Afzegging van de reisgenoot, onverwacht een nieuwe baan, een scheiding of een zwangerschap. Uit onderzoek van ANWB blijkt dat vier op de vijf Nederlanders niet goed weet wanneer een annuleringsverzekering precies van nut kan zijn en wat vergoed wordt.

Onwetendheid over dekking annuleringsverzekering

Vakantiegangers weten meestal wel dat ze een beroep kunnen doen op de annuleringsverzekering bij ziekte of overlijden van een naast familielid (86%). De bekendheid van andere geldige annuleringsredenen is erg laag, blijkt uit onderstaande top 5:

 • Een onverwachte afzegging van de reisgenoot, mits de reisgenoot een geldige annuleringsreden heeft (18% is hier bekend mee).
 • Een niet te repareren auto waarmee men reist (20% is hier bekend mee).
 • Een nieuwe baan kunnen accepteren of werkloos raken (21% is hier bekend mee).
 • Een scheiding nadat de reis is geboekt (22% is hier bekend mee).
 • Het ontdekken van een zwangerschap nadat de reis is geboekt (25% is hier bekend mee).

Vergoeding bij omboeken en vliegtuigvertraging grootste misverstand

Het willen omboeken van een vakantie wordt niet vergoed door een annuleringsverzekering: 14 procent denkt dit ten onrechte. Ook een vergoeding voor een vliegtuigvertraging van minder dan acht uur valt niet binnen de dekking van een annuleringsverzekering. Een vergoeding voor een vliegtuigvertraging van meer dan acht uur valt wel binnen de dekking: 56 procent is hier niet bekend mee.

Meerderheid niet standaard verzekerd; mannen schatten risico lager in

Uit het onderzoek blijkt dat bijna één op de vijf Nederlanders (18%) een kortlopende annuleringsverzekering afsluit wanneer zij op vakantie gaat en dat bijna de helft (46%) een doorlopende annuleringsverzekering heeft. Ruim een derde van de Nederlanders (34%) heeft geen annuleringsverzekering. De belangrijkste reden om deze niet af te sluiten is omdat zij de risico’s niet zo hoog inschatten (49%). Vooral mannen schatten de kans op annulering lager in: 58 procent versus 40 procent. Mannen weten over het algemeen iets beter in welke gevallen zij een beroep kunnen doen op hun annuleringsverzekering.

Ziekte en ongeval meest voorkomende claim

Van alle verzekerden heeft 31 procent ooit een beroep gedaan op de annuleringsverzekering. De meest voorkomende situaties waarbij vakantiegangers een beroep proberen te doen op hun annuleringsverzekering zijn:

 • Ziekte of ongeval van henzelf of reispartner (18%).
 • Ziekte of sterfgeval in de thuisblijvende familie (13%).
 • Negatief reisadvies (4%) (dit is overigens geen geldige annuleringsreden.)

Reissom, boekingsdatum en financiële buffer afwegen bij afsluiten annuleringsverzekering

ANWB wil vakantiegangers beter informeren over de annuleringsverzekering. Het moeten annuleren van een reis is immers al vervelend genoeg. Daarom wordt vakantiegangers aangeraden al tijdens het boeken van de vakantie een goede afweging te maken om annulering wel of niet te verzekeren. Bij deze afweging is het raadzaam om te kijken naar de persoonlijke situatie, zoals bijvoorbeeld naar:

 • De hoogte van de reissom.
 • Hoever de reis voor de vertrekdatum is geboekt.
 • De persoonlijke financiële mogelijkheden.

Tot slot, is het belangrijk om een annuleringsverzekering te laten ingaan op de datum dat de reis is geboekt. Er kan immers ook al vóór vertrek wat gebeuren.

5 reacties op “‘Nederlanders weten nauwelijks wat een annuleringsverzekering dekt’”

 1. John Chiang rai zegt op

  Bovendien heb je o.a bij Mastercard de mogelijkheid een variant te nemen waar veel risico’s zijn afgedekt, bijv,ziekenverzekering,annuleringsverz.enz. Veel mensen die reeds in het bezit zijn van een dergelijke creditcard,laten zich vaak niet wetend,of vergeten,door een reisbureau onnodig dubbel verzekeren,wat de reis onnodig duur maakt.

 2. Jack G. zegt op

  Wat kost zoiets dan bij Mastercard John? Ik ben zo’n Hollander die een creditcard heeft omdat je in het buitenland bij autohuur of bij hotelborg het nodig hebt maar eigenlijk niet van harte. Ik scoor dus nul % bij vragen bovengenoemde vragen over de creditcard. Ik heb nu een doorlopende reisverzekering met annulering. Gedaan omdat losse annuleringsverzekering per keer flink oplopen en tja, ik heb redenen dat ik er mogelijk beroep op zou kunnen doen. Aan de andere kant, hotels kun je tegenwoordig tot een paar uur van te voren afzeggen als je de juiste aanbieding pakt. Maar daar betaal je dan ook vaak weer meer dan de goedkope aanbieding waar dat niet mogelijk is. Dan is de andere aanbieding voordeliger als je zo’n verzekering hebt. Het is af en toe flink rekenen.

 3. John Chiang rai zegt op

  Beste Jack G,
  Er zijn verschillende mogelijkheden van creditcard verzekeringen,je kunt je bijv.een creditcard hebben waar je alleen verzekerd bent als single,maar ook met een eventuele partner,of Familie verzekering.
  Wat voor jou in aanmerking komt,zou je het beste kunnen navragen bij jou eigen huisbank,zodat je meteen kunt vergelijken,welke dekking deze verzekering heeft,en of het voordeliger is in vergelijk met jou huidige verzekering Verder vindt ik persoonlijk dat afgezien van verzekeringen,een creditcard onontbeerlijk is op reizen,zoals je zelf al schrijft,i.v.m.autohuur,hotelborg,maar ook met sommige boekingen,of plotselinge onvoorziene uitgaven,bied een creditcard gewoon een bepaalde zekerheid.

 4. Christina zegt op

  Niet bezuinigen op een reis of annuleringsverzekering. Jaren gelden nodig gehad toen mijn moeder ziek werd op vakantie. Verzekering betaalde voor ons ook niet genoten vakantie uit zodat we deze vakantie opnieuw konden maken. Daarna werd mijn zwager ernstig ziek en zonder kosten kon alles omgeboekt worden. Voor ons een must een goede reis en annuleringsverzekering.

 5. Nico zegt op

  Onlangs is onze vakantie geannuleerd, we zouden met vier volwassen voor 14 dagen Thailand bezoeken. De vader van onze vriendin kreeg van de artsen slecht bericht waarop onze vriendin zei “dan ga ik niet”. Omdat wij geen relatie van de zieke man zijn, dachten mijn vrouw ik geen aanspraak konden maken van de annuleringsverzekering. Juist omdat de hele reis op één boeking is gemaakt heeft ook mijn verzekering netjes de hele reis uitbetaald. Wellicht is dat een TIP! Boek een reis gezamenlijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website