Kritiek op Thaise regering

Door Khun Peter

Nu de omvang van de watersnoodramp in Thailand steeds duidelijk wordt, groeit ook de kritiek op de regering van premier Abhisit.

Naast het uitblijven van preventieve maatregelen om overstromingen te voorkomen, blijkt de hulpverlening ronduit slecht te zijn. Een gebrek aan planning en organisatie tonen aan dat de Thaise overheid alles behalve voorbereid is op een dergelijke ramp. De chaotische hulpverlening is opmerkelijk omdat Thailand regelmatig met ernstige overstromingen heeft te kampen.

Niet geleerd van het verleden

In 2001 vielen er door invloed van de tyfoon Usagivan ten minste 176 doden en werden er meer dan 450.000 Thai dakloos na zware overstromingen in het Noorden van Thailand. Na elke ramp belooft de Thaise regering beterschap en effectieve maatregelen.

Gevaar voor overstromingen is bekend bij de Thaise overheid

De laaggelegen provincie Nakhon Ratchasima is kwetsbaar voor overstroming, een situatie die al jaren bekend is bij de Thaise autoriteiten. Phornphilai Lertwicha een deskundige op dit gebied zegt vandaag in The Nation: “”Flooding on a plateau is a difficult occurrence by nature. This shows that the government has done nothing to prevent it”

“Het opstellen van draaiboeken, een rampenplan en watermanagement op nationaal niveau is meer dan noodzakelijk. Maar tijdens deze kabinetsperiode zijn we niet getuige geweest van maatregelen door onze regering, ondanks de jaarlijkse overstromingen in Thailand. We leren niet van de lessen uit het verleden. We laten het gewoon gebeuren, keer op keer” aldus Phornphilai Lertwicha, onderzoeker bij het Thailand Research Fund (TRF).

Thaise regering: geen prioriteit aan het voorkomen van overstromingen

De voornaamste verantwoordelijkheid voor watermanagement en het voorkomen van overstromingen was door premier Abhisit ondergebracht bij de voormalige vicepremier Suthep Thaugsuban. Na zijn ontslag is deze taak niet overgenomen door Abhisit. Hij had het te druk met andere zaken, vooral met de komende verkiezingen. “Niemand in de regering is serieus bezig geweest met het voorkomen van overstromingen in Thailand,” zegt een bron in The Nation.

No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Kritiek op Thaise regering na overstromingsramp in Thailand”

 1. Chang Noi zegt op

  Is het je al eens opgevallen dat de Thaise regering de afgelopen 300jaar geen prioriteit geeft aan het voorkomen van rampen of andere problemen van het gewone klootjes volk? Zo lang de happy few maar in hun Hummers kunnen rond scheuren zal het ze een worst zijn met wat er met de rest van Thailand gebeurt. Tenslotte alles buiten Bangkok is jungle, leuk voor een weekendje weg maar that’s all folks.

  Nee ze komen nu met een zak zand tegen het water en een zak rijst om te eten (kosten nihil) maar zou het niet beter zijn een soort Delta-plan te hebben en de bevolking educatie te geven zodat ze geen zak rijst meer nodig hebben?

  Ok sorry heeft weinig met het onderwerp te maken …. of toch?

  • Hans Bos zegt op

   Helemaal mee eens. Maar dat druist in tegen het uitgangspunt: “Hou jij ze dom, dan hou ik ze arm”. Honderd jaar geleden heeft een Nederlandse ingenieur eens een plan voor waterbeheersing in Thailand op tafel gelegd. Hij is afgeschoten. Zo werkt dat nu eenmaal…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website