Nederlanders vinden een vakantie goed voor de gezondheid

Door Redactie
Geplaatst in Onderzoek
29 april 2016

Vakantie is goed voor je gezondheid en welzijn. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van TUI, onder een representatieve steekproef van 510 Nederlanders.

Maar liefst driekwart van de Nederlanders gaat op vakantie om de dagelijkse hectiek en beslommeringen achter zich te laten; iets minder dan de helft wil ook wat van de wereld zien. Op vakantie gaan betekent voor Nederlanders ook quality time met hun partner, kinderen en familie.

Vier op de tien vakantiegangers geeft aan dat de vakantie bijdraagt aan hun geestelijke en/of lichamelijke gezondheid. Daarnaast draagt de vakantie voor een derde van de reizigers bij aan het meer tijd doorbrengen met hun kinderen. Reizen is ook goed voor je relatie: 13 procent vertelt dat zij door vakantie hun partner weer hebben teruggevonden. Bij vakantiegangers van middelbare leeftijd (34-54 jaar) is dit zelfs één op de vijf.

Maar liefst zeven op de tien vakantiegangers zegt weer helemaal opgeladen te zijn na terugkomst van vakantie. Dat gevoel is het sterkst in de leeftijdsgroep van 34 tot 54 jaar. Een kwart van de vakantiegangers geeft zelfs aan dat de vakantie heeft bijgedragen aan het voorkomen van een burn-out. Een opvallende uitkomst is dat 17% van de ondervraagden grote beslissingen tijdens of direct na de vakantie neemt. Dit varieert van het ten huwelijk vragen van de partner, het besluiten tot gezinsuitbreiding en een huis kopen tot het opzeggen van een baan of het verbreken van de relatie.

Zeker 75% van de vakantiegangers is van mening dat ze het nodig heeft om minimaal een keer per jaar op vakantie te gaan. Ruim de helft kan bovendien pas genieten als ze ook echt fysiek weg zijn van huis. Met name jongeren ervaren op vakantie meer een gevoel van gelukkig zijn dan thuis.

De noodzaak van vakantie:

 • Driekwart van de vakantiegangers geeft aan dat ze het nodig heeft om minimaal één keer per jaar op vakantie te gaan. Ruim de helft kan bovendien pas van vakantie genieten als ze echt fysiek weg zijn van huis.
 • Vier op de tien vakantiegangers kijken na een vakantie meteen alweer uit naar de volgende vakantie. Vooral Nederlanders die op vakantie gaan om te ontstressen van het werk of om het slechte weer van Nederland te ontlopen, kunnen als ze weer thuis zijn niet wachten om weer op vakantie te gaan.
 • Drie op de tien vakantiegangers geven aan op vakantie gelukkiger te zijn dan thuis. Vooral jongeren ervaren dit gevoel. Ook Nederlanders die op vakantie gaan om te ontstressen van het werk of om het slechte weer van Nederland te ontlopen, geven dit vaker aan dan anderen.

Waar een vakantie aan kan bijdragen:

 • Voor een kwart van de vakantiegangers heeft een vakantie er wel eens aan bijgedragen dat men niet overspannen is geraakt.
 • Voor vier op de tien vakantiegangers heeft een vakantie er wel eens aan bijgedragen dat hun gezondheid erop vooruit ging. Dit geldt vooral voor vakantiegangers waarbij zonvakanties, rondreizen en cruises favoriet zijn.
 • Voor een derde van de vakantiegangers heeft een vakantie er wel eens aan bijgedragen dat men meer tijd met de kinderen kon doorbrengen. Dit geldt vooral voor vakantiegangers die werkzaam zijn.
 • Voor één op de vijf vakantiegangers in de leeftijd van 34-54 jaar heeft een vakantie wel eens bijgedragen aan het verbeteren van de relatie.
 • Voor een kwart van de vakantiegangers heeft een vakantie er wel eens aan bijgedragen dat de onderlinge verhoudingen in het gezin zijn verbeterd.

Wat vakantie met je doet:

 • Zeven op de tien vakantiegangers is weer helemaal opgeladen als men terug komt van vakantie. Vooral 34 tot 54 jarigen ervaren dit gevoel. De helft van de vakantiegangers zegt zelfs de hele wereld weer aan te kunnen als men op vakantie is geweest.
 • Een kwart van de vakantiegangers is de vakantie snel weer vergeten als men thuis is. Hoger opgeleiden vergeten de vakantie over het algemeen wat sneller dan lager en midden opgeleiden.
 • Eén op de vijf vakantiegangers ziet er bij terugkomst enorm tegen op om het dagelijks leven opnieuw te moeten oppakken. Vooral jongeren en vrouwen vinden dit lastig. Zes op de tien vakantiegangers ervaart dit trouwens niet zo.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website