Heya Bea, heya Bea scanderen, kan in Nederland

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Opinie
Tags:
28 april 2013
Heya Bea, heya Bea scanderen, kan in Nederland

Aalsmeer  – Hua Hin. Het is 28 april, bijna koninginnedag. De koningin wordt dit keer vervangen door haar zoon, een  koning in spe.

Radio en tv braken elke dag meer monarchistische programma’s uit. Er is een officieel koningslied gecomponeerd dat op 30 april door het hele land op het zelfde moment door het volk dient gezongen. De tv zal het landelijk, gesynchroniseerd laten zien in alle grote steden, het zingende volk.

Het lied, op alle manieren afgekraakt door de taalkundigen en andere Neerlandici, is daardoor op voorhand een afgang, maar staat binnen een dag op de eerste plaats van alle hitlijsten. Het volk beslist.

De VARA zendt een miniserie uit waarin Beatrix als een eenzame, rokende bitch, maar ook als een zoenende, liefhebbende, kortom, als een mens wordt neergezet.  Er komen satirische sketches en persiflages voorbij op radio en tv, bij vlagen banaal; het moet kunnen, dit is Nederland.

Bij deze tekst denk ik aan this is Thailand. Ongeveer alles wat ik de afgelopen weken gezien en gehoord heb zou in Thailand verboden zijn geworden, niet uitgezonden. Alle makers zouden zijn gearresteerd en levenslang opgesloten. List, bedrog, oplichting en corruptie, prima, allemaal tot je dienst, maar kom niet aan de koning! Alles en iedereen is af- en omkoopbaar, maar kom niet aan de koning!

Er zit een Amerikaanse journalist opgesloten wegens dat men twee kritisch geschreven sms nieuwsitems over de koning onderschepte van hem. Hij kreeg 10 jaar gevangenisstraf. Een paar weken geleden werd een discussieprogramma niet uitgezonden omdat iemand iets zei wat als beledigend ‘zou kunnen worden opgevat’ door de koning. De producent staat onder verdenking. Een soapserie werd afgebroken, gestopt, wegens iets te veel realistische politiek (corruptie).

Eén negatieve regel over de koning in de krant staat waarschijnlijk gelijk aan arrestatie van de redactie en opheffing van de krant. Zelfs op het Nederlandse Thailandblog is voorzichtigheid geboden voor degenen die in Thailand wonen. Verering (net als animisme) zit, ondanks het, oppervlakkig bezien, hier en daar eigentijdse uiterlijk van Thailand, diep geworteld in de Thaise samenleving en maakt dat westerlingen en Thai vaak veel verder van elkaar afstaan dan ze zich realiseren.

Heya Bea, heya Bea scanderen, kan in Nederland. Heyi Bumi, heyi Bumi kan in Thailand echt niet! Lang leve de koning(in).

Theo van der Schaaf


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Heya Bea, heya Bea scanderen, kan in Nederland”

 1. cor verhoef zegt op

  Een en ander heeft allemaal te maken met de verschillen in onderwijs in Thailand en Nederland en de cultuurverschillen tusen de landen.
  Op de meeste Thaise scholen wordt kritiek, niet alleen op de monarchie, maar ook op het land zelf, als subversief beschouwd. Thaise leerlingen leren vanaf het moment dat ze kunnen lopen, dat Thailand het beste land ter wereld is en dat de Thais nooit fouten maken en wanneer ze die wel maken ligt dat aan een niet-Thai. Dit klinkt extreem. maar zo is het.

  Met name in Bangkok vind er op dit moment een kentering plaats onder tieners. Door de sociale media beginnen Thaise tieners door te krijgen dat de wereld iets gecompliceerder in elkaar zit en dat Thailand verre van ideaal is.

  In Nederland echter maken we er decennia lang een sport van om in de spiegel te kijken en ons koude kikkerland, bij tijd en wijle tot aan de veters toe af te branden, soms terecht, soms niet. Nederlanders zijn geen borstkloppers, behalve wanneer we Duitsland verslaan op een potje WK voetbal. Voetbal is een perfecte graadmeter voor onze vaderlandslievendheid: “WE” winnen, en “ZE” hebben verloren.

  Thailand loopt ver achter op Nederland en andere Europese landen wanneer we het hebben over algemene ontwikkeling, het creatief kunnen nadenken, probleem-oplossend denken en dat is allemaal te wijten aan het belabberde onderwijssysteem dat bewust door de machthebbers in tact gelaten wordt. Politici houden niet van een kritische bevolking in deze kontreien.

 2. Cor van Kampen zegt op

  Cor weer heel dapper geschreven. Misschien over 50 jaar worden de Thaien wakker. Dat zijn dan de kinderen van de jeugd die je nou les geeft. Onze monarchie leeft nog maar zal zeker na Koning Alexander verdwijnen. Het is niet meer van deze tijd. Gewoon geboren worden en je vader of moeder opvolgen. Of je nou kwaliteiten daarvoor hebt of niet.
  Bij ons schrijven de kranten en de media alleen maar positief over het koningshuis.
  Wij mogen bijna alles roepen en ga je niet voor 15 jaar of nog wat achter de tralies.
  Je bent dan een roepende in de woestijn en dan worden wij net als de Thaien over 50 jaar wakker.
  Cor van Kampen.

  • HansNL zegt op

   Beste Cor,

   Kun je me verklaren waarom de monarchie in Nederland na Willem-Alexander zal ophouden te bestaan, ergo Nederland een republiek zal zijn, of wellicht een provincie binnen de VS van Europa?

   Op dat ogenblik dat een staatshoofd louter ceremonieel wordt, is er niet echt een reden meer voor het afschaffen van de monarchie.
   Zweden, bijvoorbeeld, is daar achter gekomen, en is nog altijd een monarchie

   Als ik zo eens rondkijk in republieken in Europa, en daarbuiten, zijn veel presidenten niet echt een lichtend voorbeeld van intelligentie.
   Ik denk zo dat een traject van jaren voordat iemand staatshoofd wordt toch wel beter is als een staatshoofd dat voor een paar jaar gekozen wordt, en daarvoor bijvoorbeeld putjesschepper is geweest.
   Onzin?
   Jawel. maar democratisch gezien een mogelijkheid.

   Laten we wel zijn, Cor, de staatsvorm van een land is niet meer bepalend voor wat er in een land gebeurt, net zo min als het democratisch stemmen.
   Het kapitaal, grote bedrijven, beurzen, speculanten, en dergelijken bepalen wat er in een land, en de wereld gebeurt.
   En daar hebben eenvoudigen zoals jij en ik eigenlijk helemaal geen invloed op.

   Cor, ik ben echt geen royalist noch republikein.
   Ik ben een realist.
   Het maakt geen bal uit of je door de hond of de kat gebeten wordt, de pineut ben je toch.
   Koning of prsident>
   Zal me een ontzettend eind worst zijn.
   Maar dan wel paardenworst!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website