Zonder internet niet op vakantie

Door Redactie
Geplaatst in Onderzoek
Tags: , ,
11 september 2015

Internet is onmisbaar op vakantie. Twee derde houdt bij het kiezen van de accommodatie rekening met wifi. En maar liefst negen op de tien vakantiegangers zijn online tijdens de vakantie. E-mail en WhatsApp worden dagelijks bijgehouden door ruim 40%.

Het gemak waarmee vakantiegangers online kunnen zorgt dat één op de drie tijdens vakantie werkt. Drie op de tien werken meer dan vorig jaar, terwijl ze dit helemaal niet prettig vinden. Dit blijkt uit marktonderzoek van onderzoeksbureau Multiscope onder 1.005 Nederlandse consumenten.

Online vooral via smartphone

Bijna 9 op de 10 (86%) Nederlanders zijn online op vakantie. In 2014 was dit nog 80%. De smartphone wordt hiervoor het meest gebruikt (79%). Twee derde van de Nederlanders zet wel roaming uit als ze op vakantie gaan. Wifi op de vakantieaccommodatie blijft belangrijk. Twee derde houdt bij de oriëntatie rekening met wifi op de accommodatie. In 2014 was dit nog 60%. Een op de zeven vakantiegangers let hier minder op en regelt extra mobiel internet. Overigens bezocht in 2011 nog 37% een internetcafé. Nu is dit slechts 6%. Een derde heeft door internet wel het gevoel dat ze niet echt weg zijn. En Nederlanders vinden het ook soms vervelend als anderen in het reisgezelschap met hun smartphone in de weer zijn (62%).

Vooral mailen en whatsappen

De helft van de vakantiegangers heeft door internet op vakantie vaker contact dan vroeger met familie en vrienden. De belangrijkste reden om online te gaan is dan ook om privé mail en WhatsApp bij te houden. Dagelijks checkt 43% privé mail en 42% is dagelijks bezig met WhatsApp. Privé-mail (85% minimaal een keer per week) en WhatsApp (80%) worden het meest frequent gebruikt, maar daarnaast zijn vakantiegangers vooral online om iets specifieks op te zoeken (84% minimaal een keer per week), de weersverwachting te bekijken (82%) of het nieuws te volgen (75%). De helft van de vakantiegangers controleert zijn saldo online tijdens de vakantie.

Social media: vooral lezen en in mindere mate posten

Het gebruik van social media is verder toegenomen. In 2015 kijkt 70% frequent op social media. Vorig jaar was het 66%. Vooral het dagelijks gebruik is toegenomen van 29% naar 35%. Acht op de tien social media gebruikers lezen social posts van anderen. Vier op de tien plaatsen ook berichten op social media. Overigens vindt 60% het raar wanneer iemand bijna iedere dag zijn belevenissen op social media deelt. Vakantiefoto’s worden niet of nauwelijks meer bewaard tot na de vakantie. Bijna zes op de tien (57%) vakantiegangers deelt de foto’s tijdens de vakantie. De populairste manier voor hen is delen via WhatsApp (75%). De helft deelt de foto’s via social media en 28% verstuurt ze per mail.

Eén op de twaalf verplicht te werken

Een op de drie vakantiegangers met een baan onderbreekt de vakantie om te werken. Voor een derde van hen is het noodzakelijk om te werken tijdens de vakantie. Van een op de vijf vakantiegangers met een baan wordt verwacht dat ze bereikbaar zijn op vakantie. Van één op de twaalf verwacht de werkgever zelfs dat ze werken. Drie op de tien geven aan meer te werken dan vorig jaar. Meer vakantiegangers (70%) dan een jaar geleden (60%) vinden het niet prettig om (online) te kunnen werken. Slechts 8% vindt het prettig om door te kunnen werken, terwijl dit vorig jaar nog 14% was. De tegenstanders vinden dat vakantie gerespecteerd moet worden. De voorstanders vinden het onder andere prettig om geen overvolle mailbox te hebben bij terugkomst.

4 reacties op “Zonder internet niet op vakantie”

 1. Michel zegt op

  Ik snap werkelijk niet waarom men tegenwoordig niet meer zonder die zooi kan.
  Volgens mij ga je toch op vakantie om een beetje tot rust te komen, en te ontsnappen aan de dagelijkse beslommeringen.
  Nog niet zo heel lang geleden, zo’n 20 jaar, stuurden we hooguit een kaartje, wat steevast pas aankwam als we alweer lang en breed thuis waren.
  Nu schijnen we nog geen dag meer zonder communicatie met het thuisfront te kunnen.
  Waarom?….
  Werken tijdens vakantie….. Waar heb je dan nog vakantiedagen voor, waar in de jaren ’50 en ’60 zo hard voor gevochten is om ze te verwerven geven we nu zomaar weer op.

 2. ko zegt op

  Een ander belangrijk punt is: het inbrekersgilde heeft ook deze media ontdekt. Er een beetje los op facebooken en whatsappen vanuit Thailand (bv) is natuurlijk ideaal om zeker te weten dat er niemand thuis is. Steeds meer mensen gebruiken deze media dan ook niet meer tijdens hun vakantie.

 3. Henk zegt op

  Michel ::zonder die “ZOOI”” ligt de hele wereld op zn gat. Bijna niemand kan tegenwoordig nog zonder deze deze moderne communicatie .
  Klopt inderdaad dat we 20 jaar geleden nog een belletje naar onze ouders deden dat we veilig op onze vakantiebestemming waren .Dat momentje bellen kostte wel al gauw een 25-30 gulden .
  Je praat alleen vanuit je eigen kant dat je makkelijk zonder internet kan maar hoeveel kleinere werkgevers zijn er die door deze moderne communicatie juist nu wel kunnen genieten van een paar weekjes vakantie ??
  Het gaat niet altijd om die groep vakantiegangers die met 8 mensen zitten te eten waarvan er 7 met hun mobieltje zitten te chatten,soms zijn er ook mensen die zonder dit aan hun werk gekluisterd zitten.

 4. Sjaak S zegt op

  Los van de communicatie, maak ik zeer dankbaar gebruik om informatie op te roepen, die ik anders met veel tijdverlies bij een reisbureau of waar dan ook moest halen. Zelfs mijn geliefde reisgidsen, die een stuk gemakkelijker lezen, verliezen het tegen de actuele informatie die je via internet krijgt.
  Los daarvan: het avontuur hotel. Ik plan nooit lang van te voren. Maar via booking.com en aanverwanten kan ik een uur van te voren bij een hotel de prijzen bekijken en inchecken. Dat voorkomt ook een hoop teleurstellingen.
  Natuurllijk kun je zonder….maar zou je dat echt willen?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website