De vooruitzichten voor de export van Thaise rijst naar de Aseanlanden zijn weinig hoopgevend, want de meeste buurlanden kiezen voor goedkopere rijst uit Vietnam. Vietnam domineert momenteel in Zuid-Oost Azië de rijstmarkt; het land bedient 70 procent van de markt, het resterende deel is voor Thailand.

Wanlop Pichpongsa, vice-president van de Thai Rice Exporters Association, – maar dat weten we al lang –, geeft de schuld aan het hypotheeksysteem voor rijst dat de regering Yingluck bij haar aantreden heringevoerd heeft. Hij zei dit vrijdag op een seminar gewijd aan het concurrentievermogen van Thaise rijst in Asean.

‘We vinden het prima dat de regering een beleid voert om boeren te helpen, maar dat beleid mag niet de markt verstoren’, zegt Wanlop . En dat doet het wel want de regering koopt de rijst van de boeren op tegen een prijs die 40 procent boven de marktprijs ligt.

Een tweede obstakel voor de rijsthandel zijn de non-tariff maatregelen van de Aseanlanden. De verklaring moet ik u schuldig blijven, want die begrijp ik niet. En wat je niet begrijpt, kun je niet helder opschrijven. Wanlop zegt dat het vrij moeilijk is toegang tot de Asean markten te krijgen omdat de rijstaankopen in veel Aseanlanden door de regering van die landen worden beheerst.

Thailand exporteerde vorig jaar 472.507 ton rijst naar de Aseanlanden, 24 procent minder dan het jaar ervoor. Wanlop rekent voor dat Vietnams productiviteit veel hoger is dan de Thaise. In Vietnam komt gemiddeld 800 à 900 kilo rijst van een rai af tegen 450 kilo per rai in Thailand. Bovendien voert de Vietnamese overheid een proactief beleid op het gebied van rijstmarketing, productie en export.

Manatsanith Jirawat, die werkzaam is bij het Foreign Trade Department, is echter van mening dat uitsluitend de lage prijzen de belangrijkste reden vormen waarom Indonesië, de Filipijnen en Maleisië de voorkeur geven aan Vietnamese rijst. En belangrijker: Thailand focust op de export van kwaliteitsrijst. [Wat kan die man liegen.]

Naar verwachting zullen de Aziatische rijstprijzen de komende tijd blijven zakken omdat Thailand van zijn gigantische rijstvoorraad af wil. Wanlop acht een prijzenoorlog met Vietnam en India zelfs niet onmogelijk. De regering wil 1 miljoen ton per maand verkopen, bijna het dubbele van vorig jaar toen 558.000 ton per maand werd verkocht.

De Association of Southeast Asian Nastions bestaat uit tien landen: Indonesië, Maleisië, de Filipijnen, Singapore, Thailand, Brunei, Myanmar, Cambodja, Laos en Vietnam.

(Bron: Bangkok Post, 5 april 2014)

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website