Opinie – door Khun Peter

Meerdere deskundigen hebben de afgelopen jaren gewaarschuwd voor het gevaar van overstromingen in Bangkok en de rest van Thailand. Op Thailandblog hebben wij daar ook regelmatig over geschreven.

Spannende dagen voor Bangkok

De komende dagen zal het spannend worden voor Bangkok en de Noordoostelijke provincies. Vandaag waarschuwde ‘The Royal Irrigation Department’ voor het water dat via Chaiyabhum richting de Chi River gaat. Dit zal gevolgen hebben voor de provincies Maha Sarakham, Roi Et, Yasothorn. Wanneer het overtollige water de Mun rivier bereikt zal ook provincie Ubon Ratchathani en eerder al Sisaket met problemen te maken krijgen.

Tyfoon Megi

Nu zijn er vrijwel iedere jaar overstromingen in Thailand, maar zelden zo hevig en zo massaal. De invloed van Tyfoon Megi is natuurlijk groot. Er is veel meer regen gevallen dan normaal in deze periode. De combinatie van volle maan met de hoge zeespiegel maken de situatie extra riskant. Maar is Megi de schuld van alle ellende?

Ontbossing en milieu

Veel (ontwikkelings)landen kampen met ontbossing. Daar is in Thailand ook sprake van. Ontbossing leidt tot overstromingen van rivieren. De wortels van de bomen die voorheen het regenwater (en de vruchtbare bovenlaag) vasthielden doen dat na ontbossing niet meer. Hierdoor zal het water direct langs de hellingen naar de rivier toe stromen. Als er veel regen valt kan de rivier deze grote hoeveelheden water niet meer aan en zal de rivier stroomafwaarts buiten haar oevers treden.

Bangkok verdwijnt onder water

Deskundigen van zowel de OESO, de Universiteit van Colorado en het Wereldnatuurfonds stelden al meermalen vast dat Bangkok zeer kwetsbaar is voor overstromingen. In 2007 had het VN-Klimaatplanel Bangkok ook al genoemd als een van de dertien wereldsteden die het meest risico lopen om te overstromen. Dit heeft te maken met het stijgen van de zeespiegel en het verzakken van de Chao Phraya-delta (door grondwaterwinning), waarin Bangkok ligt. Dit werkt cumulatief en heeft als gevolg dat Bangkok 5 tot 15 centimeter per jaar verzakt.

Thaise deskundigen luidde meermalen de noodklok

Bangkok is volgens de deskundigen niet opgewassen tegen de combinatie van zware regens, stormvloed en water dat de Chao Phraya-rivier naar zee probeert af te voeren. Door slechte ruimtelijk ordening, vele kanalen moet wijken voor wegen en woningbouw, stijgt ieder jaar de kans op een ramp.

Tijd voor actie

Het wordt tijd dat Thailand dit probleem eens structureel gaat aanpakken. Misschien moet er wat minder geld naar het leger om het dure speelgoed van de Thaise generaals te bekostigen. Dat geld kan dan gebruikt worden voor het milieu, het aanplanten van bossen en een deltaplan. Zo niet dan zal Thailand nog met meer rampen te maken krijgen.
Het is inmiddels vijf voor twaalf.

No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Wordt Thailand onbewoonbaar?”

 1. meazzi zegt op

  Mooie job voor onze Prins W.A om dit probleem op te lossen.Hij is namelijk erg geinteresseerd in waterproblematiek.En met behulp van een paar waterbouwkundigen uit Holland,kunnen we ons imago opkrikken.

 2. Zinhagel J. M. zegt op

  Wil gaarne weten of de komende dagen vanaf maandag 25 oktober 2010 het zinvol is om via een driedaags verblijf in Bangkok verder door te reizen naar bv het Midden en het Noorden?

 3. Zinhagel J. M. zegt op

  Is reizen vanaf 25 oktober 2010 – na een drie-daags verblijf in Bangkok – zinvol om verder naar het midden en noordwaarts te reizen ivm de vele overstromingen die verschillende media al dagen prijsgeven? Laat het svp weten voor maandag

  • Hans Bos zegt op

   De vraag is waarheen, Chiang Mai of Nong Khai? Richting Chiang Mai zijn weinig problemen te verwachten. In de Isan liggen de zaken anders. Beter is het dan om naar Udon Thani of Khon Kaen te vliegen om problemen over de weg te vermijden.

 4. Ferdinand zegt op

  Udon en Nongkhai en vandaar het NO gebied langs de Mekong geen enkel probleem

 5. HansNL zegt op

  Khun Peter.
  Je artikel slaat de spijker precies daar waar hij geraakt moet worden.
  Echter, zolas zo vaak in de literatuur, zit het venijn in de staart van je artikel.
  Misschien moet er minder geld naar het leger, of zoals jij het zegt, speelgoed voor de generaals.
  Ik ben het helemaal met je eens dat er in bijna elk leger in de wereld veel te veel generaals zijn, ook in ons eigen land zou er gezien de getalssterkte een 20-tal generaals moeten zijn, het zijn er echter veel meer.
  Maar, ik wil toch een lans breken voor het Thaise leger.
  Inmiddels zijn er ook Thaise militairen in Afganistan, ik laat in het midden of dit goed is.
  Ook onder de vlag van de UN zijn er veel Thaise militairen druk met opbouw in hetzelfde land.
  En laten we wel zijn, de politie bakt er niet echt veel van.
  Overigens, landmacht, marine en luchtmacht, hebben zich wel degelijk onderscheiden bij de hulpverlening in de overstroomde gebieden.
  Zonder deze hulp was de ellende niet te overzien.
  En dat mag ook gezegd worden!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website