Ondanks de recente golf van geweld gaan de vredesgesprekken met zuidelijke opstandelingen door. Voor het vermoeden dat de reisroute van de adjunct-gouverneur van Yala, die vrijdag bij een bomaanslag om het leven kwam, is gelekt door ‘mollen’, is nog geen bewijs gevonden. Dit zegt Paradorn Pattanatabut, secretaris-generaal van de National Security Council.

Het tweede gesprek met de rebellen staat gepland voor 29 april. Thailand praat dan weer met vertegenwoordigers van de Barisan Revolusi Nasional (BRN). De gesprekken bevinden zich in een verkennend stadium; ze hebben primair tot doel wederzijds vertrouwen op te bouwen en de positie van de BRN te peilen.

Oppositieleider Abhisit maakt zich zorgen over de golf van zuidelijk geweld. Hij dringt er bij premier Yingluck op aan zelf de leiding te nemen en vice-minister-president Chalerm Yubamrung te ontheffen van zijn taak, omdat hij – hoewel verantwoordelijk voor het beleid in het Zuiden – tot nu toe niet de moeite heeft genomen het gebied te bezoeken.

Inmiddels ging ook gisteren het geweld weer door. In Rangae (Narathiwat) werd de woning van Najmuddin Uma bestookt met twee granaten. Ze sloegen grote gaten in het dak en een plafond. Van een auto, die in de buurt stond geparkeerd, werd de voorruit beschadigd. Najmuddin is lid van de zogeheten Wadah groep, een groep invloedrijke moslims die ooit de provincieraden van Yala, Pattani en Narathiwat domineerden. Chalerm laat zich door negen leden van de groep, waaronder Najmuddin, adviseren.

Buiten het Technical College in Yala maakten bomexperts gisterochtend twee bommen onschadelijk, die waren opgemerkt door een schoonmaker. Ze hadden zondagavond moeten ontploffen, maar de bedrading functioneerde niet.

Tijdens een inval in een woning in tambon Yupo (Yala) arresteerde de politie een 24-jarige man. Hij wordt ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij de vier bomaanslagen zondagavond in Yala. Daarbij werden twee bewoners gewond. Die aanvallen vonden plaats, kort nadat premier Yingluck tijdens een bliksembezoek aan het Zuiden het ziekenhuis van Yala had bezocht, waar gewonden van aanslagen worden verpleegd.

Adjunct-gouverneur Issara Thongthawat van Yala en een assistent gouverneur kwamen bij een bomaanslag in het district Bannang Sata om het leven. Ze waren in een personenauto, geëscorteerd door veiligheidstroepen, onderweg naar een beurs in Betong toen een bermbom ontplofte. Door de kracht van de explositie werd de assistent uit de wagen geslingerd. De chauffeur raakte ernstig gewond.

(Bron: Bangkok Post, 9 april 2013)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website