Per trein van Thailand naar China

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Opinie
Tags: , , ,
18 september 2015

De afgelopen tijd zijn ook op Thailandblog heel wat artikelen gepubliceerd omtrent de aanslag op het Erawan-heiligdom in Bangkok. Volgens de laatste gegevens blijkt de aandacht uit te gaan naar radicale Oeigoeren, die behoren tot de islamitische, Turks sprekende minderheid in de Chinese provincie Xinjiang.

De Thaise politie onderzoekt of de aanslagpleger(s) via Zuid-Thailand naar Maleisië is gevlucht. Of hij een Oeigoer is, is niet bekend gemaakt. Als uiteindelijk bewezen wordt dat de gezochte Oeigoeren bij de aanslag betrokken waren, dan is dat voor China een pijnlijke zaak.

Het is voor het eerst dat Oeigoeren ook buiten China tegen Han-Chinezen aanslagen uitvoeren. Daar is in de afgelopen jaren wel over gespeculeerd, maar ETIM, dat strijdt voor de afsplitsing van Xinjiang van China, werd daartoe niet in staat geacht. In China vinden regelmatig kleine aanslagen plaats.

Motief

Het motief van de aanslag in Bangkok zou een vergelding kunnen betekenen voor het deporteren van 109 Oeigoeren van Thailand naar China afgelopen maand juli. Oeigoeren die zich in China onderdrukt voelen proberen via Thailand in Turkije te komen. De Thaise juntaleider Prayuth één maand voor de aanslag: ”Als wij hen terugsturen en er zijn problemen dan is dat niet onze schuld.”

Het terugsturen van de Oeigoeren past bij de warmere banden tussen de Thaise junta en de Chinese regering.

Treintje

Een jaar geleden tekende Prayuth nog een akkoord om voor ongeveer 20 miljard euro Chinese snelheidstreinen te kopen. In 2021 moet de spoorlijn af zijn die Thailand met China verbindt. Beide landen tekenden afgelopen februari ook wapen- en technologieakkoorden.

Als bevestigd wordt dat Oeigoeren het in Bangkok gemunt hadden op Chinese toeristen is dat voor de autoriteiten in Beijing en voor de Thaise regering een nog serieuzer probleem. De winkelcentra, de tropische stranden en de massagesalons in Thailand vormen een van de populairste bestemmingen. Maar liefst 4.6 miljoen Chinezen bezochten dit jaar Thailand, goed voor 19 % van alle toeristen in Thailand.

Daarmee was China de belangrijkste toeristische inkomensbron voor Thailand. Prayuth krijgt de Thaise economie niet op gang. Als nu ook de toeristenindustrie wegzakt door het wegblijven van Chinezen zal de kritiek op Prayuth verder aanzwellen.

Maar wellicht kunnen we over zes jaar (als de Thaise planning uitkomt) met de trein vanuit Bangkok naar China reizen. Eerlijk gezegd heb ik er weinig vertrouwen in.

Bron: NRC, Oeigoerse connectie in Bangkok alarmeert China


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Per trein van Thailand naar China”

 1. Rene Martin zegt op

  Het lijkt erop dat de aanslag te maken had met de Oeigoeren maar niet dat de ETIM daar achter zat. Die zouden m.i. dat allang wereldkundig hebben gemaakt. Misschien zijn het de mensenhandelaren of een organisatie in Turkije en je kan niet voorspellen of die het uberhaupt nogmaals proberen aangezien er zoveel politie op het onderzoek zit. Voor wat ik begrepen heb is de stroom Chinese toeristen niet noemenswaardig verminderd maar wel uit andere landen. Duidelijk is dat ook te merken in het uitgaansleven in Bangkok en je ziet dat er o.a. in Nederland zeer goedkope tickets en reizen worden aangeboden. Veel investeringen gaan nu naar Vietnam en Thailand zal in de toekomst toch het e.e.a. moeten veranderen wil zij meer in het vizier van de investeerders komen.

 2. ruud zegt op

  De vraag is of iemand in Thailand het echt wil weten.
  De politie ziet van een bezoek aan Maleisie af waar de politie 3 verdachten heeft opgepakt.
  De reden is dat ze MOGELIJK NIETS met de aanslag te maken hebben.
  Als er drie verdachten zijn moet je er razendsnel naar toe als het ZOU KUNNEN dat ze er mee te maken hebben lijkt me.
  Blijkbaar zijn er dus al conclusies getrokken die bij voorkeur niet onderuit moeten worden gehaald door vervelende zaken als feiten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website