Charoen Sirivadhanabhakdi

Onlangs konden we op dit blog lezen dat de heer Charoen Sirivadhanabhakdi, de oprichter en meerderheidsaandeelhouder van Thai Bev, waartoe onder meer Chang Beer behoort, de op één na rijkste man van Thailand is.

De bier- en gedistilleerd tycoon bezit ook nog het een en ander aan onroerend goed dat binnen zijn privé Company TCC Land wordt beheerd.

Behalve hotels in Azië, Amerika en Australië bezit Charoen ook in Singapore en Thailand het nodige vastgoed. Een van zijn bekende bezittingen is het computercentrum Pantip Plaza in Bangkok. Charoen staat op de 184e plaats van ’s werelds rijkste lieden.

Wie is dan Thailand’s allerrijkste ?

Nou, dat is volgens Forbes mijnheer Dhanin Chearavanont, de CEO van het agribusiness agglomeraat; Charoen Pokphand Group genaamd. In het kort gaan we even in op enkele ondernemingen die onder deze holding vallen.

CP All, bezit onder meer een zeer belangrijk aandeel in de bekende Thaise 7-Eleven keten met ongeveer 6500 winkels.

Charoen Pokphand Foods is bekend als producent voor diervoeders en is tevens een van ’s werelds grootste pluimveebedrijven. CPF heeft vestigingen in 17 landen en exporteert naar meer dan 40 landen.

True Move is een heel ander onderdeel. Bij velen zal het telecommunicatiebedrijf bekend zijn van de mobiele telefoon.

Dhanin Chearavanont

Andere activiteiten:

Naast de food- en distributiesector heeft het agglomeraat ook belangen in onder meer de productie van motorfietsen, kunststoffen, farmacie, kunstmest en zaden.

De familie Dhanin (3 broers) bezit een vermogen van 7 miljard US dollar en is daarmee de rijkste Thaise familie. Op de wereldranglijst van zeer welgestelde personen staan zij op plaats 153.

Red Bull

Onderschat ook niet de onlangs overleden Chaleo Yoovidhya, de uitvinder van het Red Bull energiedrankje waarover nu nogal wat te doen is. In het Europees Parlement wordt al gesproken over een waarschuwing op het etiket van de blikjes.

Het afgelopen jaar stonden Chaleo’s erfgenamen met een vermogen van vijf miljard dollar, dus slechts een half miljard minder dan Charoen van Thai Bev, op plaats 208.

De familie Chirathivat

Nakomelingen van de overleden oprichter van de Central Group staan op een vierde plaats met een geschat vermogen van 4,3 miljard US dollar. De groep bezit ondermeer de Thaise winkelketens Central, Zen en Robinson.

Krit Ratanarak en familie

Bangkok’s Radio en TV is eigendom van deze familie. Verder bezit de familie veel onroerend goed in de meer welgestelde wijken van Londen. Met een vermogen van twee en een half miljard behoort men tot de top vijf van Thailand.

Een paar bekenden

De voorzitter van de Boon Rawd Brouwerij, Chamnong Bhirombhakdi, staat met zijn familie met een vermogen van 2 miljard op de zesde plaats. De brouwer van onder meer Singha bier is de oudste bierbrouwer van Thailand.

De familie Vacharaphol is de eigenaar van Thailand’s grootse dagblad: Thai Tath. De inmiddels overleden oprichter heeft hiermee toch een fortuin van ruim een miljard US dollar vergaard en neemt op de ranglijst een tiende plaats in.

Keeree Kanjanapas

Je zou het wellicht niet verwachten, maar Keeree’s investering- en constructie onderneming nam in mei 2010 Bangkok’s Skytrain, oftewel de BTS Group over.

Zijn vermogen: 625 miljoen US dollar waarmee hij op een 16e plaats staat.

Thaksin Shinawatra & familie

We moesten even op hem wachten, maar daar komt hij op de 19e plaats met een vermogen van 600 miljoen US dollar. We kennen Thaksin’s historie betreffende zijn veroordeling tot 2 jaar gevangenisstraf en de verkoop van de door hem opgerichte telecom group; Shin Corp. In hoeverre dit door Forbes geschatte vermogen juist is valt te betwijfelen. Is er geen beslag gelegd op 2 miljard van het aanvankelijke vermogen? En hoe zat dat ook al weer met die veertig miljoen richting zoon en dochter? En had zijn ex-vrouw er ook niet iets mee te maken? Het blijft een apart verhaal.

De aller,-allerrijkste man ter wereld heeft zeer recent via América Móvil 21 procent van onze Nederlandse KPN in handen gekregen, ondanks heftig verzet van KPN. Maar geld is macht en daar zwicht ook de aandeelhouder voor. De Mexicaan Carlos Slim is onder meer eigenaar van dit Mexicaanse telefoniebedrijf en al drie jaar lang de allerrijkste man op deze aardbodem.

Met een geschat vermogen van maar liefst 69 miljard US dollar, laat hij Microsoft icoon Bill Gates met 61 miljard en investeerder en belegger Warren Buffet met 44 miljard achter zich.

En na het lezen van dit verhaal hopen wij nu maar dat onze pensioenfondsen niet te ver onder de dekkingsgraad belanden en onze pensioenen niet gekort worden. Werken tot 67 jaar is al een feit.

12 reacties op “De miljonairs van Thailand”

 1. jogchum zegt op

  Ja, geld genoeg in de wereld.

  Gisteren stond in de Engelse krant…The Guardian het verhaal dat een klieine groep zeer rijken, 25 duizend miljard Euro op buitenlandse-rekeningen hadden geparkeerd, verkregen
  door slimme belasting-truukjes en handige private banking-dealtjes

  De pensioen-fondsen in NL zitten bijna allemaal beneden de dekkings-graad van 105. dus
  wat zou het mooi zijn dat al dat geld van die rijke lieden eerlijk zou worden verdeeld.

 2. Cornelis zegt op

  Charoen wordt in dit artikel de tweede rijkste man van Thailand genoemd, en in het artikel over hem als ‘whiskymagnaat’ de derde rijkste man. Zo maar een opmerking, want verder zal het geen verschil maken: hij is gewoon ontzettend rijk!

 3. loe zegt op

  Ook zo leuk dat deze miljardairs zo sociaal zijn en er voor zorgen, dat er geen armoede meer is in Thaiand 🙂
  Ach ja, het zal wel komen doordat het het eigenlijk (ex)Chinezen zijn, dat ze zich weinig van de arme Thais aantrekken.
  Thailand is nooit gekoloniseerd zogenaamd. Hahahaha.

 4. cor verhoef zegt op

  Gisteren stond er een berichtje in de krant dat er 21 biljoen dollar in off-shore bedrijven blijkt te zijn ondergebracht op idyllische plekjes als de Kaaiman Eilanden, de Maagden Eilanden (waar Thaksin geen onbekende is, met zijn Ample Rich witwas wasserette) en andere kekke plekjes op deze aardbol. Voor de goede orde 21 biljoen is 21 duizend miljard.
  De kans is naar mijn idee vrij groot dat kameraad Charoen en broeder Dhanin de weg ook wel weten op die eilandjes. En het is vrijwel zeker dat deze heren nog nooit van de Balkenende Norm hebben gehoord, wat naar mijn bescheiden mening een schande is..

  • Piet zegt op

   De kans is naar mijn idee vrij groot dat kameraad Charoen en broeder Dhanin de weg ook wel weten op die eilandjes.

   –U speculeert hiermee dat deze ondernemers de weg wel weten op de belastingparadijzen om belasting te ontduiken. Dan vraag ik me af welk bewijs u hiervoor heeft. Ik vind het niet netjes om dergelijke roddels te verspreiden zolang er geen bewijs voor is.

   En het is vrijwel zeker dat deze heren nog nooit van de Balkenende Norm hebben gehoord, wat naar mijn bescheiden mening een schande is..
   –U vindt het een schande dat deze Thaise top-zakenmensen meer verdienen dan de Balkenende norm?? Dat doen ook meer dan 500 ambtenaren in Holland waar dat bij wet verboden is.

   Een grote zakenman is niet vergelijkbaar met een (semi) ambtenaar. De zakenman loopt grote risico’s terwijl de ambtenaar een gouden handdruk ontvangt bij falen.

   Waarom zouden deze mensen niet meer dan de Balkenende norm mogen verdienen? Ik ruik spruitjes….

   • cor verhoef zegt op

    Beste Piet,

    Zoek eens op in het woordenboek: “(milde) satire”. Of “humor” of misschien beter in Uw geval “gebrek aan humor”.

   • donald zegt op

    Beste Piet,

    dit keer helemaal met je eens! 🙂

    het opgeheven vingertje tegen alles wat met het koppetje boven het maaiveld uitsteekt
    komt hier duidelijk boven drijven!

    Als bij een zakenman/zelfstandige het niet goed gaat, om wat voor reden dan ook, staat het personeel ook niet te trappelen om de man te helpen!!
    ( bedoel uiteraard niet als de zelfstandige er met de pet naar gooit oid)

    Afgunst, 1 van de kwalen van de mensheid…..

    • cor verhoef zegt op

     Beste Tjamuk,

     Het is geen afgunst, maar eerder een onbegrip waarom het voor sommige mensen nooit genoeg is. Ik heb de desbetreffende heren eens gegoogled en geen van tweeen heeft ook maar iets gedaan aan charity projecten. Ik gun succesvolle mensen wel degelijk hun succes, maar er komt een punt dat je je miljarden ook op andere manieren kunt laten werken. Bill Gates en Warren Buffet zijn daar voorbeelden van. Van mij mogen die mensen in een mansion wonen en die opmerking over de Balkenende norm was grappig bedoeld (kwam niet over).
     Charoen heeft de afgelopen dertig jaar zijn imperium alleen maar verder uitgebreid zonder bijvoorbeeld het millieu, arbeidsomstandigheden, en arbeidsvoorwaarden die jij en ik al lang als vanzelsprekend beschouwen, in het achterhoofd te houden.
     Ik geloof niet dat een socialistisch economisch model werkt. Maar waar ik wel in blijf geloven isdat er een moment komt voor de rijken dat de gedachte komt:” misschien moet ik maar eens iets gaan terug doen.”
     Uiteraard zorgen deze tycoons voor werkgelegenheid, maar wel voor een sommetje waar jij nog niet eens voor je bed uit zou komen. Ik hoor je roepen: “maar dit is Thailand!” Dat betekent dat naar jouw mening het ok is voor een Thai om 12000 baht per maand te verdienen in een van Charoen’s ondernemingen, maar niet voor jou. Want jij bent immers een Falang. En voor jou gelden andere wetten. Nietwaar?

     • loe zegt op

      ”Beste Cor,
      Deze mensen hebben, net als Thaksin, veel geld verdiend door een uitstekend zakelijk inzicht in combinatie met keihard werken. Alle hulde, zegt tjamuk.”

      Of die alcohol tycoons hun geld hebben verdiend met hard werken, wil ik in het midden laten, maar om Taxhim daaronder te scharen, gaat me veel te ver.

      Hij is begonnen met zijn Amerikaanse compagnon te bestelen en vervolgens voor zichzelf een monopolie te verzorgen voor mobiele telefonie. Wat je allemaal niet voor elkaar krijgt, als je macht hebt. Verder door corruptie en voorkennis nog rijker geworden. Noem dat maar hard werken.

 5. Dick van der Lugt zegt op

  Beste Cornelis,
  Dat is me ook opgevallen. Mijn bron is Bangkok Post. Welke bron Joseph heeft gebruikt, weet ik niet. Misschien kan hij alsnog laten weten.

  • Joseph Jongen zegt op

   Dick en Cornelis, mijn bron is Forbes. Denk dat in dit geval de Bangkok Post ietwat achterloopt.Tot voor kort was de onlangs overleden Red Bull icoon Chaleo Yyoovidhya de tweede rijkste Thai, maar hij is inmiddels door Charoen voorbijgestreefd. Je kunt dit ‘miljardje wisselen’ noemen. Het gezegde ‘Stuivertje wisselen’ is op deze heren niet van toepassing.

 6. gerrit kraak zegt op

  Overal in de wereld is het het zelfde zowel in Thailand als in Nederland.
  Ik heb er geen probleem mee als zakenmensen goed verdienen. Ook zijn zij niet verantwoordelijk voor het welzijn van de de mensen, daar zorgen ze al voor door banen te creeren.Regeringen zijn verantwoordelijk voor de burgers door bepaalde voorzieningen te maken . Nederlanders zijn wel een apart volkje wat dat betreft, ik verdien ook een normaal salaris maar de mensen in mijn buurt kletsen wel over het feit dat mijn vriendin naar Nederland komt en dat ik regelmatig naar Thailand ga, waardoet ie het van. Als ik de weekenden en snachts werk liggen al mijn buurtjes met hun uitkering op hun nest, daar doe ik het van.
  Irritant
  toch mvg gerrit kraak


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website