Het tweede vredesgesprek tussen Thailand en rebellengroep BRN begint vandaag onder een ongelukkig gesternte. BRN heeft een videoclip op YouTube gezet met vijf eisen. De typering van Thais als ‘imperialisten’ is slecht gevallen, evenals de eis om de rol van Maleisië op te waarderen van ‘facilitator’ naar ‘mediator’.

In de clip komen BRN-delegatieleider Hassan Taib en Abdul Karim Khalib aan het woord. Khalib is verantwoordelijk voor de politieke zaken van BRN in Pattani en vier districten in Songkhla en hij is het hoofd van Permuda, de jeugdafdeling van Runda Kampulan Kecil, een andere rebellengroep. Tegen hem loopt een arrestatiebevel. Naar verluidt zou hij zich schuil houden in Kelantan in Maleisië, maar hij woonde wel het eerste vredesgesprek in maart bij.

De videoclip eindigt met de belofte een eind te maken aan de ‘koloniale overheersing en onderdrukking van Patani Malay’. Patani is het woord dat de opstandelingen gebruiken voor Thailand’s vier meest zuidelijke provincies.

De Thaise delegatieleider Paradorn Pattanatabut, secretaris-generaal van de National Security Council, noemt de vijf eisen ‘moeilijk om te accepteren’. Wanneer de BRN eraan vasthoudt, wordt het vredesinitiatief verstoord. ‘Ik zal Hassan vragen of hij werkelijk meent wat hij [in de video] heeft gezegd.’ De eis om Maleisië een belangrijker rol te geven, noemt Paradorn in strijd met de afspraken die in februari zijn gemaakt. Er is toen ook afgesproken dat de gesprekken overeenkomstig de Thaise grondwet zouden worden gehouden.

Een bron dicht bij de onderhandelingen vraagt zich af of Taib zich wellicht wil terugtrekken uit de vredesgesprekken omdat het geweld blijft doorgaan in het Zuiden. De directeur van het Southern Border Provinces Administration Centre denkt dat de video vooral gericht is op de militanten in het veld en een eind wil maken aan geruchten dat hij [door Thailand] gedwongen zou zijn de gesprekken te voeren.

Thaworn Senneam, vice-leider van oppositiepartij Democraten, noemt Paradorn ‘een dwaas’. ‘De regering wordt nu onder druk gezet om naar de pijpen van de BRN te dansen. Als de regering wil doorgaan, zal ze haar strategie moeten wijzigen. Ik stel niet voor dat we de dialooog schrappen, maar we hebben wel een nieuwe strategie nodig.’

(Bron: Bangkok Post, 29 april 2013)

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website