Na twee roerige dagen in Thailand met 13 bomaanslagen en 4 brandstichtingen in Trang, Hua Hin, Phuket, Surat Thani, Phangnga, Krabi en Nakhon Si Thammarat, rest de vraag: wie is verantwoordelijk voor deze orgie van geweld die aan vier mensen het leven kosten en 35 anderen verwonden?

De Thaise autoriteiten houden vast aan de theorie dat er anti-junta elementen verantwoordelijk zijn voor de gecoördineerde bomaanslagen en brandstichting die donderdag en vrijdag het land deden schudden.

Tijdens een bijeenkomst naar aanleiding van de gebeurtenissen zei vice-premier Prawit Wongsuwon, dat een politieke motivatie bovenaan de lijst staat. Tegenstanders van het regime willen mogelijk met deze aanslagen duidelijk maken dat zij tegen de nieuwe grondwet van de junta zijn, waar afgelopen zondag een referendum over is gehouden.

De autoriteiten noemen ook een mogelijke tweede optie: Terrorisme door groepen zoals IS. Er zijn melding dat Islamitische Staat (IS) steeds actiever wordt in Maleisië, dus dit kan niet worden uitgesloten. Een bron bij het ministerie van Informatie en Communicatie Technologie (ICT) laat weten dat de SIM-kaarten die in mobiele telefoons zaten om de bommen te ontsteken uit Maleisië afkomstig waren. Verder blijkt uit onderzoek dat de bommen twee dagen voor de aanslag zijn geplaatst.

De nationale politiechef Chakthip Chaijinda merkt op dat de aanslagen plaats vonden in provincies waar de meerderheid voor de ontwerp-grondwet van de junta heeft gestemd. Chaktip: “Met de aanslagen willen ze schade toebrengen aan de overheid door het toerisme en de economie in deze gebieden te treffen.”

De Thaise vice-premier Prawit is er vrijwel zeker van dat moslimseparatisten in het diepe zuiden van Thailand niets met de aanslagen te maken hebben. Wel denkt hij dat een en dezelfde groep uit het zuiden verantwoordelijk is voor alles aanslagen van de afgelopen dagen. Premier Prayut Chan-o-cha wil niets zeggen over het motief voor de aanslag zolang het onderzoek nog in volle gang is.

Bangkok Post schrijft dat het opmerkelijk is dat buitenlandse inlichtingendiensten waarschuwde voor mogelijk geweld rondom het referendum in Thailand.

Een bron bij het leger zei dat de aanslagen het werk zijn van politieke groeperingen die hun basis in Zuid-Thailand hebben. Deze groep wil onrust zaaien door aanslagen te plegen op belangrijke zakencentra en populaire toeristische bestemmingen.

Inmiddels is de jacht op de daders in volle gang en staan de veiligheidsdiensten op scherp. De politie heeft gisteren wel twee mannen aangehouden maar het onduidelijk of zij daadwerkelijk iets met de aanslagen te maken hebben.

Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Nachtmerrie in Thailand: Wie zit er achter de bomaanslagen?”

 1. teun zegt op

  Is geheel volgens verwachting. Dat is het gevolg van toch wat merkwaardige manier om referendum over ontwerp grondwet te houden. Namelijk door tegenstanders van het ontwerp op voorhand zoveel mogelijk de mond te snoeren.
  En als dan met slechts 33 % van de stemgerechtigden het ontwerp wordt aanvaard dan is het hek van de dam.

 2. tooske zegt op

  Het zuiden telt erg weinig aanhangers van Rood. Meer van Geel, maar Groen is wel erg snel met zijn conclusies.

 3. ruud zegt op

  Alle verklaringen staan open.
  Moslim terrorristen, de roden, als gevolg van het referendum, de gelen, om de schuld op de roden te kunnen schuiven en ze de genadeslag toe te brengen, landeigenaren die de pest in hebben, dat hun gestolen land in beslag is genomen, veiligheidsdiensten, die een reden zien, om onrust te stoken in Thailand.
  Zoek er maar een uit, keus genoeg.

 4. Bert Schimmel zegt op

  Moderator: Dat staat in het artikel dus uw reactie is overbodig.

 5. Mister.BP zegt op

  Mijn vraag is of de politie ook competent is om de daders te pakken of gaat het net zoals in China: de politie pakt “daders” op ongeacht of ze het gedaan hebben.

 6. Ivo zegt op

  Nu op sukhumvit wel zichtbaar extra mib met vest en ook wat militairen meer dan gister. Maar kan ook dat dit vanwege drukker weekeinde is

 7. Ricky Hundman zegt op

  Hmmmm, het PEA (provinciale electriciteits autoriteit) wordt nu wel extra bewaakt door het leger………

 8. Slagerij van Kampen zegt op

  Ter zake van de aanslagen in Bangkok werden ook al heel snel de achteraf verkeerd gebleken conclusies getrokken. De roden zullen er wel weer achter zitten, werd er gesuggereerd door groen. Of denkt men nu aan een verbond van de roden met terroristen uit het Zuiden? Lijkt ook kolder. Thaksin trad juist heel hard op in het Zuiden. We herinneren ons de verhalen van gestikte arrestanten in vrachtwagens. IS? Die kiezen meer voor een ander type aanslagen. Sparen hun eigen leven zeker ook niet. Als IS actief is in Thailand zal het gevoel van onveiligheid alleen maar toenemen. Dan blijven de de toeristen helemaal weg, alleen al door de naam en reputatie van IS.
  Volgens berichten is de gebruikte methode echter tamelijk kenmerkend voor terroristen uit het Zuiden. Ze zorgen dan ook wel dat ze weg komen (kenmerkend), dit in tegenstelling tot de kalifaatgangers van IS.
  De eilanden zullen voor toeristen dan ook wel relatief veilig blijven. Daar kunnen die lafaards namelijk moeilijk weg komen na hun daad.

 9. chris zegt op

  Voorlopig is het gissen naar wie de daders zijn van de recente bomaanslagen, en niet te vergeten de brandstichtingen. Laat me een paar opmerkingen maken:
  – dat deze aanslagen het werk zijn van individueel opererende ‘gekken’ die bij toeval en op de verjaardag van de koningin aanslagen plegen in verschillende steden in dit land is hoogst onwaarschijnlijk. Er lijkt sprake van (enige vorm van) coordinatie;
  – binnen de scoop van het (wereldwijde) terrorisme en gelet op de expertise die bij deze terroristische groeperingen aanwezig is zijn de recente aanslagen ‘kinderspel’ en niet echt professioneel: geen grote bomaanslagen op echte drukke plaatsen (bv. niet op de avondmarkt van Hua Hin en niet vergelijkbaar met de bom in Bangkok bij de Erawan tempel ) om zoveel mogelijk slachtoffers te maken, geen zelfmoordcommando’s, zware autobommen, geen echt gerichte doelen waar zich bijvoorbeeld veel toeristen, of overheidsdienaren bevinden. Geen aanslagen om de bevolking of – in dit geval toeristen – zo veel angst in te boezemen dat zij als vanzelf wegblijven of een groot aantal landen een negatief reisadvies afkondigen.

  Het lijkt derhalve het werk van ‘enigszins professionele’ bomgooiers die tegelijkertijd en op diverse plaatsen vooral chaos willen veroorzaken, de publiciteit willen halen maar niet in een uiterst negatieve zin. Mensen, groepen die gefrustreerd zijn door iets. Maar wat is dat iets? De uitslag van het referendum? Niet uitgesloten maar volgens mij niet voor de hand liggend. Als je de regering echt wilt treffen zoek je andere doelen op of doe je verschrikkelijke dingen op de dag dat er gestemd moet worden. Voorts wonen de grootste aantallen tegenstemmers niet in het zuiden en in toeristenplaatsen. En hebben politici van allerlei richtingen verklaard de uitslag te zullen respecteren. Maar het is niet onmogelijk dat het rode bolwerk uit elkaar aan te het vallen is en dat er meer radicale splintergroepen ontstaan die andere methoden voorstaan dan het winnen van verkiezingen. Maar dan toch niet in het zuiden, lijkt me.
  Die versplintering is al enige jaren aan de gang onder de moslim bevolking in het zuiden van het land. Naar mijn overtuiging moeten de daders dan ook gezocht worden onder geradicaliseerde, gefrustreerde moslim groeperingen. Radicalisering dan NIET in de zin van streng orthodox moslim zijn (of het invoeren van de sharia) maar in de zin van zich afwenden van de strategie die de organisaties die tot nu toe de overgrote meerderheid moslims vertegenwoordigden (of zeiden dat te doen) hadden uitgestippeld. Onderhandelingen met de Thaise regering hebben tot nu toe niets opgeleverd en voorzover ik kan beoordelen wordt er door deze regering helemaal niks gedaan, ook niet in het geheim. Van militairen die zichzelf tot politici hebben bevorderd kun je wellicht ook niet verwachten dat zij met een politieke oplossing voor de problemen in het zuiden komen. Het is vooral repressie en negeren. Het gevolg is dat de frustratie alleen maar toeneemt en ook de versplintering van de bestaande moslim organisaties en de onvoorspelbaarheid van de daden, de oncontroleerbaarheid van deze splintergroepringen door moslim leiders. Nu kun je natuurlijk denken dat dat gunstig is voor de regering (de versplintering maakt de beweging alleen maar zwakker en je kunt altijd beweren dat het onmogelijk is om met partijen te praten omdat je niet weet wie zij nu werkelijk vertegenwoordigen) maar voor een duurzame oplossing in het zuiden is deze ontwikkeling desastreus.

  Dit alles neemt niet weg dat de kans om in Thailand om te komen via vuurwapen geweld (ongeveer 2000 doden per jaar, dus circa 40 per week; wellicht niet allemaal onschuldige burgers) of in het verkeer (80 doden per dag, dus circa 560 per week; velen wel onschuldigen) vele malen groter is dan getroffen worden door een bomaanslag. Deze 600 doden PER WEEK halen nauwelijks de pers. Een aantal bomaanslagen en brandstichtingen op Moederdag is wereldnieuws.

  bronnen:
  http://www.nationmultimedia.com/national/A-bullet-and-a-body-Thailands-troubling-gun-murder-30266347.html
  https://asiancorrespondent.com/2015/03/thailand-road-deaths/

 10. Tino Kuis zegt op

  Dit is het beste artikel over de mogelijke daders achter de aanslagen namelijk de opstandelingen in het Zuiden. Dit is overigens een etnisch-sociaal-politiek conflict met slechts een kleine religieuze saus.

  http://www.newmandala.org/thai-blasts-wake-call-peace/

  Prayut, Prawit en politiefunctionarissen hebben die mogelijkheid al meteen uitgesloten en suggereren politieke motieven in het geel- rood conflict. Roodhemden zijn al opgepakt.

 11. Hans zegt op

  Ik zit in Patong (Phuket) 1,5km van ons hotel in Soi Bangla is er om 8 uur s’morgens een bom ontploft bij het politie bureau en wat verder op nog een bom. Gezien het tijdstip en de plaatsen waar de bommen afgingen, zou je zeggen dat het tegen de autoriteiten is gericht. Want s’morgens loopt er bijna geen kip op Bangla road. En s’avonds is het super druk. Nu is het ook hier een stukje slapper kwa drukte.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website