Evenals vorig jaar blijkt dat Nederlanders de Engelse taal het beste beheersen. België valt met een twaalfde plaats net buiten de top tien. Thailand scoort laag met plek 53 op een ranglijst van 80 landen, zo blijkt uit de ranglijst van EF Education First.

De organisatie maakte dit jaar voor de zevende keer een ranglijst van de beste non-native Engelssprekende landen ter wereld waarop Nederland het beste scoort. In het algemeen scoren vrouwen beter dan mannen op de test maar in Nederland is het andersom: Nederlandse mannen doen het net iets beter dan Nederlandse vrouwen. De taaltest kijkt overigens niet naar de Engelse uitspraak.

Standaardtest

De ‘English Proficiency Index’ rangschikt tachtig landen en gebieden op basis van gegevens en resultaten van de EF Standard English Test uitgevoerd onder meer dan een miljoen volwassenen. Deze standaardtest wordt wereldwijd gebruikt onder duizenden scholen, bedrijven en overheden om de kennis van het Engels te bepalen.

Nederland doet het zelfs veel beter dan landen als Zweden en Denemarken en vergroot de voorsprong op Duitsland en België. Het verschil is het grootst onder jongeren. Nederlandse jongeren scoren aanmerkelijk beter dan de jongeren in de buurlanden. Dat komt doordat in Nederland als op de basisschool met Engelse taalles wordt gestart.

Thailand scoort laag

Azië heeft na Europa de beste Engelse taalvaardigheden, maar de verschillen tussen individuele landen zijn er het grootst, zo scoort Thailand juist laag.

Engelse taalvaardigheden worden gelinkt aan economische voorsprong, sociale ontwikkeling en innovatie. In landen met betere Engelse taalvaardigheden is doorgaans sprake van hogere inkomens, een hogere levensstandaard en meer investeringen en onderzoek en ontwikkeling.

Volledige ranglijst

Zeer hoog

1. Nederland

2. Zweden

3. Denemarken

4. Noorwegen

5. Singapore

6. Finland

7. Luxemburg

8. Zuid-Afrika

 

Hoog

9. Duitsland

10. Oostenrijk

11. Polen

12. België

13. Maleisië

14. Zwitserland

15. Filippijnen

16. Servië

17. Roemenië

18. Portugal

19. Hongarije

20. Tsjechië

21. Slowakije

 

Gemiddeld

22. Bulgarije

23. Griekenland

24. Litouwen

25. Argentinië

26. Dominicaanse Republiek

27. India

28. Spanje

29. Hong Kong

30. Zuid-Korea

31. Nigeria

32. Frankrijk

33. Italië

34. Vietnam

35. Costa Rica

 

Laag

36. China

37. Japan

38. Rusland

39. Indonesië

40. Taiwan

41. Brazilië

42. Macau

43. Uruguay

44. Mexico

45. Chili

46. Bangladesh

47. Oekraïne

48. Cuba

49. Panama

50. Peru

51. Colombia

52. Pakistan

53. Thailand

54. Guatemala

55. Ecuador

56. Tunesië

57. Verenigde Arabische Emiraten

 

Zeer laag

58. Syrië

59. Qatar

60. Marokko

61. Sri Lanka

62. Turkije

63. Jordanië

64Azerbaijan

65. Iran

66. Egypte

67. Kazakhstan

68. Venezuela

69. El Salvador

70. Oman

71. Mongolië

72Saudi Arabia

73. Angola

74. Koeweit

75. Kameroen

76. Algerije

77. Cambodja

78. Libië

79. Irak

80. Laos


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “Nederlanders spreken het beste Engels, Thai scoren niet best”

 1. Daniël M. zegt op

  In het artikel staat:

  “Engelse taalvaardigheden worden gelinkt aan economische voorsprong, sociale ontwikkeling en innovatie. In landen met betere Engelse taalvaardigheden is doorgaans sprake van hogere inkomens, een hogere levensstandaard en meer investeringen en onderzoek en ontwikkeling.”

  Daar ben ik het niet helemaal me eens. Van de Europese landen in de rangschikking staan Frankrijk, Italië en Spanje het laagst. Moet je mij niet wijsmaken dat de inkomens en de levensstandaard (beide vooral in Frankrijk) lager zijn…

  Dat heeft alles te maken met de wil. Fransen en Franstaligen zullen ALTIJD HUN TAAL spreken. Overal. En ik ervaar dat dagelijks (en heb mij trouwens aan hun gedrag aangepast…). Zij kunnen moeilijk aanvaarden dat het Engels wereldwijd geleerd en gesproken wordt en niet hun taal. Zij beschouwen het Engels als de grote konkurrent van hun taal. In Franstalige scholen in België blijkt het Engels de laatste jaren wel meer onderwezen te worden.
  Ik geloof dat het zelfde geldt voor de Spanjaarden (maar dan in mindere mate). Over de Italianen kan ik mij niet uitspreken.

  Het verbaast mij een beetje, dat de Portugezen hoger in de rangschikking staan dan Frankrijk. Het Portugees wordt ook in landen in Zuid-Amerika gesproken en de inkomens en de levensstandaard van de Portugezen ligt volgens mij veel lager dan die van de Fransen… In Portugal lijkt de wil om Engels te kunnen spreken dus veel groter te zijn.

  • Erik bkk zegt op

   Ik heb het idee dat het hier om hoger opgeleiden gaat. Ik kom mijn hele leven jaarlijks in Spanje. Buiten de toeristengebieden kunnen ze daar nog niet one two three zeggen.

   • TheoB zegt op

    De laatste zin in de tweede alinea is: “De taaltest kijkt overigens niet naar de Engelse uitspraak.”
    Dus alleen de schriftelijke taalvaardigheid is door Education First getest en de meeste toeristen zullen weinig schriftelijk communiceren met de localen.
    @ John Chiang rai: Dat is waarschijnlijk ook de reden dat de Zweden met hun klankverwantschap bij deze test lager scoren dan NL-ers.

 2. Bert zegt op

  Wat te denken van alle films op tv na-synchroniseren en muziek zoveel mogelijk in eigen taal.
  Moeten ze uiteraard zelf weten.

 3. Simon de Goede zegt op

  Maar er is geen een land, dat zo lief “Thenglish”spreekt.

  • Daniël M. zegt op

   Beste Simon,

   Bedoelt u “Thaiglish”? Het Engels met het typische Thaise accent?
   Eerlijk gezegd vind ik het ook vaak heel schattig om te horen.

   • Khun Peter zegt op

    Volgens mij heet dat Tinglish. Zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Tinglish

 4. thailandganger zegt op

  Ik vind dit wel een heel merkwaardig onderzoeksresultaat.
  Ik ken namelijk genoeg Nederlanders die erg belabberd of geen Engels spreken. De Thai die ik ken kunnen namelijk vrij behoorlijk in het Engels communiceren.
  That gives you well to think…. 😉

 5. John Chiang rai zegt op

  Ik ben zelf Engelsman,en kan iedereen verzekeren,dat over het algemeen de Nederlander veel beter Engels spreekt dan de meeste Thais dit doen.
  Ook met andere Europese talen,zoals Duits,en Frans,zijn veel Nederlanders in vergelijk tot andere nationaliteiten duidelijk in het voordeel.
  Dit laatste zal ongetwijfeld te maken hebben,met de grote van het land,de afhankelijkheid van in/ en Export, en het feit dat je met de Nederlandse taal,in het buitenland,en zelfs in Europa niet erg ver komt.
  Echter bij de Engelse uitspraak,zijn de Zweden duidelijk in het voordeel,omdat de klank van hun eigentaal veel gemeen heeft met het Engels,terwijl je de meeste Duitsers meteen herkennen kunt,aan de slechte uitspraak van de Engelse(TH)
  Maar ik heb het over een algemene indruk,waarbij je natuurlijk overal ook uitzonderingen hebt.

 6. samee zegt op

  tja, het Nederlands is dan ook zo verschrikkelijk verwant aan het Engels, dat je wel heel erg stom moet zijn om niet een beetje Engels te kunnen brabbelen.
  ik denk dat de Nederlanders ook hoog (waarschijnlijk het hoogst) scoren op de ranglijst van beste Duits sprekende landen.

  Het schijnt dat veel Isaan mensen het Lao goed kunnen verstaan en water is nat.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Denk dat de Duitsers beter score in het Duits…

 7. walen! zegt op

  De lagere score van den Bels, helaas voor d’n Vlaming, wordt natuurlijk gedrukt door de zuiderbels, d’n Waal-net zo belabberd als de Fransoos.
  Het klopt, anders als bovenstaande denkt, dat inderdaad in PT de beheersing van het engels altijd veel hoger ligt/lag als verwacht-mogelijk zetten ze zich zo ook af tegen de tamelijk gehate grote buur. En Portugal is bepaald geen Brasil in dat opzicht.

 8. chris zegt op

  Het onderzoeksresultaat (let wel: het gaat hier om de resultaten van een steekproef van mensen die hetzij schoolgaand zijn hetzij werken in een bedrijf of bij de overheid) verbaast me in het geheel niet. Taalvaardigehdie gaat omhoog niet alleen door een betere taalopleding maar ook door met die vreemde taal geconfronteerd worden, het liefst dagelijks.
  Mijn Engels was al niet slecht toen ik in Thailand arriveerde maar door het elke dag te gebruiken en in een kantoor te zitten met een Schotse collega is mijn Engels zeker beter geworden.

 9. jan scheys zegt op

  men vergeet dat in Belgie Engels slechts de 3de taal is en dat Frans bij ons eerst moet aangeleerd worden.
  in de klassieke humaniora worden ook Duits en de klassiek talen Latijn en Grieks aangeleerd.
  daarom dat de Vlamingen zo goed andere talen spreken!
  men zou eens een lijst moeten maken met veel talen sprekende mensen en dan staan wij misschien wel op de 1ste plaats!?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website