Door Khun Peter

Premier Abhisit was duidelijk op de Thaise TV. De tijd van praten is voorbij. De Redshirts moeten weg uit het centrum van Bangkok.

Er zal nog veel bloed worden vergoten vrees ik. De Redshirts lijken niet onder de indruk van de omsingeling en laten stapels autobanden aanvoeren. De brandende autobanden moeten het zicht beperken voor Thaise sluipschutters die zich in flatgebouwen hebben verschanst.

Het aantal doden en gewonden loopt met de dag op en er lijkt geen einde in zicht. Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, riep de strijdende partijen in Thailand op om met elkaar te gaan praten.

Maar met wie moet Abhisit gaan praten? Wie is er de baas bij de Redshirts? Er is geen duidelijke leider die de beslissingen neemt. Het lijkt of alle beslissingen eerst voorgelegd moeten worden aan de ‘grote’ leider, die in Montenegro verblijft en Thaksin heet.

Opvallend is in ieder geval dat de gematigde Redshirts leiders die akkoord wilden gaan met de ‘roadmap’ van Abhisit, nu van het toneel verdwenen zijn. Dat zegt veel over de doelstellingen van de roodhemden. Geen compromis, geen vrede. Een andere conclusie kan ik niet trekken.

Het bloedprotest van de Redshirts krijgt zo alsnog een letterlijke betekenis.

Bangkok-15-mei

.

No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Niet vechten maar praten. Met wie?”

 1. Chris zegt op

  De premier was duidelijk zaterdag en ook zondagnmorgen in zijn toespraak dat hij verder gaat met bloedvergieten.
  Ook in zijn antwoord naar de UN toe en hij wil geen buitenlandse inmenging.
  Natuurlijk wil hij dat niet want hij en zijn aanhang zijn bang dat dan uiteindelijk de waarheid aan het licht komt wie hij een hand boven het hoofd houd.
  En wie dan de orders geeft?Het zou me niet verbazen dat Gen Prem hier achter zit en waarom hij zich schuilhoudt in de kazerne is me ook een raadsel?
  De aangehouden roden zijn terecht veroordeeld,maar de gelen die de airport en ook vernielingen hebben aangebracht lopen nog steeds vrij rond en waarom maakt de premier en ook Suthep hier geen einde aan?
  Dubbele standaard?Of is niet iedereen gelijk voor de wet.
  Natthuwut heeft gisteren zich bereid getoond om te stoppen en te praten.
  Maar Abhisit wil geen oplossing?
  En als de woordvoerder van de PM live verklaart op de BBC dat er enkel in de lucht wordt geschoten en niet gericht en dat dit helemaal nieuw is voor hem,dan denk ik dat er geen oplossing mogelijk is?

 2. Boldone zegt op

  dit is de 4de poging van Thaksin om Thailand in oorlog te storten:

  1 war on drugs
  2 war on muslims, hetgeen bijna leidde tot gewapend conflict met Maleisie
  3 aansturen op oorlog tussen Thailand en Cambodja
  4 burgeroorlog door roodhemden te misbruiken en zijn ex commando’s hen te laten neerknallen in ninja pak danwel in uniform

  dankzij de thaise democratische partij die legitiem aan de macht is gekomen zijn deze conflicten opgelost
  Abhisit heeft persoonlijk het probleem met Cambodja opgelost, ook dit probleem zal onder zijn leiding worden opgelost.
  Verder heeft Thaksin banden onderhouden met tuig over de planeet, waarbij het meest in het oog springend dat met voormalige Tamil Tijgers.

 3. colin de jong zegt op

  Er moet natuurlijk een oplossing komen en het is jammer dat Abhisit een interventie verzoek via de VN van de redshirts heeft afgeslagen. De oplossing is simpel; schrijf binnen 3 maanden verkiezingen uit onder supervisie van de VN voor een eerlijk resultaat, en het probleem is opgelost. Maar wanneer partijen geen water bij de wijn willen doen zal dit onnodige bloedvergieten absoluut escaleren en zijn er alleen maar verliezers.

 4. Luc (Shanghai) zegt op

  @Baldone, je kan Thaksin en/of zijn partij niet met alle zonden van Thailand overladen. Het aansturen op een conflict met Cambodja was juist ingegeven door de huidige “democatische partij”. Thaksin was sinds jaren een zeer goede vriend met de cambodjaanse bevelhebbers. Hij is er tenslotte nu ook adviseur….
  Het was zijn eigen minister van buitenlandse zaken Noppadon Pattama die in 2008 tot aftreden werd gedwongen na het tekenen van een deal betreffende de Preah Vihear tempel ten gunste van Cambodja…
  Link: http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/7499116.stm


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website