Thaise rijst bevat een te hoge concentratie lood, evenals rijst uit onder andere China, Taiwan en India. Een groep researchers van de Monmouth universiteit in New Yersey heeft vastgesteld dat de rijst 30 tot 60 keer zoveel lood bevat als het toegestane niveau voor kinderen en 20 tot 40 keer voor volwassenen. 

Rijst uit Taiwan en China bevat de hoogste concentraties; rijst uit Thailand, Italië, India, Bhutan en de Tsjechische republiek bevat ook concentraties hoger dan de zogeheten PTTI: Provisional Total Tolerable Intake van de Amerikaanse Food and Drug Administration. Alhoewel tijdens de verwerking de geoogste rijst kan zijn verontreinigd, denken de researchers dat het lood afkomstig is van verontreinigde aarde en irrigatiewater.

Het bericht komt voor de Thaise regering uiterst ongelegen omdat ze opgescheept zit met een gigantische hoeveelheid te duur opgekochte rijst, die lastig te verkopen is. Chookiat Ophaswongse, honorair president van de Thai Rice Exporters Association, denkt dan ook dat de onderzoeksresultaten een extra negatief gevolg zullen hebben voor de export.

Chookiat vraagt zich wel af waarom de onderzoekers zich hebben beperkt tot geïmporteerde rijst en de in de VS verbouwde rijst niet hebben onderzocht. ‘Heeft de studie wellicht tot doel heeft de verminderde Amerikaanse rijstimporten te rechtvaardigen?’

Tikhumporn Natvaratat, adjunct-directeur-generaal van het Department of Foreign Trade, vindt het moeilijk de studie te geloven. ‘We exporteren al 30 tot 40 jaar naar de Amerikaanse markt. De kwaliteit en veiligheid van de rijst wordt voorafgaand aan elke verscheping gecertificeerd door deskundige surveyors.’

(Bron: Bangkok Post, 13 april 2013)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Weer een dreun voor Thaise rijstexport”

 1. peter zegt op

  Vandaar dat die zakken rijst zo klein lijken…………..zijn met lood eerder aan hun gewicht.
  Alle gekheid op ‘n stokje….toch is het niet niks als er 6 tot 12 gram Lood in een ton rijst zit.

 2. Gerard Kuis zegt op

  Het kan toch niet anders. Ze sproeien met het zwaarste vergif wat er is, en ze strooien kunst mest niet te geloven De rijst boeren halen momenteel het laatste beetje water wat er op dit moment nog aanwezig is, en het is zo vuil het stinkt. Alle schadelijke stoffen resten vergif komen in het rijst terecht. Als wij in Nederland al zeggen dat in onze leiding water sporen zitten van medicijnen. hoe moet het hier wel niet zijn. De boeren hebben geen flauw idee (uitgezonderd de goede natuurlijk) waar ze mee bezig zijn het komt allemaal in het rijst terecht. Voorbeeld hier: Een klein boertje hier 4 hectare grond teelt voor particulieren wat thaise planten. Hij geeft water uit een put daar naast.,waar de wc en het was water op uit komt. In het begin ging het nog wel, maar ze gaan nu allemaal dood.Het wordt tijd dat ze goede voorlichting krijgen

 3. Franky R. zegt op

  “Amerikaanse Food and Drug Administration”

  Het zou niet de eerste keer zijn, dat de ‘Yanks’ onzin verkopen over buitenlandse producten ter bescherming van hun eigen maaksels. En in de 30 a 40 jaar zal toch wel het een en ander zijn verbeterd qua Thaise rijstproductie?

  Zoals het in het artikel staat, is alleen geïmporteerde rijst onderzocht. “Nuff Said”, zoals de Engelsen het zo mooi kunnen uitdrukken.

 4. harry zegt op

  De Nederlandse voedsel en waren autoriteit heeft per direct het e.e.a. laten onderzoeken en de 25e april gepubliceerd: http://www.vwa.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/2032801

  Echter ook de Amerikanen zijn hun lab tests na gaan kijken en.. een grote vergissing
  a) http://www.prnewswire.com/news-releases-test/lead-in-rice-study-retracted-truth-about-heavy-metals-in-rice-revealed-204395941.html
  b) http://www.naturalnews.com/039998_imported_rice_lead_contamination_retraction.html
  c) http://www.medicaldaily.com/articles/14864/20130424/retracts-study-lead-imported-rice.htm

  En ja, natuurlijk zullen er altijd ergens wat boertjes zijn, die rommelen. Daarom doe ik ook alleen zaken met bepaalde rijstmills, waarvan ik weet, dat ze soms al generaties lange afspraken met boeren hebben, de zg gecontroleerde aanbouw.

  • Dick van der Lugt zegt op

   & Harry Bedankt voor je reactie over het loodgehalte in rijst. En nu mag ik hopen dat Bangkok Post een vervolgbericht plaatst over het terugtrekken van het onderzoek. De onderzoeker schrijft de fout toe aan de gebruikte apparatuur. Tja…..

  • peter zegt op

   Super. Thanx Harry, niets beter dan de waarheid!
   En geruststelling alom uiteraard.
   Maar….komt die toename van mijn lichaamsgewicht dus niet door het lood in de rijst.Weg is mijn excuus !

   • harry zegt op

    Dat komt door de zwaartekracht. Na wat langere tijd trekken die Schwarzenegger borstspieren naar steeds lagere regio’s.
    Bovendien schijnt het een genetisch geval te zijn voor de volkeren, die zich in koud Europe vestigden: in de evolutie hebben ze geleerd een onderhuidse isolatielaag ( sub skin insulation) tegen de (Europese) kou te ontwikkelen.

 5. harry zegt op

  Ook in 2012 is door een US consumentenorganisatie al eens 223 monsters van nogal merken rijst getest
  http://www.consumerreports.org/content/dam/cro/magazine-articles/2012/November/Consumer%20Reports%20Arsenic%20in%20Food%20November%202012_1.pdf
  Alleen: die hebben WEL opgelet, en ppb ( parts per billion) opgeschreven en bleven dus op een fractie van de toelaatbare grens zitten. Ja, als je ppm ( parts per MILLION) opschrijft, dus het 1000-voudige, kan je wel eens op 60-80 x zo hoog als het max toelaatbare uitkomen.

  Overigens: wel dramatisch jammer, dat de Thaise Min of Agriculture, Thai Grain Institute, Thai Rice Exporters Association enz allemaal zo stil als het graf zijn.

  In de EU komt nogal wat witte rijst uit Thailand per jaar ( 3,1 mln ton sinds 1999). Sinds 1990 zijn in het Europese Rapid Alert System van de gezamenlijke voedsel autoriteiten GEEN meldingen van welke problemen dan ook met Thaise witte rijst gemeld.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website