Foto: Facebook

Een eigen onderneming beginnen vergt veel doorzettingsvermogen en energie. Zeker Nederlandse ondernemers die in het buitenland een bedrijf opzetten, staan vaak voor extra uitdagingen. Een van deze ondernemers is Ricky Hundman, eigenaresse van patisserie Choco-Melt en restaurant The Green Parrot Hua Hin in Thailand. Ter ere van de dag van de ondernemer op 16 november wordt Ricky in het zonnetje gezet en vertelt zij over haar ervaringen met het ondernemerschap in dit land.

Wat doet je onderneming precies?

Ik ben begonnen met een bedrijfje in taarten, vooral verjaardags- en bruidstaarten. Op een gegeven moment was er zo veel vraag naar Nederlandse lekkernijen zoals appeltaarten, vlaaien en saucijzenbroodjes, dat ik deze aan mijn assortiment heb toegevoegd. Daarnaast ben ik afgelopen jaar benaderd door netwerkorganisatie MKB Thailand om een vestiging van Nederlands café-restaurant The Green Parrot in Hua Hin te openen. Naast onze horeca-werkzaamheden organiseren we ook elke maand een Nederlandse MKB-avond in The Green Parrot.

Waarom heb je gekozen voor het ondernemerschap?

Ik heb altijd al een voorliefde gehad voor bakken en koken. Taarten maken was een grote hobby. Daarnaast werd ik getrokken door het ondernemerschap. Het sprak mij aan om naam te maken in Thailand omdat de taarten business hier nog niet zo bekend was als in Nederland. Vanwege mijn ervaring met het maken van 3D-taarten en graffiti design cakes, leek het mij een geweldige uitdaging om de stap naar Thailand te maken. Samen met een Thaise vriendin begon ik een bedrijfje en werkte ik vanuit Nederland, maar vanuit Nederland kon ik minder betekenen dan gehoopt. Ik heb toen besloten naar Thailand te verhuizen en vanuit mijn eigen huis de bakkerij te beginnen. Zo kon ik kijken wat mijn kans van slagen was met niet te hoge onkosten. Dat liep erg goed, waardoor ik kon uitbreiden.

Wat waren jouw redenen om voor Thailand te kiezen?

Achttien jaar geleden ben ik met mijn man en zoon voor het eerst naar Thailand gegaan. Ik ben toen verliefd geworden op het land en we zijn regelmatig teruggegaan voor vakantie. Dat beviel me zo goed dat ik de stap durfde te nemen om naar Thailand te verhuizen. Thaise mensen zijn over het algemeen heel vriendelijk. Het weer speelt daar denk ik een belangrijke rol in; zodra het herfst wordt in Nederland en de dagen korter worden, beginnen veel Nederlanders last te krijgen van een dipje. Hier is de invloed van het weer op het humeur van mensen een stuk minder, en is er een veel relaxtere en minder gestreste sfeer.

Foto: Facebook

Wat zijn de uitdagingen voor ondernemers in Thailand?

Hoewel iedereen hier heel relaxt is, is er toch sprake van grote cultuurverschillen. En op werkvloer vormt dat soms een uitdaging. De werkmentaliteit en communicatiestijl is echt anders en vraagt om geduld en aanpassingsvermogen. ‘Go with the flow’ is dan ook de beste instelling, het is af en toe niet anders. Het komt wel weer goed denk ik dan, maar soms moet ik wel een tandje bijzetten.

Vind je dat er specifieke uitdagingen zijn voor vrouwelijke ondernemers?

Ik denk dat je je als vrouw nog een stapje harder moet inzetten dan als man. Mannen onderling zijn toch meer onder elkaar gesocialiseerd, bijvoorbeeld in hoe zij netwerken. In Thailand zorgt het cultuurverschil dat mannelijk personeel anders reageert op mijn kritiek dan in Nederland. Een medewerker publiekelijk wijzen op een fout kan gezien worden als gezichtsverlies en dat wordt erg hoog opgevat. Als leidinggevende moet je dan altijd balanceren tussen wat goed is voor je bedrijf en wat past binnen de lokale cultuur.

Heb je tips voor startende ondernemers in Thailand of het buitenland?

Allereerst zou ik aanraden om extra informatie in te winnen, bij bijvoorbeeld de ambassade, MKB Thailand of de NTCC. Thailand is streng met regels en wetten, zoals met regels voor vestiging en het hebben van eigendom voor buitenlanders. Ondernemen in Thailand kost op het eerste gezicht misschien minder geld, maar je kunt flink de boot in gaan als je niet goed op de hoogte bent van lokale wet -en regelgeving en gebruiken. Bereid je dus goed voor en spreek veel met lokale ondernemers, daar steek je het meeste van op.

Meer informatie over Ricky’s werk is te vinden op haar website www.choco-melt.com, haar Facebookpagina @ChocoMeltHuaHin en Instagram account @chocomelthuahin.

Bron: Facebook Nederlandse Ambassade Thailand

1 reactie op “Go with the flow in Thailand”

  1. Sjaak S zegt op

    Wat leuk… ik wist niet dat er zoiets in Hua Hin bestond. Ik ken wel de Chocolate Factory in de buurt van Market Village.
    Even nagezocht… Soi 94 in Hua Hin. Dan ben ik er al een paar keer voorbij gereden…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website