Ook gisteren op de eerste dag van Songkran eiste het geweld in het Zuiden van Thailand een slachtoffer. In Pattani werd een teenager dood geschoten en haar moeder raakte gewond, toen ze onderweg waren van Yala naar hun geboortestreek in Sai Buri. 

De festiviteiten in het Zuiden kenmerkten zich vooral door een grote en zichtbare aanwezigheid van politie, soldaten en bomexperts. In Pattani, waar bij het Provinciehuis in Muang werd feestgevierd, cirkelden helicopters boven de feestvierders en in Yala doorzochten tweehonderd agenten auto’s die de stad inkwamen.

In het district Yarang (Pattani) beperkten zo’n tachtig grotendeels boeddhistische inwoners zich tot een eenvoudige merit-making ceremonie in Wat Sujawadee, het spirituele hart van de gemeenschap. Buiten de tempel, op straat, werd niet met water gegooid, wat bewoners toeschreven aan zorgen over de veiligheid.

Volgens een bewoner zijn veel boeddhistische gezinnen naar de grote stad verhuisd vanwege het voortdurend geweld, en mensen die elders wonen zijn bang om naar het gebied af te reizen. Het hoofd van een speciale taakeenheid noemde de sombere Songkran-stemming ‘depressing’.

Maar in de provinciehoofdsteden van het Zuiden was de Songkran-pret volop aanwezig. Een grote menigte trok door de straten van het stadscentrum van Pattani en werd bij het gemeentehuis besproeid met water. In Betong (Yala) waren volgens een adviseur van de lokale Kamer van Koophandel meer toeristen dan verwacht. En bij Wat Pracha Pirom in Narathiwhat was voor het eerst een weg afgesloten, zodat er ongestoord feest kon worden gevierd – ondanks de regen die zo nu en dan voor extra water zorgde.

Inmiddels staat het dodental na twee dagen van de zogeheten ‘seven dangerous days’ op 101 en het aantal slachtoffers op 838. Tijdens controles op de verkoop van alcohol in de Central Plains, het Zuiden en het Noorden zijn donderdag en vrijdag 145 winkels gecontroleerd, waarvan 57 in de fout bleken te gaan.

Ze maakten reclame voor alcohol, verkochten alcohol aan personen jonger dan 20 jaar en verkochten alcohol tijdens verboden uren en op verboden plaatsen. Op de verkoop van alcohol op verboden plaatsen staat een straf op van maximaal zes maanden en/of een boete van 10.000 baht; op reclame maken een gevangenisstraf van 1 jaar.

(Bron: Bangkok Post, 14 april 2013)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website