De kleur van geld is allesbehalve groen

Door Redactie
Geplaatst in Opinie
Tags: , , ,
15 februari 2013

Minister Plodprasop Suraswadi hield onlangs een pleidooi voor de aanleg van zestien dammen in Thailand. Als ambtenaar blonk hij ook al uit als milieubarbaar. Columniste Sanitsuda zet het allemaal keurig op een rijtje.

Zo’n 30 jaar geleden had Thailand talloze mangrove bossen die de kust verrijkten en de bron vormden van vissen en zeevruchten voor het hele land. In de jaren negentig werden ze vernietigd om het kweken van garnalen voor de export te bevorderen. Wat eens weelderige mangroves waren, is nu kaal land met verlaten, lege vijvers.

De man die zijn ogen sloot voor de illegale aantasting van de mangrove was niemand minder dan de toenmalige directeur-generaal van het Fisheries Department, Plodprasop Suraswadi. Hij is nu minister en pleitte onlangs voor de constructie van zestien dammen, waaronder de controversiële Kaeng Sua Ten en Mae Wong dam.

Hij is dezelfde man die als directeur van het Forest Department aangetaste bossen aan investeerders verhuurde tegen de belachelijk lage prijs van 10 baht per rai en toeliet dat natuurlijke bossen vrijgemaakt werden voor dubieuze herbebossingsprogramma’s van de overheid.

Minister Plodprasop Suraswadi

Hak dam pra duay khao

In haar wekelijkse column neemt Sanitsuda Ekachai de milieubarbaar Plodprasop de maat. Op hem is het Thaise gezegde hak dam pra duay khao (breaking the axe handle with one’s knee; bij eigen zin is geen gewin) van toepassing, oftewel het gebruik van zinloze kracht door een egoïstisch persoon, die zijn eigen zin doordrijft ongeacht de negatieve gevolgen.

De Kaeng Sua Ten dam wordt aangelegd op een actieve breuklijn, gaat ten koste van zeldzame teakbossen en dient geen enkel doel, want overstromingen worden er benedenstrooms niet door voorkomen.

De Mae Wong dam in nationaal park Mae Wong vernielt de habitat van talrijke dieren die in het wild leven, zoals tijgers, en zal Nakhon Sawan niet van overstromingen vrijwaren.

Maar er is meer mis met Plodprasop. Voor die projecten is een milieueffectrapportage vereist. De minister heeft al geprobeerd een commissie van experts die overheidsprojecten op milieueffecten beoordeelt, te ontbinden.

Om een lang verhaal kort te maken: de man die dammen wil bouwen is dezelfde man die de regels opstelt om ze mogelijk te maken. Maar dat ligt niet alleen aan Plodprasop, schrijft Sanitsuda. Zijn beleid is een afspiegeling van de tegenwoordige geld-komt-eerst doctrine, die we van opeenvolgende regeringen hebben gezien. Zoals de kop van het artikel zegt: De kleur van geld is allesbehalve groen.

(Bron: Bangkok Post, 13 februari 2013)

NB Sanitsuda noemt in in haar column nog meer streken van Plodprasop, maar ik heb me beperkt tot de belangrijkste. De column is te vinden op de website van de krant.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “De kleur van geld is allesbehalve groen”

  1. ruud NK zegt op

    Wereldwijd zijn stuwdammen een mislukking. Zelden wordt een klein deel van de voorgespiegelde voordelen behaald. Een ding hebben deze projecten gemeen. Wereldwijd wordt het grootste deel van het geïnvesteerde geld weggesluisd door corruptie.
    Bron: When the rivers run dry. Fred Pearce, ISBN -13: 978-0-8070-8573-8 o.a. verkrijgbaar in Paragon, Bangkok.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website