een extra factor. Dit is de link naar The Nation:
  http://www.nationmultimedia.com/breakingnews/Myanmar-jails-Dutch-tourist-for-pulling-plug-on-Bu-30297055.html

  Wat de straf betreft, je bent in een andere wereld dan Nederland waar anders tegen het verstoren van een preek wordt aangekeken. En misschien zijn er wel landen waar je voor zo’n kwajongensstreek wordt gestenigd. Hij had beter moeten weten en kan nu op de blaren zitten; gelukkig voor hem treedt ook daar de winter in.

 4. Jasper zegt op

  Wat mij eerlijk gezegd nog het meeste stoort is dat hij ” moest huilen” toen hij het vonnis hoorde. 3 maanden is een zeer licht vonnis voor heiligschennis. Een Nieuw Zeelander werd eerder , ook in Myanmar to 2 1/2 jaar veroordeeld door een afbeelding te tonen van Boeddha met earphones op zijn zaak’s facebook pagina.
  Had hij kunnen weten, als hij niet zo arrogant was geweest.

  Ik werd ook eens wakker in een goedkoop hotel in Istanbul, bleek dat we -ongelogen- 10 meter van een minaret waren verwijderd waar om 4 uur s’ochtends het gebed werd verkondigd. S’lands wijs, s’lands eer.
  Heb mij daarna weer omgedraaid.
  Anders beter niet reizen in den vreemde.

 5. Wil zegt op

  Laten we hopen dat er ook een preventieve werking van uit gaat. Mensen doen soms heel domme dingen in andere landen. En denken dan dat alleen “sorry’ zeggen dan toch echt ruimschoots voldoende kan zijn.

 6. henk zegt op

  Ik kan echt niet begrijpen dat iemand zo dom kan doen , dit doe je in Nederland toch ook niet.
  En denk je nu werkelijk dat hij niet wist dat het een tempel was, dat kun je wel horen aan de muziek,
  of stond die te zacht.
  Een advies : gedraag je hier in Nederland maar zeker in andere landen dat krijg je geen problemen.

 7. Jan Hoekstra zegt op

  Monikken zijn toch vergevingsgezind, ik vind 3 maanden voor deze cultuurbarbaar wel wat overdreven. Dat stond natuurlijk niet in zijn Lonely Planet, “Gij zult de preek van monniken niet verstoren door stekkers te ontkoppelen”.

 8. Nik zegt op

  Als je een land bezoekt dien je je op de hoogte te stellen van de culturele gebruiken. Ik vind het buitengewoon onbeschoft wat hij gedaan heeft. Je spullen pakken en een ander guesthouse zoeken dat niet bij een tempel ligt. Oordoppen in. Het ligt allemaal zo voor de hand.
  Maar nee de mensen in Myanmar moeten zich aanpassen aan de westerling die zijn slaapje nodig heeft…
  Heb hier geen goed woord voor over. Sluit mij aan bij Chris: 3 maanden tijd om erover na te denken. Linea recta terug naar Fryslan en nooit meer weg gaan..

  • jos zegt op

   moet voortaan thuis blijven als hij het in de vreemde ook wil regelen. hij is gast in Myanmar, gedraag je dan zo, evenals een buitenlander zich hier ook behoort aan te passen.

 9. leon1 zegt op

  Bereid je voor als men naar een ander land gaat en heb respect voor de andere cultuur, als men dat niet kan opbrengen moet men er wegblijven.
  Eerlijk gezegd had hij voor mij gerust een jaartje in de gevangenis kunnen zitten, dan was hij van zijn arrogantie voorgoed genezen.

  • D.Brouwer zegt op

   Alles binnen grenzen.
   Zo best zijn ze daar niet , getuige de mis- , wandaden tegen de Rohingya.
   Een geldstraf was meer dan genoeg geweest.

 10. patrick zegt op

  zijn verhaal is grof geld waard voor de tabloids. als hij het goed aanpakt en een agent onder handen neemt die hierin gespecialiseerd is, zal hij hier beslist niet armer van worden.
  trouwens niet alleen de tabloids, denk ook aan national geographic met haar reeks “banged up abroad”.
  hij kan ook een boek publiceren, of lezingen houden om zijn verhaal te doen.
  misschien wel een verfilming.
  elke uitdaging vormt nieuwe opportuniteiten.
  3 maanden in een gevangenis in Myanmar, het lijkt me een uniek verhaal.

 11. Sjeng zegt op

  Klink misschien vervelend …maar 100% terecht. Hoe haal je het in je hoofd om aan spullen van anderen te komen.Dom dom dom…Wel altijd roepen dat mensen zich aan onze regels moeten aanpassen ( terecht) maar dan lees ik weer zo’n actie….Pff je maakt een rondreis van een jaar…en dan ga je je over zoiets lopen ergeren. Hoe bevoorrecht ben als je zo’n geweldige ervaring van een jaar kunt opdoen….en dan over zoiets kleins zo’n reactie …. http://www.volkskrant.nl/buitenland/nederlander-krijgt-drie-maanden-cel-voor-heiligschennis-myanmar~a4390383/

 12. quillaume zegt op

  Doe je huiswerk als je naar het buitenland gaat, en zeker Azie.
  Er zijn allerlei handige boekjes over de normen en waarden van het land
  waar je naar toe gaat.
  Hij wist niet dat hij een tempel binnen ging??? Laat me niet lachen.
  Dan eigenhandig de stekker eruit trekken, toe maar.
  Hou je aan de regels en weet je die niet, maak ze je dan eigen.
  Deze stoere jongen gewoon even ( 3 maanden ) op de blaren laten zitten die hij zelf
  veroorzaakt heeft.
  By the way, voorlopig niet meer Thailand in.

 13. quillaume zegt op

  Moet natuurlijk Myanmar zijn in dit geval.

 14. Angèle Gyselaers zegt op

  Reizen is leren;ook respect voor de tradities van het land en deze man had moeten weten dat schoenen uitdoen als men een woning ,hier tempel,erbij hoort!Sawadee.

 15. Paul zegt op

  Ik vind de hele actie getuigen van minachting van zeden, gewoonten en religie van de mensen. Ik kom het zo vaak tegen hier in Thailand. Soms vraag ik wat men hier dan komt doen als dit alles je tegenstaat en alles zo veel beter is in je eigen land. Ik wordt door mijn uiterlijk zowel door buitenlanders als door de Thais gezien als een Thai. Hierdoor wordt ik door vele buitenlanders behandeld als een domme Thai (in hun eigen woorden). Groot is dan de verbazing dat deze domme Thai opeens 8 talen blijkt te spreken, ze verstaat en in hun eigen taal van repliek dient. Persoonlijk vind ik dat hij er met een zeer milde straf van af komt. Laat dit wat mij betreft een les zijn voor de toekomst.

 16. bert boersma zegt op

  Eigen schuld dikke bult. Hij is een ervaren reiziger en weet hoe het werkt in die landen.
  Het is de arrogantie van de westerling.
  Ik weet, dat het zeer irritant is dat lawaai uit zo’n tempel, maar je hebt je er niet in te mengen.
  Ik kom al 25 jaar in deze landen en weet wat de gevolgen kunnen zijn van zo’n interventie.
  Hij komt er nog genadig af. Ik had op tenminste 1 tot 2 jaar gedacht.

 17. Rene Martin zegt op

  Hij had zich wel meer moeten informeren over het e.e.a. als je een land bezoekt maar als je in de media las hoe agressief de mensen werden na zijn daad, de stekker er uittrekken ivm het geluid, dan kan je je wel afvragen wat de kern van hun ‘geloof’is. Zelf vind ik dat er weinig mededogen is met deze jongen is en ik hoop voor hem dat hij er eerder de gevangenis mag verlaten.

 18. Victor Kwakman zegt op

  Prima straf. Het moet maar eens afgelopen zijn met mensen die zonder kennis en/of respect denken alles ongestraft te kunnen doen. De Aziatische wereld verschilt enorm van de westerse wereld dat behoort iedereen te weten die naar Azië reist.

 19. anna zegt op

  allemaal leuk en aardig maar misschien moeten mensen eens leren om respect te hebben voor andere culturen.
  En ik mag toch aannemen dat als je een wereldreis maakt en bepaalde landen bezoekt dat je je inleest.
  Ik vind het prima dat hij 3 maanden krijgt en hij zal waarschijnlijk wel eerder vrij komen.
  Mensen moeten maar eens leren dat niet zomaar alles kan omdat je toevallig toerist bent

 20. Martin zegt op

  Hij gaat in Myanmar de cel in, niet in Thailand. Of dat een voordeel is weet ik niet, veel slechter wordt het niet denk ik.

  “ik wist niet dat het een tempel was” sorry, maar daar geloof ik niets van, en om 22.00 “niet kunnen slapen…” klinkt ook erg geloof waardig.

  Of hij spijt van zijn aktie heeft, ik denk eerder dat hij spijt van de gevolgen heeft. Hij lijkt mij weinig respect vol voor zijn gast land.

  Dat hij veel moet organiseren, ja jammer, bezint eer ge begint, als je in een ander land overtredingen begaat, moet je rekening houden met lokale straffen, dat die anders of vervelend zijn, ja………

  Hoop dat hij er wat van geleerd heeft, heb weinig medelijden met iemand die als gast zo ergens de geluidsinstallatie de stekker er uit haalt, dat er een monnik zit te bidden lijkt mij niet iets wat je “over het hoofd ziet”.

 21. T zegt op

  Nou ik vind er niks ergs aan, ik denk dat deze persoon heel goed wist wat hij deed en hij dacht er wel even als westerling mee weg te komen. Weet je wat ik belachelijk vond die man die meer als 6 maanden zonder uitzicht op hulp van de Nederlandse staat in Thailand in de bajes heeft moeten zitten ivm. werken zonder de juiste vergunning. En die door een tv programma geholpen moest worden. Maar dit vind ik niet zo erg hij was cool toen hij zijn actie maakte en moet nu op de blaren zitten en mag na 3 maanden gewoon gaan en een boete van nog geen 100 euro waar hebben we het over.

 22. Fransamsterdam zegt op

  Eigenlijk is het niet aan ons om daarover te oordelen maar vooruit.
  Drie maanden voor heiligschennis vind ik zeer aanvaardbaar als je het vergelijkt met Nederland waar je voor het beledigen van mensen van vlees en bloed al snel tot vijf maanden wordt veroordeeld (de waxinelichthoudergooier).
  De snelheid waarmee het rechtssysteem in Myanmar functioneert verdient daarbij ook nog eens een pluim, wanneer we zien dat de waxinelichthouder uiteindelijk twee jaar in de cel heeft gezeten (waarvan dus 19 maanden onterecht).

  • quillaume zegt op

   Wij oordelen niet, maar hebben wel recht op onze mening, vind je niet?

 23. Henk Hauer zegt op

  Ik vind hem een dom figuur. Hij heeft het aan zich zelf te verwijten. Ook heeft hij nog geluk gehad de maximale straft is 2 jaar.
  Door het massa tourisme zullen dit soort zaken nog wel meer voorkomen, omdat nu iedereen kan reizen en denken velen, dat men zich kan gedragen als in het thuisland. Waar misdragingen meestal met de mantel der liefde worden bedekt

 24. KLAUS HARDER zegt op

  Ik wil niet in herhaling vallen, al genoeg keren nu gezegd, dat was een toppunt van domme arrogantie (Jawel, er bestaat ook zoiets als intelligente arrogantie) ….. en je kunt aan ‘een’ finger aftellen wat de gevolgen zijn. Als onze christelijke God een beetje medelijden met hem heeft, misschien, heel misschien kan zijn advocaat het afkopen. (Maar dat zal dan wel een klein vermogen kosten) ;O)

 25. Eduardus zegt op

  Sorry maar ik vind het een terechte straf, ben je in een ander land dan heb je te houden aan de regels aldaar, in principe zijn 3 maanden voor zo een vergrijp in een boeddhistisch land niet zo lang, maar 3 maanden tussen streng gelovige misdadigers is dan wel verdomt lang, reken maar dat zijn toekomstige maatjes weten waarvoor hij zit, ik wens hem alle sterkte toe en een gezonde terugkeer naar Nederland.

 26. Tino Kuis zegt op

  Jezus, wat een bloeddorstige reacties allemaal. ‘Sluit hem maar op voor een jaar’.

  ‘We moeten alle culturen respecteren’ roept iedereen. O ja? Wie respecteert de cultuur van Saoedie-Arabie? Ik niet. En wat de boeddhistische cultuur in Birma betreft deze:

  ‘In 2013, 20 Muslim schoolchildren were among 40 people massacred by a Buddhist mob in Meiktila, south of Mandalay, after an argument broke out in a Muslim-owned gold shop’ The Australian, 5 December 2015.

  In het geval van een ‘misdaad’ speelt de intentie ook mee. Hij had niet de intentie heiligschennis te plegen. Deze man was geestelijk gestoord en deed iets doms, punt. Niemand liep schade op. Gekwetste gevoelens? Daar reageren sommige moslims en christelijken ook zo krachtig op. Terecht volgens jullie? Een cartoon over Mohammed en een jaar in het gevang? Dat is wat jullie zeggen.

  Boete, verontschuldiging en het land uit.

  • Khun Peter zegt op

   Ik had in een eerste primaire reactie ook gezegd dat drie drie maanden wel een gepaste straf. Dat is bij nader inzien onzin. Een paar overnachtingen in de cel, geldboete en het land uit sturen was genoeg geweest.
   Overigens is dit ook weer het bewijs dat geen enkele geloof of overtuiging iets goeds brengt. Zelfs het vreedzame boeddhisme wordt door volgelingen misbruikt. De monniken en de Birmezen snappen dan ook helemaal niets van wat de Boeddha probeerde uit te dragen.

 27. D.Brouwer zegt op

  3 Maanden cel , …… Waanzin.
  Een geldboete was meer dan genoeg.
  Een bekende communist uit het verleden zei :

  Geloof is ….. Voor het volk.

  • Ger zegt op

   Er bestaat ook nog zoiets als fatsoen en sociale vaardigheden. Beide had hij op dat moment niet.

   Gepast straf had ik gevonden : 3 maanden het tempelterrein aanvegen, meehelpen met schoonmaken van de keuken en toiletten in een tempel en 3 maanden om 04.00 h uur ’s morgens opstaan.

 28. Ruud NK zegt op

  Een heel domme streek. Maar 3 maanden gevangenis zal hem opbreken. Ik hoop dat hij het overleefd tussen de Boeddhistische medegevangen. Als ik het voor het kiezen had zou ik liever 3 jaar in Nederland vast zitten dan 3 maanden daar. Ook zijn familie wordt gestraft, want alleen zonder iemand buiten de gevangenis die hem van alles en nog wat kan bezorgen gaat hij het niet redden. Deze ervaring raakt hij zijn leven lang niet meer kwijt. Stom en eigen schuld ja, maar ik heb medelijden met hem.

 29. bona zegt op

  Wie zich niet kan gedragen naar de normen en wetten van het land waar hij verblijft, moet de sancties ook aanvaarden! Ik zie niet in hoe enig persoon de cultuur van b.v. Saoedie-Arabie zou negeren en ongestoord o.a. varkensvlees en alcohol zou nuttigen, en de daaraan verbonden gevolgen zou overdreven vinden. Respect en eerbied voor de gangbare regels en gewoonten van een land zijn primordiaal !
  Uiteraard zullen er steeds wel indiviuen zijn die zich daarboven verheven voelen.

  • Tino Kuis zegt op

   Dus, bona, jij vindt het helemaal niet overdreven dat je in Saoudie-Arabie wordt onthoofd voor 1 atheism 2 verlaten van de islam 3 sodomie en lesbische handelingen 4 godslastering 5 verraad 6 hekserij 7 smokkelen van alcohol en nog een aantal andere zeer zware misdaden? Bekentenissen door martelingen zijn schering en inslag in dat land.

   En daar heb jij respect en eerbied voor? Nou ik niet. Ik voel me daar ver boven verheven.

   Natuurlijk moet je je houden aan de gangbare regels en gewoonten in een land, al was het alleen maar om niet in de bajes te belanden. Maar altijd respect en eerbied? Mij niet gezien.

   • Chris zegt op

    Respect altijd, mee eens zijn isiets anders. Geen respect voor zaken die indruisen tegen fundamentele rechten van mensen maar welke dat zijn verschilt ook per land. Wij in Nederland hebben ook zaken waar men in vele andere landen met verbazing en soms met afschuw kennis van neemt. Neem bv de gereguleerde verkoop van drugs.

   • bona zegt op

    Om een misverstand uit de wereld te helpen : Ik vind de sancties in Saoudie-Arabie wel degelijk absoluut mensonwaardig! Derhalve zal ik een land met dergelijke wetten nooit bezoeken!
    Wanneer men besluit een land te bezoeken, diend men zich te houden aan de wetten en gebruiken van het land. Indien je last hebt van te veel lawaai, verander je gewoon van hotel of dergelijke, doch je neemt het recht niet in eigen handen!

 30. Frank zegt op

  Tja, minachting wordt in deze landen nog gewoon bestraft. Zouden wij nog wat van kunnen leren. Respect is in Nederland ver te zoeken, laat staan bestraft worden. Voor je op vakantie gaat, zou je toch gebruiken en de do en don’ts van het vakantieland moeten weten lijkt me. Het is natuurlijk sneu voor hem, maar ja wie de bal kaats….

 31. Henk zegt op

  Gezien de reacties van alle schrijvers is er dus nooit iemand die zich irriteert aan de zeer luide muziek?
  Niemand die zich eens anders gedraagt in een land waar andere normen en waarden gelden.
  Ik zit nu op 15 meter afstand met lawaai van 85 db.
  Dit begint om 7 uur en stopt omstreeks middernacht.
  Dat gedurende 10 dagen.
  Er is niemand die het vervelend vindt om in bv de tesco lotus in alle lawaai te zitten?
  Een fatsoenlijk gesprek voeren lukt niet. Maar ja dat kun je met een Thai toch niet voeren zal wel een reactie zijn.
  Het Guesthouse had misschien ook aan de gasten moeten vertellen dat er op gehoor afstand monniken zijn met een lawaaierige verering.
  Tuurlijk had hij ook een andere oplossing moeten zoeken.
  Zijn vriendin had misschien in moeten grijpen.
  Echter we kennen de situatie niet wan niemand is erbij geweest.
  We veroordelen hem allemaal.
  Maar als de doodstraf uitgevoerd in een aantal landen schreeuwen we moord en brand. Ook al gaat het hier dan om drugs gerelateerde activiteiten.
  Er zijn hier zelfs schrijvers die 3 maanden te kort vinden.
  Een boete was op zijn plaats. Gevangenis straf? Nee dat is buiten proportioneel.
  Lands wijs lands eer.
  Ja alleen wel binnen redelijke grenzen.
  We zijn te gast in een land met andere wetten en regels.
  Maar als jezelf eens iets overkomt zoals een verkeersovertreding waarbij je de schuld krijgt omdat je buitenlander bent schreeuwen we moord en brand.
  Over de verschillen In prijs tussen Thai en farang?
  We klagen sat we het oneerlijk vinden. Lees Thailandblog maar.
  Ook dit is een regel die in o.a in Thailand geldt.
  Ach ja dat Ijn andere gevallen en danineens willen we dat de regels aangepast worden.
  Met en met 2 maten.
  Mensen ga eerst eens kijken wat de situatie is en dan oordelen.
  Ook ik hen in het verleden de stekker bij de overbuurvrouw eruitgehaald.
  Na een aantal weken begon dit toch wel erg irritant te worden. Ze was 84 jaar. Stikstof. Radio buiten op volle sterkte. Meerdere malen getracht te overleggen.
  Zelfs aangeboden om een koptelefoon te kopen.
  Niets hielp. Toch de politie er bijgehaald. Buitenzitten was onmogelijk.
  De politie heeft meerdere malen getracht het op te lossen. Radio in beslag genomen. Echter zoon kocht gewoon een nieuwe.
  Uiteindelijk gewoon de stekker eruitgetrokken. Tja het drong niet door.
  Dus begrip voor zijn actie heb ik wel. En jawel bezint u over de opmerkingen.
  Ik wens een ieder veel sterkte die naast een tempel woont.
  En ook degene die buren hebben die ook de volume knop op 1 stand hebben.
  Ik geniet nog steeds van de 80 db.
  Een gesprek voeren is niet mogelijk. Gehoorbescherming wol ik niet. Schade aan het gehoor na 10 dagen? De tijd zal het leren.

 32. Pieter zegt op

  Respect voor een land en zijn inwoners moet je hebben want je bent daar te gast. Mensen in Myanmar zijn zeer vriendelijk, ben er zelf geweest. Hij dacht natuurlijk dat dit daar ook kon zoals in Nederland waar je geen enkel respect hoeft te hebben voor de Nederlandse inwoners en cultuur! Alleen al als je gasten hier op wijst polariseer je al of wordt je in een bepaalde rechtse hoek gezet. Ik heb veel gereisd maar Nederland is het enige land in de wereld waar gasten geen respect hoeven te hebben en alles ongestraft kunnen uithalen.

 33. Henk zegt op

  Vreemd vind ik het dat iedereen zijn straf te laag vind omdat hij een niet al te slimme actie heeft uitgevoerd .
  Vreemd vind ik het ook dat je alle manieren en culturen uit je hoofd moet leren voordat je in een bepaald land op vakantie gaat ,daarmee wil ik natuurlijk niet zeggen dat je er zo maar een stekker uit mag trekken van de draaitafel van de monniken .
  Vreemd vind ik het net zo goed dat een tempel de geluidsinstallatie zo hard moet zetten dat de hele stad het MOET horen ,ik vergelijk het soms met de walkingstreet waar ik blij ben als ik er weer uit ben door het oorverdovend lawaai waarmee ze in mijn ogen de meeste “klanten” wegjagen.
  NOG vreemder vind ik het dat iedereen precies weet waar we ons in het buitenland aan moeten houden terwijl we uit Nederland/Belgie komen waar de buitenlanders gaan vertellen dat Zwarte Piet en Negerzoenen en Jodenkoeken en ga zo maar even door allemaal niet meer kan en mag en dat keuren wij allemaal maar klakkeloos goed ?? Krijgen die mensen ook allemaal een gevangenisstraf ?? NEE die krijgen alles waar wij als ouderen eigenlijk recht op hadden !!
  De stekker eruit is niet netjes maar ik kom regelmatig in een tempel waar dan de monniken rustig met hun mobieltje zitten te spelen en te chatten of whatsappen en dat vind iedereen normaal.
  Oke een domme actie maar inderdaad een veel te hoge straf die gegeven is door een land waar een ieder respectvol behandeld behoord te worden ,een vermanend woord zou voldoende zijn geweest .

 34. Lung addie zegt op

  Deze persoon heeft een onbezonnen daad gesteld, dat staat buiten twijfel. Maar daarvoor 3 maanden de cel invliegen vind ik er persoonlijk wel een beetje over. Een rechtvaardige straf zou eerder geweest zijn: oprechte excuses, een fikse geldboete en onmiddellijk het land uit met een verbod om X aantal jaren het land niet meer te mogen betreden ( zoals in Camboja toegepast werd ). Het is tenslotte geen echt “crimineel” feit dat deze man gepleegd heeft, eerder een domheid. Zijn excuus: ik wist niet dat ik een tempel betrad is flauw. Ik veronderstel dat je wel degelijk, ook als niet kenner, het verschil tussen een discobar en een tempel ziet, tenzij je …..
  Naar ik in een ander artikel las heeft zijn vriendin, en reisgezel, reeds eieren voor haar geld gekozen en is reeds terug in Nederland. Dus enige steun tijdens zijn verblijf in de cel moet hij niet verwachten.

 35. Rob V. zegt op

  De man heeft een zeer domme en onbeschofte actie begaan. Een fatsoenlijk mens had bij de receptie van het hotel geklaagd. Of bij de organisatie van het feest. Of tenslotte bij de politie. Gewoon in normale woorden uitleggen dat je gestoord wordt door het geluid. Of het succes zou hebben gehad? Het was pas 22:00 dus dan kun je moeilijk vreemd opkijken van een feest of preek op vol volume.

  De reacties in de trant van ‘je bent in een andere land/wereld’ of ‘ja je moet gelovigen niet dwarszitten maar accepteren’ snap ik niet. In Nederland had dit ook een domme onbeschofde actie geweest. En als dit niet religieus iets maar een verjaardagsfeest, huwelijksfeest of ander evenement had geweest had de actie even zo verwerpelijk geweest. Religie heeft geen extra bescherming nodig met extra zware straffen. Nee, een mens heeft algemene universele fatsoensnormen te hanteren. Dat betekent een stukje geven en nemen, een stukje tolerantie en niet alleen aan je eigen denken. Jezelf ook in een ander verplaatsen. De dialoog aan gaan, niet zomaar tot actie. Een stekker ergens uittrekken is dom holbewoner gedrag, vooral als je tijdens je boze wandeltocht naar de installatie kan nadenken over wat een normale, fatsoenlijke manier van handelen zou zijn.

  Nee, brommen in het gevang is geen juiste straf. Persoonlijk zou ik iemand die een evenement of feest op dusdanige manier verstoord straffen met een geldboete. Verzwarende omstandigheden kunnen dan zijn 1) had de persoon tijd om tot inkeer te komen voordat hij/zij de actie beging? (Ja) 2) Was er inderdaad overlast door geluid op een onmenselijk uur midden in de nacht? (Nee) 3) Heeft de dader oprecht spijt en besef wat deze gedaan heeft? (geen idee) 4) Is de persoon er eentje met een verleden ofwel staat de persoon bekend als iemand met een kort lontje of aso gedrag -zoja dan zwaarder straffen- ? (geen idee of deze man een driftkikker is). Indien een geld boete niet voldoende zou zijn voor een dader om deze duidelijk te maken dat deze echt fout zat en dat nooit meer zal gaan doen dan zou ik de dader als extra straf bij een inwoner een passende taakstraf geven en bij een toerist deze het land uit zetten. Of de daad nu in Birma, Nederland of elders is begaan doet er niet toe, een dergelijke strafzitting lijkt mij naar mondiale/menselijke normen en waarden.

 36. Janinne zegt op

  Ik heb me behoorlijk geërgerd aan de krantenkoppen Klaas de wereldreiziger!
  Nou dat betwijfel ik ten zeerste want dan was je wat beter voorbereid geweest, en had je deze stommiteit niet uitgehaald.
  Vraag me af als het alleen om de stekker ging? Ze hadden namelijk de politie gebeld omdat het uit de hand dreigde te lopen, en waren er niet op uit dat hij gearresteerd zou worden zo verteld een man op tv.
  Maar goed onze wereld reiziger heeft nu even tijd om na te denken….. en een strafblad rijker


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website