Werkgevers en organisaties dringen er bij de overheid op aan om op de lijst met 39 beroepen die exclusief zijn voorbehouden aan Thai, ongeschoold werk te schrappen. Dat moet helpen het tekort aan arbeidskrachten te verminderen want veel Thai hebben geen zin  in die beroepen.

Het gaat om werk in de bouw, veeteelt, landbouw, visserij en de kleding, sieraden en schoenenbranche. Sinds 1979 mogen buitenlanders dat werk niet doen. Het voorstel om het verbod te versoepelen is gedaan tijdens een openbare hoorzitting over de lijst, die werd bijgewoond door 120 vertegenwoordigers van betrokken organisaties.

Steeds meer Thai hebben een universitaire studie afgerond en willen geen ongeschoold werk doen, zegt Econthai vice-president Thani.

Arbeidsexpert Kowit benadrukt dat er door buitenlanders geen banen worden ingepikt, het is een vervanging van Thaise arbeiders. Sommige banen dienen echter exclusief voor Thais te blijven, zoals tourgids en verkopers. Andere deelnemers aan de hoorzitting vinden dat buitenlanders verboden moet worden een bedrijf te bezitten. Ze mogen dan alleen te werk worden gesteld als werknemer.

Voorts werd er op de bijeenkomst gepleit om werk als traditionele Thaise masseur of masseuse en bewaker aan de lijst toe te voegen. Datzelfde geldt voor beroepen die te maken hebben met de Thaise cultuur, zoals weven van zijde, het maken van Thaise muziekinstrumenten en het vervaardigen van Boeddha-afbeeldingen.

Volgende maand komt er een herziene lijst.

Bron: Bangkok Post

1 reactie op “Werkgevers willen minder beroepen op lijst werkverbod voor migranten”

 1. P'Win zegt op

  Ik ga haast denken dat dit fake news is:

  “Steeds meer Thai hebben een universitaire studie afgerond en willen geen ongeschoold werk doen, zegt Econthai vice-president Thani.” versus
  ” Voorts werd er op de bijeenkomst gepleit om werk als traditionele Thaise masseur of masseuse en bewaker aan de lijst toe te voegen”

  en de mensen met onderstaande gedachte weten waarschijnlijk totaal niet waar ze over praten of zijn extreme nationalisten die denken dat Thailand het centrum van de wereld is ( al ligt het er misschien aan hoe je een landkaart interpreteert)

  ” Andere deelnemers aan de hoorzitting vinden dat buitenlanders verboden moet worden een bedrijf te bezitten. Ze mogen dan alleen te werk worden gesteld als werknemer.”

  De meeste buitenlanders kunnen in vele gevallen slechts een minderheidsbelang in een bedrijf hebben dus het is gewoon een investering waarbij buitenlands vermogen het land ingepompt wordt en veelal ook blijft.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website