Drie jaar na de grote overstromingen van 2011 is op het gebied van waterbeheer nog bitter weinig vooruitgang geboekt. De planvorming, in gang gezet door  de regering Yingluck, ligt stil en de junta heeft opdracht gegeven een nieuw waterbeheerplan te maken.

Maar overstromingen vormen dit jaar niet het grootste risico: dat is de dreigende droogte. De autoriteiten maken zich zorgen over de extreem lage waterstand in de grote stuwmeren (zie infographic). Daarvoor zijn twee oorzaken: vorig jaar is veel water geloosd ter bestrijding van de toenmalige droogte en het gebied met tweede rijstoogsten, de zogeheten off-season rijst, is toegenomen naar 900.000 rai, aanzienlijk meer dan de beheersbare target van 470.000 rai.

De planvorming van de vorige regering stokte vorig jaar december toen het Huis van Afgevaardigden werd ontbonden. De plannen bestaat uit negen modules waarvoor de aannemers al zijn gekozen. Concreet gaat het om de aanleg van waterwegen (waaronder een superkanaal), de constructie van waterkeringen, de aanleg van wateropvang gebieden en een informatie- en beheerssysteem. De plannen riepen tijdens hoorzittingen veel protest op.

Volgens Pramote Maiklad, voormalig directeur van het Royal Irrigation Department (RID), wilde de regering er te veel haast achter zetten waardoor de projecten onvoldoende zijn bestudeerd.

Inmiddels is er op kleine schaal wel het een en ander gebeurd:

  • Het RID heeft gewerkt aan dijken, stuwdeuren, pompstations en waterwegen. ‘We hebben veel vooruitgang geboekt, maar sommige projecten zijn vertraagd vanwege ruzies over grondeigendom’, zegt de directeur-generaal van de RID.
  • Het Highways Department heeft ook niet stil gezeten. Het heeft over een lengte van 300 km wegen verhoogd in Ayutthaya, Samut Prakan, Bangkok, Pathum Thani en Nonthaburi. Die fungeren daardoor als barrière tegen overstromingen.
  • Het Department of Rural Roads heeft eveneens wegen verhoogd en over een lengte van 360 km sheet piles langs rivieroevers aangebracht.

Volgens een onderzoek van de Rekenkamer is 290 miljoen baht van het budget van 7 miljard baht uitgegeven op plaatsen waar helemaal geen overstromingsgevaar bestaat. De Rekenkamer bekeek 137 routes in 21 provincies; 21 routes bleken geen last te hebben van overstromingen.

(Bron: Bangkok Post, 20 oktober 2014)

1 reactie op “Waterbeheerplannen stagneren, maar nu dreigt droogte”

  1. teun zegt op

    Plannen, onderhoud en preventief onderhoud. Dat blijven toch moeilijke begrippen. En het wordt helemaal moeilijk/onmogelijk als politieke agenda’s daarbij ook nog eens om de hoek komen kijken. Tweede oogst? Hoezo? Men kan de eerste oogst al nauwelijks kwijt. Er werd dus water geloosd om sommige boeren tevreden te houden…..

    En nu de gebakken peren. Kijken wat ze gaan doen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website