Abhisit is aan zet

Door Peter (redactie)
Geplaatst in Opinie
Tags: ,
22 mei 2010

Abhisit-aan-zet

Door Khun Peter

Bangkok lijkt verdoofd na een rechtse directe.  Even bijkomen, oppeppen en klaar voor de volgende destructieve ronde?

De afgelopen dagen is veel duidelijk geworden

De Redshirts bleken minder vreedzaam dan ze riepen. Zowat half Bangkok werd in de brand gestoken. Een compleet wapenarsenaal werd gevonden in het kamp. Handgranaten, bommen en granaatwerpers. Wel iets anders dan de rode handjes waar ze graag mee klapperen.

Het ingrijpen van het leger toont weer het bewijs van de incompetentie van de Thaise overheid. Beheerst geweld gebruiken komt niet voor in het woordenboek van het Thaise leger. Ik denk dat ze de volgende keer ook bommenwerpers en tanks gaan inzetten om de demonstranten te gaan verjagen.

Verzoening tussen arm en rijk

Abhisit wil verzoening. “We wonen allemaal in hetzelfde huis” zei hij in zijn toespraak gisteren. Ja, dat zal wel. Maar die met een rood randje worden weggestopt in de kelder of in de schuur. De elite zit op de sofa van sigaren en dure whisky te genieten.

Welvaart verdelen

Als Thailand niet snel overgaat tot hervormingen kan deze strijd nog jaren duren met alle gevolgen van dien. Thailand is een welvarend land geworden met een snel groeiende economie. Samen met China en India is Thailand de economische tijger in Azië.

Dit rechtvaardigt ook een eerlijke verdeling van de welvaart. Dat is de enige manier om een mogelijke burgeroorlog te voorkomen. De geest is uit de fles er is geen weg terug.

Wat moet er gebeuren?

De rijke Thai zullen moeten delen. Belastingen omhoog en basale sociale voorzieningen invoeren. De belangrijkste hervormingen die snel zouden moeten worden doorgevoerd:

 • Beter onderwijs (kwaliteit en toegankelijkheid, ook arme Thai moeten kunnen studeren).
 • Betaalbare en goede gezondheidzorg voor alle Thai (er is al veel verbeterd, maar het is nog verre van optimaal).
 • Economische ontwikkeling stimuleren in het Noorden en Noordoosten.
 • Gunstige kredietvoorwaarden voor arme Thai (microkredieten).
 • Corruptie aanpakken.
 • Nieuwe verkiezingen.
 • Democratische hervormingen (minder macht voor militairen en ambtenaren).

Als er niet snel zichtbare hervormingen worden doorgevoerd, zal het alleen maar verder escaleren. Als Abhisit werkelijk wat doet voor de arme Thai neemt hij Thaksin en de communisten de wind uit de zeilen. De sociale verschillen zijn nu te groot. Alle Thai willen profiteren van de nieuwe welvaart.

Beter ten halve gekeerd dan ten hele verdwaald.

.

14 reacties op “Abhisit is aan zet”

 1. ThailandGanger zegt op

  “Een compleet wapenarsenaal werd gevonden in het kamp. Handgranaten, bommen en granaatwerpers. Wel iets anders dan de rode handjes waar ze graag mee klapperen. ”

  Waar heeft het leger dan mee geschoten? Met papieren propjes?

  De roden hadden dat hele arsenaal kunnen gebruiken maar hebben dat toch niet gedaan.

 2. Redactie zegt op

  6 undetonated carbombs found at Rajprasong, meant to completely blow up the area

  Head Forensic Department Dr Pornthip Rojanasunan disclosed that car bombs were found by security task force in 4 Rajprasong areas. The bombs were put together in a manner almost ready to detonate, she said. Government Spokesperson Dr Panithan Watanayakorn pointed out that they were meant to blow up Rajprasong area.

  Earlier today, Dr Pornthip had found almost 1,000 suspected explosive materials scattered around Rajprasong. DNA cross matching is currently in progress.

 3. DutchExpat zegt op

  Hoe onnozel moet je zijn als nadat iedereen is verjaagd daar ineens al die wapens en munitie ligt? Is er bewijs dat de roodhemden dat daar hebben neergelegd? Denk je nu werkelijk dat als de roodhemden deze spullen hadden gehad dat ze die niet hadden gebruikt?

 4. Isankillah zegt op

  Sluit me aan bij het antwoordt van dutchexpatt, waar anders dan zeker ook in Thailand mag je dit soort zwartmakingen met een pak zout nemen.

  Vind het ook nogal erg overtrokken dat half Bangkok afgefikt is, wel objectief blijven geen sensatie berichtgeving doen.

  • Redactie zegt op

   @Isankillah
   Ik ben niet objectief. Dat hoeft ook niet, ik ben een blogger en geen journalist (die overigens meestal ook niet objectief zijn). Iedereen met een mening kan een blog beginnen, vrijheid van meningsuiting en de kracht van internet. Bezoekers die zich daaraan storen kunnen het blog links laten liggen en blogs gaan lezen die wel aansluiten bij hun eigen mening. Ook de kracht van internet.

   Ik had wel wat meer sympathie voor de Reds maar dat is alleen maar minder geworden. Ik moet helaas vaststellen dat ze hun eigen volgelingen niet onder controle hebben. Ik kan alleen maar achter partijen staan die proberen vreedzaam en democratisch hun doelen te bereiken. De bezetting kon wat mij betreft wel. Maar de aanslagen met granaatwerpers en handgranaten, evenals het plunderen en in brand steken van gebouwen gaat mij te ver. Dan doen ze hetzelfde als waar ze de Thaise regering van beschuldigen, buitensporig geweld.
   Wel ben ik het met de Reds eens dat de zittende regering vervangen moet worden en er nieuwe (eerlijke) verkiezingen moeten komen. Maar dat had ik al in de posting geschreven.

 5. Isankillah zegt op

  Dus ben ik van mening dat je de boel opblaast en ben ik vrij om te reageren op je blog vandaar of heb je liever dat ik in jou straatje schrijf.

 6. Redactie zegt op

  @Isankillah

  Nee hoor Jan, ook jij mag hier ook je mening verkondigen. Heel goed zelfs, dat is ook de opzet van een blog.

  De enige beperking zijn de huisregels:
  https://www.thailandblog.nl/over-thailandblog/

  Maar zolang je die niet overtreed mag jij zeggen dat ik de boel opblaas (wel een leuke woordspeling na alle explosieven die gisteren en vandaag gevonden zijn).

  Groet,

  Peter

 7. Isankillah zegt op

  Wie geweld gebruikt verliest altijd sympathie, maar blijft de oorsprong van het protest gerechtvaardigd, gelijke rechten en behandeling als men daaraan gaat werken zou het opgelost moeten kunnen worden maar wel vaker worden zaken beloofd en niet nagekomen door politicie ook hier.

  Heb me twijfels over de excacte waarheid over het aantal gevonden wapens of bepaalde berichten etc, het blijft tenslotte Thailand.

  Woordspeling vandaar Isankillah.

 8. ThailandGanger zegt op

  @isankillah Die twijfels heb ik ook. Het kan er bij mij niet in dat de Reds die wapens niet zouden hebben gebruikt als ze ze al hadden gehad. Gezien de schade die is aangericht zou je dat toch logischerwijze verwachten.

  Maar gelukkig weet ik er niet alles van en wil ik er ook niet alles van weten.

  Ik heb maar een mening en dat is dat ik het in en in triest vind dat er zoveel doden zijn gevallen aan welke kant dan ook in een land war normaal iedereen altijd lacht. En wie of wat daar de oorzaak van is laat ik in het midden. Het gaat mij aan het hart dat mensen gedood worden door wie en in welk land dan ook.

  En als ik soms de reportages en verslagen lees dan vraag ik me (wel eens) af hoe goed de verslaggever de situatie wel kent c.q. of iets niet toch een beetje anders is als het daar wordt gebracht.

  Maar ook kijk met een gekleurde bril. En al helemaal als je weet dat mijn vriendin uit de arme regio van Thailand komt. Het is soms moeilijk om daar doorheen te kijken en te prikken. Maar ik sta altijd open voor een weerwoord. Dus laat maar horen.

 9. Isankillah zegt op

  Men heeft natuurlijk te luisteren naar een regering ondanks dat deze in dit geval niet democratisch is gekozen, dus als je ergens toe wilt komen is dat een vereiste, maar de Thai zal ongetwijfeld beter weten hoe dit daar in elkaar steekt als het gaat om, en vul dit zelf maar in……

  Het trieste wat ik ook vind is dat een soldaat de opdracht krijgt om op zijn eigenvolk met scherp te schieten, en vraag ik me af of dat nu echt het laatste middel is om zoiets te beëindigen, of omgekeerd een soldaat uit zijn auto trekken en hem om te leggen.

  Maar laten we er maar vanuit gaan dat toerisme meer opbrengt dus moest het nu maar afgelopen zijn maar het was shocking.

  Als je vriendin uit de arme regio’s komt en ik denk van zovelen farang dan weet en zie je hoe uitzichtloos het leven er soms uitziet daar.

  Er zijn wel wat verbeteringen als het gaat om leerplicht maar dan nog zijn de scholen van een dermate slecht onderwijs dat het weinig toevoegt.

  Er is niks verkeerd mee om door een gekleurde bril te kijken maar wel goed blijven kijken en altijd door dingen heen blijven prikken.

 10. ThailandGanger zegt op

  Precies IsanKillah….. Het is in en in triest dat je op je eigen volk moet schieten. Ongeacht wie of waar je in gelooft, want het is zelfs goed mogelijk dat je moet schieten terwijl je het eigenlijk met ze eens bent. Maar op weigeren staat de doodstraf? Geen idee.

  En ja ik weet helaas hoe uitzichtloos het is. Als schoonvader komt vertellen dat hij maar 6000 baht krijgt voor 1000 kilo rijst terwijl ik hier in de winkel krijg te horen dat volgende maand 20 kilo naar de 40 euro gaat omdat Thailand het transport gaat doorberekenen dan durf ik dat hem niet te vertellen. Want ik weet niet wat ze daar met die informatie gaan doen.

 11. Andy zegt op

  Vrouwlief zit nu in nl. Zij gaat voor de goedkopere rijst, en dat is niet de thaise. Een stuk marktwerking waar de thai zelf ook schuldig aan zijn.
  Het is overigens geen thai’s probleem maar een wereld probleem dat “de markt”alles onderuit haalt. Net als de koffie-, cacao – en bananenboeren. In de eu ligt het even anders, omdat daar flink gesubsidieerd word.

  En wat de foto’s betreft zou ik er toch wat kritischer naar kijken. Zoiets is heel eenvoudig in elkaar te zetten. Leg een stel wapens op tafel, maak een foto en zeg dat ze van de khon deng zijn. Complete volkstammen trappen in dit soort propaganda. Mijnheer busch was er ook goed in.

  grtz,

  Andy

 12. Chris zegt op

  De Grote Verzoener?
  Als PM Abhisit verzoening wil zal hij het toch anders moeten aanpakken.

  Met wie buiten zijn eigen coalitie gaat hij praten.
  De meeste andere partijen zijn door de Militairen? buiten spel gezet en de”Red Shirts” leiders zijn nu in (voorlopige)hechtenis.

  De “Good-News” shows van Panitan en Sansern zijn ook helemaal niet bevordelijk om toenadering te zoeken.
  Als je volgens hen zoveel wapens in je bezit had,vraag ik mij af waarom er geen gebruikt zijn?
  Ook de verklaringen van sommige ministers zijn niet gepast in een situatie als deze.
  Als de anders zo geroemde “forensic expert” Pornthiva zich ook al met politiek gaat bemoeien?

  En uiteraard roept geweld geweld op.Dit keur ik helemaal af,maar als deze situatie aanhoud gaan we de weg op van de jaren aanslagen plegen en onrust in het zuiden.

  In een echte “democratie” is de eindverantwqordelijke de opdrachtgever van al dit nutteloos geweld.Waarom wordt Suthep altijd maar verheerlijkt?
  Vraag me echter af wie en waarom er een hand boven het hoofd wordt gehouden?
  Van zelfrespect hebben bepaalde mensen nog nooit gehoord!

  Abhisit moet de eer aan zichzelf houden en zijn functie ter beschikking stellen en dat zal al veel rust tot stand brengen.
  Maar Rome is ook niet op 1 dag gebouwd!

 13. Luc (Shanghai) zegt op

  Gaan we dan toch nog de hervormingen van de gehate “red shirts” vervolgen…?
  – Kostenloos onderwijsplicht werd reeds van 14 jaar op 16 jaar gebracht, maar het optrekken van de leeftijd tot 18 jaar wordt juist door de huidige regering geblokkeerd.
  – Eerlijke verdeling van de welvaart? De gegeerde gewaarborgde minimum prijs voor rijst werd promt afgeschaft.
  – Economische ontwikkeling stimuleren in Noord en het Noordoosten: zij die de laatste jaren in Isaan vertoefden hebben beslist de kleine nieuwe regeringsgebouwen in de dorpen bemerkt. Zij herbergen overheidsfunctionarissen met het doel om reconversie programmas op te zetten in de meest achtergebleven gebieden.
  – Betaalbare en betere gezonheidszorg voor all Thai: de huidige regering beweerde nog voor enige maanden dat de huidige 30 Bath gezondheidszorg te duur is, en het Thailand op de rand van het bankroet zal brengen.
  – Gunstige kredietvoorwaarden voor leningen werden reeds geintroduceerd onder Thaksin.

  Samengevat, je hoeft geen “Thaksin lover” te zijn om te begrijpen dat hij en zijn partij deze noden begreep en deed wat anderen steeds verzuimden. Ik hoop dat Abhisit daadwerkelijk iets zal ondernemen voor de meerderheid van de bevolking en zich traditiegetrouw niet enkel om Bangkok en de heersende elite zal bekommeren.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website