Stellen waarvan de partners ongeveer even oud zijn gaan het minst vaak uit elkaar. Bij een leeftijdsverschil van vijf jaar of meer neemt de scheidingskans toe. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het CBS.

Samenwoners (gehuwd en ongehuwd) met een klein leeftijdsverschil hebben een grotere kans om bij elkaar te blijven dan stellen die meer in leeftijd schelen. Van de stellen met maximaal twee jaar leeftijdsverschil die in 2003 gingen samenwonen, was na twaalf jaar 25 procent uit elkaar. Stellen die twee tot vijf jaar in leeftijd verschillen gingen nauwelijks vaker uit elkaar. Is het leeftijdsverschil vijf tot tien jaar, dan is het risico op een scheiding 30 procent. Bij een nog groter leeftijdsverschil neemt het risico op scheiding verder toe.

Bij grote leeftijdsverschillen blijken relaties iets stabieler als de man ouder is dan de vrouw. Van de stellen waarvan de man vijf tot tien jaar ouder was dan de vrouw was na twaalf jaar 29 procent uit elkaar. Als de vrouw vijf tot tien jaar ouder was, was de (echt)scheidingskans 32 procent.

Naast het leeftijdsverschil tussen de partners, de leeftijd bij het begin van de samenwoonrelatie en het onderwijsniveau spelen meer factoren een rol in de kans dat stellen uit elkaar gaan. Ongetrouwde stellen en stellen zonder kinderen gaan vaker uit elkaar. Hetzelfde geldt indien er kinderen zijn uit een eerdere relatie, bij gemengde relaties voor wat betreft migratieachtergrond, als een of beide partners nog studeren, en als het stel een laag inkomen heeft. Ook neemt het scheidingsrisico na vier jaar samenwonen af.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

16 reacties op “CBS: Partners met groot leeftijdsverschil hebben meer kans op relatiebreuk”

 1. Rob V. zegt op

  Dus zoek een vrouw/man van vergelijkbare leeftijd, met goede papieren, een pak geld op de bank en een niet onaardige persoonlijkheid. Bonuspunten voor een leuk uiterlijk.

  Bron: https://nos.nl/artikel/2288809-groot-leeftijdsverschil-voor-stellen-vergroot-kans-op-een-breuk.html

 2. Marco zegt op

  Dit is natuurlijk geen verassing nu gaat het wel om een onderzoek in Nederland.
  De specialisten zullen nu wel zeggen dat dit niet opgaat in Thailand maar mijn stelling is hoe dichter de leeftijd bij elkaar ligt
  des te beter houdt de relatie stand.

 3. chris zegt op

  Onderzoek is niet echt nieuws en bevestigt de aloude regel: soort zoekt soort.
  Vroeger was het al gevaralijk om met een partner met ander geloof te trouwen. Nu is dat het geval met ethnische achtergrond, leeftijd en opleidingsniveau.
  Het is ook eigenlijk niet zo vreemd: als je meer hetzelfde bent ben je ook eerder geneigd en het gaat ook gemakkelijker om bewust en onbewust de ander als gelijke te beschouwen. En als je echt anders bent kunnen de verschillen in opvattingen over een aantal belangrijke zaken in het leven zoals kinderen (krijgen en opvoeden), geldzaken, waarden en normen tot aardig wat discussies en teleurstellingen leiden.

 4. Tino Kuis zegt op

  Ah, statistieken! Statistieken zijn als een bikini, het is erg mooi maar verbergt het belangrijkste.

  Ik vind een verschil van 5% bij dit soort zaken geen echt groot verschil. Bovendien kunnen er andere zaken spelen die belangrijker zijn. Misschien zijn er, als er een groter leeftijdsverschil is, ook meer verschillen in achtergrond, opleiding, werk, persoonlijkheid etc.

  Er was eens een onderzoek dat liet zien dat mensen die onder hoogspanningslijnen woonden 2 (twee) keer zo vaak leukemie kregen. Later bleek dat arme mensen twee keer zo vaak leukemie kregen, en dat arme mensen veel vaker onder hoogspanningslijnen wonen.

  • Rob V. zegt op

   De conclusie is duidelijk: als je meer verschillen hebt dan zal de relatie de nodige uitdagingen hebben. Hoe meer, hoe groter de kans dat het ontspoort. Open deur eigenlijk.

  • chris zegt op

   https://www.sciencedaily.com/releases/2017/08/170803091918.htm

 5. ruud zegt op

  Dat zal waarschijnlijk wel waar zijn…… maar alleen in Nederland, want daar zullen ze het hebben onderzocht.
  Voor alle andere landen op de wereld hoeft dat niet te gelden.
  Culturen en gewoontes verschillen van elkaar.

 6. yuundai zegt op

  Ik ben 71 jaar heb een Thaise vrouw van 31 jaar en samen een dochter van bijna 4 jaar, wij zijn bijna 6 jaar getrouwd! Ik voel het en zie het leefstijdsverschil niet bewust, behalve dat ik vaak samen lopend of in een restaurant met mijn vrouw en dochter jaloerse of afkeurende blikken zie. Ik denk dan, ach wat een zielepieten!

  • Bob zegt op

   LOL…ze zullen wel denken dat het je schoondochter met kleindochter is.

   Wat maakt het uit, als jullie maar gelukkig zijn.

   • RuudB zegt op

    Wel, het maakt derhalve veel uit dat als de dochter 13 jaar is haar vader 80 jaar oud is, en zo gaat dat maar oplopen met de paar jaren die hij nog leeft. Wat heeft hij aan opvoeding dan nog in te brengen. Prima als men zelf bejaard met een groen blaadje aan de slag wil, maar om alsnog een 2e soms 3e leg te beginnen? Maar ja, wat maakt het uit: als zij maar gelukkig zijn!

 7. Emiel zegt op

  In elke relatie gaat het om geven en nemen. Dat is net als een zakelijke deal. Liefde komt erbij kijken maar dat is een subjectieve waarneming.
  Een jonge partner kun je houden maar alleen met liefde gaat dat moeilijk. Er moet wat in de weegschaal komen en in Thailand is dat duidelijk … money. (Ook bij ons trouwens… geld speelt altijd een rol)
  Als je wat ouder wordt ben je niet meer naïef.
  Succes allemaal.

 8. John Chiang rai zegt op

  Er wordt bij dit onderzoek duidelijk dat het gehouden is in een land waar iedereen zijn eigen inkomsten heeft, of op zijn minst zijn sociale zekerheid.
  In landen waar deze zekerheden geen normaliteit zijn,zal zelfs een veel jongere partner veel meer nadenken voor hij/zij de stap van een scheiding zal ondernemen.
  Toen in de vorige eeuw in Europa veel vrouwen opgevoed werden voor een leven achter de kookpot,en studeren van vrouwen nog een sporadisch verschijnsel was,hielden de huwelijken zei het,hier en daar met economische noodzaak, ook veel langer.
  Tegenwoordig in een tijd waar emancipatie en wederzijdse studie mogelijkheden reeds lang normaal zijn,verdient haast iedereen zelf zijn geld om op eigen benen te kunnen staan.
  Als het ergens knijpt of iets te lang jeukt,wordt vaak zonder dat men rekening met eventuele kinderen houdt, meteen aan verandering gedacht.
  Niet dat ik economische of sociale afhankelijkheid goed vindt in een huwelijk,maar het blijft wel een erg belangrijk aspect,waar in het onderzoek weinig rekening mee gehouden werd.

 9. Lung alfred zegt op

  Ik ben 76 en mijn vrouw is 26 en we zijn al 10 jaar gelukkig samen .
  Zo als Emiel zegt , gaat het om geven en nemen .
  Ik geef haar geld en zij neemt het .
  Haar grootouders zijn jonger dan ik – nou en ?
  En wat andere mensen denken kan mij niets schelen !

  • RuudB zegt op

   “Ik geef haar geld en zij neemt het”: waarmee exact de essentie van de relatie is bestempeld.

 10. chris zegt op

  According to a 2014 study from Emory University, couples with a one-year age difference have a mere three percent chance of getting divorced. When you bump the age gap up to five years, the chance of divorce goes up to 18 percent. A 10-year difference is 39 percent, and a 20-year age gap has a jaw-dropping 95 percent chance of ending in divorce. Researchers analyzed over 3,000 couples for the study, and found that the larger the age gap between a couple, the more likely they are to get divorced.

  • John Chiang rai zegt op

   Beste Chris,Met de Emory University is vermoedelijk de prive Universiteit in Atlanta (USA) bedoeld,zodat ik er vanuit ga dat daar ook het onderzoek gehouden is.
   Zou het zelfde onderzoek gehouden zijn in een land als bijv.Thailand,waar sociale en economische zekerheden nog minder zijn,dan zou dit zelfde onderzoek een geheel ander beeld gegeven hebben.

   Als zoals in het onderzoek van de Emory University vermeld staat,dat een 20jarig leeftijdverschil een scheidings mogelijkheid heeft van 95%, dan zouden erg veel Farangs die nu met een Thaipartner gehuwd zijn,vroeg of laat haast allemaal een scheiding te wachten staan.
   Daarom is het voor de waardigheid van een dergelijk onderzoek erg belangrijk,waar het onderzoek gehouden is,en welke zwaartepunten hiervoor gebruikt zijn.
   Helaas geeft jou reactie geen enkele uitkomst over de sociale en economische zekerheids aspecten die in mijn ogen een onderzoek behoorlijk veranderen kunnen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website