Bouwen aan vertrouwen

29 september 2010

Centralworld Bangkok

Door Khun Peter

Vandaag is de heropening van Centralworld in Bangkok een feit. Dit immense winkelcentrum was vier maanden geleden, tijdens het ingrijpen van het Thaise leger, in brand gestoken.

Triest aanblik

Hiermee was Centralworld ook het trieste symbool van de uit de hand gelopen demonstratie van de Redshirts. De in het rood geklede aanhangers van het UDD hielden geruime tijd het Ratchaprasong winkelgebied bezet. Dit gebied vormt het commerciële hart van Bangkok.

De beelden van het uigebrande Centralworld gingen de wereld over en Thailand had er dan ook alle belang bij om deze smet snel weg te poetsen. Het schoonmaken en opruimen van de barricaden had hoge prioriteit, zo ook het herbouwen van Centralworld.

Ik moet zeggen dat ik het knap vindt dat dit ook zo snel gerealiseerd is. Daarnaast denk ik dat het goed is voor Thailand, Bangkok en het toerisme dat de wrange herinneringen van de Redshirtsmars en het onbeheerste optreden van het leger nu uit het zicht verdwenen zijn. Wat zeker wel onder de aandacht moet blijven zijn de 91 doden en bijna 1900 gewonden onder burgers.

Aan het vertrouwen wordt nog niet gebouwd

Met de heropening van Centralworld lijkt nu alles weer zoals het was. Helaas is dat maar uiterlijke schijn. De regering van Abhisit heeft nog weinig tot niets gedaan om ook te bouwen aan een betere relatie met het UDD. Het is dan ook slechts stilte voor de storm. Een volgende rally zal er zeker komen.

Noodtoestand verlengen

Gisteren werd bekend dat de noodtoestand in Bangkok wel eens verlengd zou kunnen worden tot volgend jaar. De veiligheidsdiensten zeggen dat de kans op meerdere bomaanslagen de komende tijd reëel zijn.

Boze tongen (uit het Redshirts kamp) beweren dat een aantal bomaanslagen het werk is van de regering, om zo een excuus te hebben om de noodtoestand te kunnen verlengen.

Het proces tegen de Redshirtleiders is deze week ook van start gegaan. Zelfs lange gevangenisstraffen zullen het tij niet keren. De symboliek van gevangen genomen politieke tegenstanders zal het aanzien van Thailand schaden. Dit los je niet op door het groeistuipen richting een volwaardige democratie te noemen.

Een dialoog

Een dialoog aangaan met de Redshirts biedt meer zicht op een stabiele en volwassen democratie. Met elkaar in gesprek gaan is de belangrijkste stap die Abhisit nu moet zetten om nieuw geweld te voorkomen.

Tot die tijd zullen de bouwvakkers van Centralworld nog veel werk in het vooruitzicht hebben.

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website