Door Khun Peter

De één na laatste stap naar een normaal leven in Bankgok is gezet. De avondklok is vandaag afgeschaft. Het past ook niet bij een wereldstad als Bangkok. Een stad die 24 uur per dag hoort te leven.

Het laatste obstakel naar een normaal leven is de noodtoestand. Wanneer deze ingetrokken zal worden is niet duidelijk. Pas dan is Bangkok weer terug in het oude doen. De situatie van voor 12 maart 2010 toen de Rode invasie begon.

Geen vervroegde verkiezingen

In al zijn wijsheid heeft premier Abhisit vandaag duidelijk gemaakt dat er dit jaar geen verkiezingen zullen komen. Eerst moet de veiligheid en stabiliteit weer terug in Thailand, zei Abhisit.

Politiek gezien geen slimme zet in mijn ogen. Immers dit vraagt om een reactie van het rode kamp. Vervroegde verkiezingen was de belangrijkste eis van de Redshirts. Daar hebben inmiddels velen hun leven voor gegeven. Het was daarom verstandiger geweest indien Abhisit een soort handreiking had gedaan. Nu is het slechts olie op het vuur gooien. De polarisatie verder gestalte geven. Niks geen verzoening dus.

Demagogie

De Redshirts zullen zijn weigering gebruiken om de strijd te doen oplaaien. De demagogie zal weer losbarsten vanaf de rode podia. “Waar zijn onze broeders en zusters voor gestorven? Voor niets? Nog geen democratie?” vul de teksten zelf maar verder in. Je hoeft geen briljante volksmenner te zijn om met dit soort statements de rode meute weer flink op te porren.

De vrees van de Thaise overheid dat de Redshirts ondergrond zullen gaan, lijkt mij gegrond. Bijna een logisch gevolg. Is er een andere optie? Opnieuw naar Bangkok opstomen zal wederom leiden tot een bloedbad. Zijn er nog vreedzame alternatieven voor de roodhemden?

Het imago van Thailand geschaad

Nu iedereen is bekomen van de ergste schrik, komt er een soort bezinning. In de Bangkok Post stond vandaag een achtergrondartikel (‘Restoring our global image‘) over het wereldwijde imago van Thailand in de ogen van toeristen. Zorgelijk vindt men. Ja, maar dat is nu te laat. Het leed is al geschied. Dit is wel van een andere orde dan de bezetting van de luchthaven. Ondanks dat toeristen over het algemeen snel vergeten is de impact van wat er gebeurd is te groot. Schietende militairen, dode journalisten, brandende gebouwen, het staat haaks op alles waar Thailand voor staat.

De weg naar…?

De miljoenen baht die de Tourism Authority of Thailand ongetwijfeld in een charme offensief gaan pompen, zullen het geheugen van de toeristen niet uitwissen. En dan hebben we het nog niet eens over mogelijke nieuwe onlusten of terroristische aanslagen.

Vervroegde verkiezingen had hét medicijn kunnen zijn tegen verdere escalatie. Ik hoop van harte dat Abhisit ondanks zijn ‘roadmap’ de weg niet kwijt is.

TAT-Thailand

1 reactie op “Avondklok voorbij, Bangkokianen blij”

 1. Chris zegt op

  Had eigenlijk niets anders verwacht van PM Abhisit.
  Hij heeft nooit de intentie gehad van vervroegde verkiezingen uit te schrijven en de”Red Shirts” hebben dat ook aangevoeld en hebben daarom hun protest verder gezet met het gekende gevolg.

  Gisteren is hij op de persconferentie met de buitenlandse pers door de mand gevallen,en aan zijn zijde ook minister van Buitenlandse Zaken Kasit,die er ongemakkelijk bijzat en helemaal de mist inging over de vragen van de bezetting van de luchthavens en het “Government House’door zijn gele bende met hem als voorman.

  Abhisit werkt nu in de hand dat er een ondergrondse beweging tot stand komt,met aanslagen en dergelijke tot gevolg.
  Hij is zo onervaren in deze zaken,weet precies niet wat er na de opstand in 1992 is gebeurt.
  Hij wil precies niet leren uit de fouten die zijn voorgangers hebben gemaakt?

  Dit land is (voorlopig?)naar de verdommenis geholpen door een elite(zowel geel als rood)die enkel uit is op eigenbelang.

  Om tot rust te komen zullen er toch offers moeten gebracht worden en daar is deze regering niet toe bereid in dit stadium.
  Alle charme offensief met de bijna dagelijkse “Good News” show van Sansern ten spijt hou ik mijn hart vast.
  Hopelijk komt iedereen tot beziinning en geraakt men uit deze impasse?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website