Commentaar: door Hans Bos

De Roodhemden hebben vandaag in Bangkok vrouwen en kinderen op pad gestuurd om de militairen van de plaatsen te verdrijven van waar ze al twee weken de demonstraties in de gaten houden. En afgelopen week hebben 500 opposanten van de huidige regering hun hoofd kaal laten scheren om de regering van premier Abhisit tot aftreden te dwingen. De grote mars die voor vandaag (zaterdag) op het programma stond, is op het laatste moment afgeblazen.

Thaise militairen maken plaats (foto: Bangkok Post)

Dit alles geeft aan dat de truccendoos van de Roodhemden vrijwel leeg is. Op alle mogelijke manier hebben ze de afgelopen twee weken geprobeerd de regering uit haar tent te lokken, om maar een excuus te hebben om tot hardere acties over te gaan. Een en ander deed me denken aan het uitdelen van krenten door de Amsterdamse Provo’s bij het Lieverdje, eind jaren ‘60. Daar trad de stedelijke overheid echter wel hard op tegen deze ‘ludieke’ actie, met politiek gewin voor de Provo’s tot gevolg.

De zittende regering heeft zich ten doel gesteld een dergelijk conflict met de Roodhemden zo lang mogelijk te vermijden. Tot boosheid van rode voormannen als Arisman, Nattawut en Veera hebben politie en leger steeds een terugtrekkende beweging gemaakt. Met als gevolg dat het aantal demonstranten sterk is teruggelopen en ze uiteindelijk op hun tandvlees lopen. Zeker na vandaag, want de vele duizenden militairen hebben gewoon hun kamp elders opgeslagen.

Erger voor de Roodhemden is dat de inwoners van Bangkok nu hun ongenoegen beginnen te uiten en zelfs kleine demonstraties organiseren om duidelijk te maken dat de Roodhemden hùn rechten met voeten treden. Immers: de binnenstad is al twee weken nauwelijks te bereiken, met als gevolg sterk teruglopende aantallen toeristen en dus leegstaande hotels en krimpende bezoekersaantallen bij Grand Palace en andere bezienswaardigheden. Deskundigen hebben becijferd dat als de demonstraties nog lang voortduren, Thailand dit jaar een economische schade lijdt van twee tot 4 miljard euro. Het economisch herstel zou dan een flinke deuk oplopen.

Het ware moment van de waarheid komt over dik drie weken als de Thai met Songkran het eigen Nieuwjaar vieren, het hoogtepunt van het jaar. De meeste demonstranten willen dan terug zijn in hun geboortedorp of woonplaats.

Dan vallen er pas echt doden: naar verwachting circa 500 in een paar dagen. Daar kan de regering echter niet voor verantwoordelijk worden gesteld, of het moet zijn dat de politie al vele jaren harder moet optreden tegen dronken bestuurders van brom- en motorfietsen.

.

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website