De 34-jarige Somkiart uit het dorp Huanakham Pattana in Nakhon Ratchasima raakte drie maanden geleden zijn baan als fabrieksarbeider kwijt, maar zag zijn kans. Hij besloot, de in Thailand populaire noo na of noo phook (bandicoot rats), te gaan fokken.

Daar smult zijn eigen gezin van, maar hij verdient nu ook meer dan 10.000 baht per maand met de verkoop van het rattenvlees.

Deze rattensoort kwam in het verleden veel voor in de rijstvelden en de plattelandbewoners in de Isaan maakten er vaak jacht op. Door het gebruik van pesticiden, worden de ratten schaarser. De knaagdieren zijn groter dan gewone ratten en wegen 500 gram of meer. In de Isaan vinden ze het vlees van de rat een lekkernij voor op de grill.

Somkiat kocht enkele ratten en zag dat ze zich snel voortplantten. Nu heeft zijn boerderij meer dan vierhonderd bandicota ratten. Ze worden verkocht voor 200 tot 500 baht per kilo.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


Rating: 4.00/5. From 8 votes.
Please wait...

4 reacties op “Werkeloze Thai succesvol met het fokken van ratten voor consumptie”

 1. Johnny BG zegt op

  Ik vind dit een mooi verhaal en helaas beseffen vele boeren niet wat voor positie zij hebben als voedselproducent.
  Waar water in overvloed is rijst kweken voor export en waar maar een keer per jaar geoogst kan worden is voor eigen gebruik. De laatste moeten aan de geiten, kwartels, konijnen, cavia’s e.d. voor export naar China.
  Voor dierenliefhebbers wellicht niet een leuke boodschap maar met rijst en groente kweken zullen ze het niet beter krijgen.

 2. Hugo Cosyns zegt op

  Beste Johnny BG
  mijn vrouw heeft in Sisaket een organic farm en gebruikt 2 rai om er groenten op te kweken zij heeft een maandelijks inkomen van gemiddeld 40000bth alle kosten af getrokken waarvan salaris van 1helper.
  Ze moet hard werken dat is vanzelfsprekend als boer maar dat is niet vanzelfsprekend voor alle boeren hier.
  Ik ken boeren hier die gestart zijn met geiten kwartels en konijnen alhier de meeste zijn ermee gestopt omdat er geen afname is.
  Er is in Thailand een grote vraag naar organic groenten en fruit zowel voor binnenland als voor export naar Europa de VS en andere landen.
  De boeren die willen overstappen naar organic worden veelal door chemical dealers omgepraat en gratis voorzien van hun producten.

  • Johnny BG zegt op

   Beste Hugo,
   Ik ken de problemen en voor iedere boer is het anders. Maar laat ik het anders zeggen…
   Het zou geen kwaad kunnen om op meer gelijkwaardige basis vraag en aanbod aan te laten sluiten zoals een veiling of cooperatie bijvoorbeeld werkt. De organisatie gaat de boer op als vertegenwoordiger van de aangesloten boeren en kan daardoor veel beter inschatten wat de behoefte van afnemers is en waar nodig sturen qua aanbod.
   CP is de grootste storende factor in de Thaise voedselketen en vandaar de niches die een kans hebben.

   Organic kan er eentje zijn maar eerlijk gezegd vind ik dat maffiapraktijken opgelegd door de grote supermarkten ism hun chemievriendjes en ik ben blij dat er vanuit de VS de trend is om dat niet te volgen.

   Als een boer niet hoeft te spuiten dan bespaart dat geld maar dan zijn er de grotere machten die bepalen dat groente en fruit aan schoonheidseisen moet voldoen….ingefluisterd door de zaden- en pesticidenmaffia. Een paar duurbetaalde instanties gaan dan bepalen of je voldoet (lees , kan je de kosten betalen) om organisch te kweken en als dat zo is mag je een label gebruiken waardoor de consument de hoofdprijs mag betalen voor het in stand houden van deze onzin. En om dit in stand te houden mogen juist bepaalde bestrijdingsmiddelen gebruikt worden…..
   Zorg als overheid dat het echte gif niet geproduceerd mag worden ( EU laat hier ernstige steken vallen, Bayer, Duitsland, belangen uitruilen) en controleer op resten voordat het geexporteerd wordt en straf ook daadwerkelijk. En de consument moet eens leren om niet alleen naar schoonheid te kijken. Het oog wilt wat maar als het gebruikt is dan kijk je er niet meer naar om.

 3. Caspar zegt op

  Niet raar hoor ze liggen gewoon gevild op de markt die ratten, en wat te zeggen van de Muskusrat !! (waterkonijn)die staat bij onze belgische vrienden in Belgie gewoon op de menukaart!!!
  Nu is het verkopen van muskusratvlees nu nog verboden in Nederland. In de Flora- en Faunawet staat dat bejaagde dieren die mogen niet gegeten worden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website