De gevolgen van de Thaise politieke ontwikkelingen

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Opinie
Tags: , ,
11 februari 2014

Je kunt je afvragen in hoeverre de Thaise politici ook maar in de minste mate beseffen welk een ramp zij over hun land afroepen. Behalve het rijst hypotheek systeem voor de boeren en de vervallen deal met China, waarover al het nodige op dit blog is geschreven, gaan de gevolgen nog heel wat verder.

Het subsidiesysteem kostte niet alleen ongeveer 4 miljard dollar per jaar, maar de enorme rijstvoorraad die ontstond baart eveneens heel wat zorgen.

Toerisme

Menigeen zal zich op dit moment nog enkele malen achter de oren krabben alvorens een vakantiereis naar Thailand te ondernemen. Uiteraard zullen de in Thailand wonende buitenlanders en de zeer fervente Thailand aanbidders opmerken dat het zo’n vaart niet zal lopen en dat buiten Bangkok het allemaal wel meevalt. Toeristen denken daar echter toch anders over en het is niet te verbazen als een groot percentage van de 23 miljoen toeristen die jaarlijks Thailand bezoeken een andere vakantie bestemming gaan  overwegen.

Auto-industrie

Thailand, ook wel het Detroit van het Oosten genoemd, is met een productie van 2.4 miljoen auto’s de voornaamste producent van Zuidoost-Azië. Van dit aantal was een miljoen voor de export bestemd. Met name Japan en Korea hebben fabrieken voor de auto-industrie in Thailand. Autofabrikant Toyota dreigde reeds een investering van 600 miljoen dollar in Thailand uit te stellen.

Elektronica

De derde meest belangrijke groep is de sector elektronica. Een groot aantal bekende fabrikanten uit deze sector besteden productie uit, waaronder bijvoorbeeld Sony en Nikon en vele anderen.

De schade

Het is niet denkbeeldig dat de schade een onherstelbaar probleem gaat worden. Omliggende landen als Laos, Vietnam en zelfs Birma en de Filippijnen staan in de rij om buitenlandse investeerders met open armen te ontvangen. De politieke onrust, die inmiddels al een aantal jaren het land in de greep heeft, gepaard aan de vele coups van het leger in de afgelopen jaren, zal op den duur investeerders doen terugschrikken in Thailand te investeren.

Hopelijk dringt bij de strijdende partijen het besef nog eens door dat gezond verstand gebruiken het mooie land ten goede zal komen en dat de wijze waarop men momenteel geschillen tracht te slechten het land naar een bedenkelijk niveau brengt.

Bron: NRC

No votes yet.
Please wait...

16 reacties op “De gevolgen van de Thaise politieke ontwikkelingen”

 1. Terry du Jardin zegt op

  iedereen denkt nu na of het wel wijs is in Thailand te inversteren, dadelijk zijn de huizen niets meer waard en willen mensen weg, naar Vietnam of Myramar of Laos, waar het meer stabiele is . In grote steden in N.O. en N. Thailand zakken de prijzen is een overaanbod werd maar raak gebouwd, nu blijken er weer te veel huizen te zijn. Vietnam de kusten daar en Laos rustige landen en betaalbaar raken meer in trek. Thailand is nog niet van de onrust af, de boeren die niet betaald zijn, hoe zit het met de levensduur van de hoogste onder zijns gelijke , en als hij het tijdelijke voor hrt eeuwige verruilen moet ? Wat gaan ‘we’ dan beleven ? Een issue waar velen alleen achter de hand fluisterent over durven spreken, maar het is wel aan de orde op een dag…………

 2. teun zegt op

  Politici in het algemeen hebben al heel weinig lange termijn visie. Dat geldt dus wereldwijd. Zij denken alleen aan het resultaat van de volgende verkiezingen.
  Dat resulteert dan enerzijds in verkiezingsbeloften, die weinig doordacht zijn (o.a. het eenmalig belastingvrij kunnen kopen van nieuwe auto’s en de toezegging dat rijst tegen een bepaald minimum zal worden opgekocht). Aan de financiering van dit soort verkiezingsrethoriek wordt dus niet gedacht. Ook wel weer begrijpelijk, want dat past in de denktrant “wie dan leeft wie dan zorgt”.
  En als politici opeens menen ook (rijst)handelaar te moeten spelen, gaat het dus helemaal fout.

  Net zoals overigens wanneer een van huis uit handelaar opeens meent de politiek in te moeten gaan.

  Ik ben bang, dat het eerst volkomen fout moet lopen (en daar is men al mee begonnen) voordat de handen ineen geslagen worden en men ophoudt met het “wij-zij denken”.

 3. Davis zegt op

  Thailand is een van de weinige landen waar de onderdanen hun Koning nog vereren.
  Denk dat de politici vooral aan zichzelf denken; in het besef dat wanneer het heilig huisje valt, de beurs en bijgevolg de economie crasht.
  Zie een bepaalde dictator al zo de kans van zijn leven grijpen. Want die heeft én het Napoleonsyndroom én dat van de zonnekoning (Louis XIV). Nu ja, een volk heeft altijd een leider nodig, en als ze daar eerlijk voor kiezen is dat zeker niet slecht.

 4. Soi zegt op

  1- Dat TH te lijden heeft over een tegenvallende toerisme valt nog niet te voorzien. Zie ook de vandaag op Thailandblog verschenen posting aangaande de keus van bv het NL publiek voor TH. Ik zie geen argument waarom dit ook voor andere landen moet zou kunnen gelden. Het is daarom nog veel te vroeg om te suggereren dat in TH het toerisme terugloopt.
  2- Toyota heeft in het 3e en 4e kwartaal van 2013 haar winsten sprongsgewijs zien stijgen, en wil dat uiteraard consolideren. Vooralsnog is niets bekend gemaakt over het terugtrekken van inversteringen in TH. Wel dat Toyota in 2017 al haar activiteiten helemaal en volledig in Australië stopt.
  3- Sony en Nikon besteden inderdaad produktie uit, doen ze al sinds jaar en dag, oa in TH. Sony heeft bekend gemaakt haar pc- en tv-divisies te verkopen. En ontslaat wereldwijd 5000 werknemers. Ook in NL en BE, idem in Japan. Maar deze bewegingen staan los van wat in TH gaande is.
  4- Zo ook dat landen als de Filipijnen, Birma en Vietnam hun deuren openen voor buitenlandse investeerders, Van groter belang voor de TH economie is dat de VS hun dollars thuis houden, en dat China economisch een stagnatie kent.
  5- Het gedoe rond het rijsthypotheeksysteem zou ook bij een ‘normaal functioneren’ van de regering Yingluck zijn opgedoken, met idem het onvermogen de boeren te betalen.
  6- Of er onherstelbare schade is of zal ontstaan door huidige politieke onrust is af te wachten. Idem of TH afzakt naar een bedenkelijk niveau. Wel is het zo dat TH geplaatst staat in een rijtje van opkomende economieën waar ze gezelschap heeft van landen als Turkije en Argentenië, welke plek TH naar eigen verdienste is toegekend. Die plek had TH al, zou TH gewoonweg hebben blijven behouden, en is TH niet toebedeeld op grond van huidige politieke omstandigheden.
  Het blijft derhalve zaak de feiten in hun juiste perspectief te zien, en je niet over te geven aan subjectieve of korte-termijn-analyses.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Soi Kleine kanttekening. 1 Het toerisme uit Nederland is onbelangrijk. De meeste toeristen komen uit China en de andere Aziatische landen. Die boeken op korte termijn en laten zich eerder afschrikken door negatieve berichten. Vooralsnog meldt de krant alleen dat targets niet gehaald worden, niet dat het toerisme terugloopt.
   4 Ik heb vergelijkende cijfers gezien van FDI’s (foreign direct investment) in Thailand en andere Zuidoost-Aziatische landen. Thailand raakt achter.
   – Ik denk dat kapitaalintensieve bedrijven Thailand niet snel zullen verlaten. Zo’n verhuizing is veel te duur. Er zijn wel MKB’s die verhuizen, maar die doen dat vanwege de lagere loonkosten in de buurlanden.

   • Soi zegt op

    Beste Dick, dank voor de aanvulling: ook Thailandblog meldde rondom de start van het Chinees Nieuwjaar dat Chinezen zich n i e t hebben laten afschrikken, om in grote getale en drommen (hoe kan het anders met Chinezen) TH met een bezoek te vereren. Tav 4: waarmee maar weer eens gezegd is dat de politieke onrust geen direkte negatieve weerslag heeft, vooralsnog. Slagen om de arm moet je altijd houden in TH.

    Een ander feit, daarbij net zo goed een niet te overziene en niet weg te wuiven gevolg van de politieke ontwikkeling, is dat tot op vandaag (en morgen zal het idem nog wel zo zijn), vanwege de onrust de toerist, expat en pensionadem voor zijn euro absoluut meer bahts in handen krijgt. Wie dit gegeven verontrustend vindt moet dat maar eens gauw melden, en beargumenteren.

  • Robin van de Hoedenrand zegt op

   Eindelijk een reageerder die de regering Yingluck lof toezwaait voor in korte tijd zo stevig op de rails zetten van de Thaise economie. dat investeerders het vertrouwen niet verliezen en toeristen blijven komen. Het blijft business as usual ondanks ruim drie maanden straatrumoer, schietpartijen, gedoe over verkiezingen, Bangkok Shutdown en noodtoestand. Geen wonder dat Yingluck zich niet uit het veld laat slaan door een Suthepje. Moet ze dan de oren laten hangen naar de zwartkijkers van de Wall Street Journal, Financial Times, Bloomberg, Economist, Asiaweek enz? Of naar het geklaag van de TAT, de Centrale Bank of postings op dit blog? Nee hoor, helemaal met Soi eens, niks aan het handje. Alleen dat van die Chinese toeristen begrijp ik niet helemaal. Ik heb gehoord dat die in Thailand zelf vrijwel niks uitgeven en tegen afbraaktarieven in China betaalde groepsreizen boeken. De Europese en Amerikaanse toeristen schijnen in vergelijking met hen ‘big spenders’ te zijn. Maar ach, een dipje in die bezoekersaantallen trekt snel weer bij nu de regering Yingluck zo verstandig is geweest de baht in waarde te laten dalen.

   • Mathias zegt op

    Beste Robin, in uw laatste zin slaat u volledig de plank mis en schrijft u echt onzin! De regering “Thaksin” is niet verantwoordelijk voor de baht, daar gaat zij helemaal niet over. Dit is de Thaise Nationale Bank en deze is totaal onafhankelijk! De baht is trouwens heel stabiel, de euro is sterker geworden, de baht echt niet zwakker.

   • Soi zegt op

    Beste Robin Hoed, wijs me de plek waar ik beweer dat enige regering lof verdient cq dat ik zeg dat er niets aan de handje is? Als je mijn opsomming van 6 punten goed lees, probeer ik juist over huidige toestanden heen te kijken, en niet te blijven steken in huidige wanen van de dag.
    Ik lees jouwerzijds buiten wat sarcasme geen eigen statement. Plaatst liever een eigen stellingname, en laat je niet zo leiden door allerlei sentimenten. Zie ook mijn verwijzing naar bv de Wereldbank. Zo zijn er meer intern. instituties die ook een kijk hebben op TH.

 5. teun zegt op

  Soi,

  De koersontwikkeling van de thaise baht heeft meer te maken met die van de USD. Want daaraan is de Thaise Baht gelinkt.
  De huidige politieke situatie heeft er m.i. dus (nog) weinig mee te maken. Maar het kan wel veranderen als men nog langer doorgaat met deze situatie. En als dat aanhoudt dan kunnen we wel weer eens op 50 baht voor de euro uitkomen. Dat zal dan ook wel moeten, want het levensonderhoud zal voor eenieder verder omhoog gaan.

  De “gewone” Thai zal uiteindelijk de rekening gaan betalen.

  • Mathias zegt op

   Beste Teun, al heel vaak op dit blog gestaan, Nee, Nee, Nee!!! De Thai bht is NIET gekoppeld aan de US Dollar!!!!! Verschrik u niet, al sinds1973 niet meer!!! Dit is ook allemaal zo na te checken via google!!! Wiki…was gekoppeld staat er, niet is gekoppeld aan de US Dollar, zie ook Thailandblog onder economie!

 6. teun zegt op

  Mathias,

  Even de volgende cijfertjes dan, waarbij ik kijk naar medio juli 2013 en nu :
  * juli 2013: EUR 1 = TBH 40
  * februari 2014: EUR 1 = TBH 45
  * juli 2013: EUR 1= USD 1,31
  * februari 2014: EUR 1 = USD 1,37
  * juli 2013 USD 1 = TBH 31,09
  * februari 2014: USD 1= TBH 32,7

  Wat moet dan de conclusie zijn? Misschien niet officieel gekoppeld maar de facto lijkt het er toch erg op. Toch?

  • Davis zegt op

   Inderdaad Teun. Het hangt er van af hoe je de zaak bekijkt.
   Uiteraard zijn er, zie je, en merk je, correlaties tussen de USD en de THB. Wat invloed heeft op onze koopkracht, bekeken vanuit de Eurozone.
   Zoals jouw cijfers: je merkt het gauw in je portemonnee.
   Of de munten dan puur boekhoudkundig-technisch al dan niet aan elkaar gekoppeld zijn heeft me dunkt – althans voor ons – geen belang.

   • Mathias zegt op

    Huh…..Leuke redenatie.
    @ Teun, ik zie alleen maar aan uw cijfers dat de Euro weer flink opgekrabbeld is!

    • teun zegt op

     Mathias,

     De essentie is: nauwelijks beweging tussen USD en TBH! En daar ging het toch om? Niet of de Euro is “opgekrabbeld”. Dat is weer een andere discussie.

 7. Soi zegt op

  De TH economie is veel veerkrachtiger dan menigeen denkt. Het Nrc artikel is te gemakkelijk. Lees de analyse van bv de Wereldbank, met de politieke onrust van nu incluis: http://www.worldbank.org/en/country/thailand/overview
  TH kende de afgelopen 10 jaar groei, ondanks een tsunami, een coup, geel-en roodhemden, platgelegde vliegvelden, militair optreden, overstromingen tot een shutdown nu.
  TH kende in 2009 een forse economische duikeling, maar beter dan de SEA regio, beter dan de Eurozone, knapte deze weer op.
  Er is geen enkele regering aan te wijzen die in een paar jaar de economie op de rails zette, in tegendeel. Je zou haast kunnen zeggen dat achtereenvolgende regeringen het tegendeel presteerden.
  Voor daadwerkelijke conclusies is het nog veel te vroeg.
  Blijft dat ook nog niemand heeft betoogd het verontrustend te vinden dat meer baht voor een euro wordt verstrekt. Of dat de baht nou wel of niet aan de dollar vast zit, maakt in deze niets uit!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website