Voorlichtingsmiddag “Studie in Nederland”

Door Gringo
Geplaatst in Onderwijs
Tags: ,
14 oktober 2017

Mocht u van plan zijn om uw Thaise zoon of dochter te laten studeren in Nederland, dan is er nu de mogelijkheid om zich te oriënteren op de vele mogelijkheden.

Nuffic Neso Thailand organiseert namelijk een voorlichtingsmiddag waarbij ook vertegenwoordigers van een aantal Nederlandse universiteiten aanwezig zal zijn. Informatie over de verschillende studierichtingen, de aanvraagprocedure, de kosten en mogelijkheid voor studiebeurzen en veel meer zaken komen op deze studiemiddag, die onder het motto “Durf anders te denken” plaatsvindt, aan de orde.

De bijeenkomst vindt plaats in het Novotel Siam Square, Bangkok, 4de verdieping, de Monet-Pissaro kamer op donderdag 9 november a.s. van 14.00-20.00 uur

De deelnemende universiteiten zijn:

 • Holland International Study Center, Amsterdam
 • NHL Stenden Hogeschool voor Technische Wetenschappen
 • Rotterdam Business School
 • Saxion University of Applied Sciences, Enschede, Deventer en Apeldoorn
 • Den Haagse Technische Universiteit
 • TIAS School for Business & Society, Tilburg
 • Universiteit van Tilburg
 • Rijksuniversiteit Groningen
 • Wageningen Universiteit

Kijk voor meer informatie en hoe u zich kunt aanmelden voor deze middag op: www.nesothailand.org

Hieronder nog een aardige video over studeren in Nederland

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=XNCSTVOcSq8[/embedyt]

5 reacties op “Voorlichtingsmiddag “Studie in Nederland””

 1. Gerrit zegt op

  Tja,

  Ik heb op de website gekeken, maar niets gevonden om je aan te melden, dus ga ik op de bonnefooi er maar naar toe. Ben wel benieuwd welke mogelijkheden er zijn.

  Groetjes Gerrit

  • Gringo zegt op

   Uit het Thais vertaald van de Neso Thailand Facebook pagina:

   Bij interesse gelieve te registreren via deze link. https://goo.gl/forms/6Z4ICdAagGX7VLcO2 of door uw naam, achternaam, telefoonnummer te versturen naar Email: [email protected] of bel 02-2526088

 2. Taitai zegt op

  Hetgeen ik hierna schrijf zal zeker negatief overkomen. Dat is niet mijn bedoeling. Door o.a. ervaring ben ik wat wijzer geworden v.w.b. dit onderwerp en ik wil vermijden dat belangrijke aspecten over het hoofd worden gezien. Het is zonder meer een verrijking om elders te studeren, maar er zijn een aantal praktische zaken die aandacht behoeven om met succes zo’n avontuur af te kunnen ronden.

  Besef goed dat studenten die GEEN EU paspoort hebben met een hoger collegegeld geconfronteerd worden dan studenten die uit een EU land komen. Het wisselt per hogeschool/universiteit. Het collegegeld kan zelfs oplopen tot een bedrag dat in de buurt komt van € 20.000. Er zijn gelukkig ook goedkopere studies, maar ook daar is het collegegeld altijd meer dan de circa € 2,000 die voor EU studenten geldt. Let wel, in collegegeld zijn NIET de kosten voor levensonderhoud, verzekeringen, studieboeken e.d. inbegrepen.

  Zoek uit wat er moet gebeuren om aan de taaleis van de hogeschool/universiteit te voldoen. Het resultaat is nogal eens dat dit een extra studiejaar kost. De student wordt gedurende dat jaar geacht zich te richten op de Nederlandse en/of de Engelse taal en niet op de studie die hij/zij voor ogen heeft.

  Houd rekening met de kosten van levenshouderhoud en de mogelijkheid om überhaupt enigszins betaalbare huisvesting te vinden. De laatste weken stonden er diverse artikelen in landelijke kranten over dit probleem. Groningen en Amsterdam werden daarin veelvuldig genoemd, maar er zijn meer ‘moeilijke’ steden. Buitenlandse studenten keren na enkele weken soms terug naar hun eigen land omdat ze geen betaalbare kamer hebben kunnen vinden. Onderhandel zo nodig met de hogeschool/universiteit over huisvesting VÓÓR er ingeschreven wordt. Baat het niet, schaadt het niet.

  Onderschat niet hoe groot de culturele overgang is voor jongeren die uit bijvoorbeeld een grote stad als Bangkok komen en gaan studeren in een omgeving die landelijk is. Zelfs de grootste stad in Nederland is in feite relatief klein. Niet iedereen kan die stap maken. Dat geldt al voor expatkinderen die Nederlandse ouders hebben en al die jaren in het buitenland ’s zomers bij opa’s en oma’s op bezoek zijn geweest. Laat staan dat het moeilijk is voor jongeren die Nederland en de Nederlandse taal niet of nauwelijks kennen.

  • Tino Kuis zegt op

   Het is absoluut niet negatief wat je schrijft, Taitai, maar volkomen terecht. Je waarschuwingen zijn zeer op zijn plaats en nuttig want alle obstakels die je noemt zijn in meer of mindere mate altijd aanwezig. Het is goed dat studenten die afreizen naar Nederland of elders zich daar van bewust zijn en zelfs dan valt het vaak vies tegen.

   Zelfs mijn zoon met Nederlandse en Thaise nationaliteit die goed Nederlands en Engels spreekt, nu bij mij in Nederland woont en hier studeert en weinig financiële zorgen kent , heeft het behoorlijk moeilijk. Het liefst zou hij meteen naar het warme Thailand willen terugkeren, en dan bedoel ik niet de temperatuur. Hij heeft zich nu voorgenomen het eerste jaar goed af te maken.

   Enige jaren geleden verschenen er in de pers berichten over een aantal Thaise studenten die gedropt waren in de VS en Europa en zelfmoord pleegden. Sindsdien is de voorbereiding en voorlichting verbeterd. En ik moet zeggen dat de opvang van buitenlandse studenten in Nederland goed is, met veel begrip voor hun situatie.

   Het collegegeld voor studenten van buiten de EU/EEA is altijd 7.000 euro met een paar uitzonderingen voor private universiteiten.

   • Taitai zegt op

    Fijn om te lezen dat mijn bijdrage goed begrepen is. Ik meen het oprecht dat het verrijkend is om in een ander land te studeren, maar er zitten de nodige haken en ogen aan die serieus moeten worden genomen. Ik heb heel wat intelligente Nederlandse jongeren de mist in zien gaan die hun hele leven op internationale scholen hadden gezeten, die volledig tweetalig waren (Engelstalig IB diploma met de thuistaal Nederlands als hoofdvak), die elke zomer hun vakantie hadden doorgebracht in Nederland en die, als ze het niet meer zagen zitten, te allen tijde konden terugvallen op familie en oude bekenden in Nederland. Dan móét het voor jongeren die veel minder bekend zijn met Nederland een nog veel grotere opgave zijn om een studie met succes af te ronden.

    Waarom ik het bedrag €20,000 noemde?

    Het klopt ongetwijfeld dat het collegegeld voor de bachelors-fase doorgaans rond de €7,000 is, maar dat geldt al bijvoorbeeld niet voor de TU Delft waar dat bedrag volgend jaar €10,384 is voor niet-EU/EFTA studenten. De TU Delft is beslist geen private universiteit. In Wageningen betaalt een niet-EU/EEA student dit jaar €17,600 aan collegegeld gedurende de bachelors-fase. Ook de Universiteit van Wageningen is geen private universiteit.

    Komt nog bij dat het collegegeld voor de masters-fase nogal eens fors hoger is. Volgend jaar is dat in Delft €15,575 voor niet-EU/EFTA studenten. In Wageningen moet een non-EU/EEA student dit jaar $17,600 op tafel leggen. (In Wageningen betaalt een masters-student derhalve evenveel als een bachelors-student.)

    Met andere woorden: Het is van groot belang om per opleiding uit te zoeken hoe het met het collegegeld zit. Er is domweg geen uniformiteit indien het niet-EU/EEA studenten betreft.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website