Beste lezers,

Ik arriveerde in Thailand na mij in Nederland te hebben uitgeschreven, op 10 oktober 2016 met een Non Immigrant ‘o’multiple entrance visum omdat ik 3 kinderen in Thailand heb. Ik ben in 2001 in Thailand van hun moeder gescheiden. Mijn jongste dochter werd op 12 oktober 2016 20 jaar oud en kan ik dus niet meer op grond van ‘familie bezoek’ of zorg / onderhouden van de kinderen voor hetzelfde visum in aanmerking komen.

Na omzwervingen heb ik me in Ban Rai bij Chiangsean (Chiangrai district) gevestigd en is mijn adres bij de plaatselijke immigratiedienst bekend. Ik ben net terug van mij ‘borderrun’ naar Laos en heb er nog 1 te gaan. Ik kom met de alom bekende vraag over het visum omdat ik overal verschillende informatie krijg. Eigenlijk vraag ik een bevestiging van wat Ronny een paar weken geleden op het blog schreef.

Ik heb slechts een AOW van 945 Euro (82%) aangevuld met 301 Euro van een pensioentje bij ‘zorg & welzijn’. Met vakantiegeld kom ik op een maandelijks inkomen van 1300 Euro netto. Met een koers van 36,3 THB voor 1 Euro kom ik op 565.000 THB en kan daarmee geen ‘retirement visum’ aanvragen. Klopt het dat ik dan nog minimaal 235.000 THB op de bank zou moeten hebben? Dus tezamen 800.000 THB? Ik kan dat laatste bedrag niet meer bij elkaar gespaard krijgen. In Chiangsean zei men dat ik bij mijn pensioen nog 400.000 op de bank zou moeten hebben. Is dat incorrect?

Ik woon inmiddels samen met een 57 jarige weduwe met 3 volwassen en gehuwde zonen. Ze wil met mij in het huwelijk treden. Een huwelijk biedt geen garantie voor liefde en trouw dus heeft het voor mij geen waarde maar praktisch gezien zou het voor mij het visum probleem oplossen want voor het visum als gehuwde met een Thai, hoef ik maar het bewijs van een inkomen van 40.000 voor te leggen of 400.000 THB in de bank, is dat correct? De termijn dat het genoemde bedrag op mijn Thaise bankrekening zou moeten staan, wordt ook overal verschillend genoemd. Is het 2 maanden of 3 maanden voordat ik het visum aanvraag? Als ik huw en een gemiddeld maandelijks inkomen van 47.000 THB kan aantonen, dan hoef ik dus geen geld op de Thaise bankrekening te hebben, is dat correct? Heb ik nog ’n andere optie?

Mijn levensgezellin die een gepensioneerde secretaresse is van een buitenlands constructiebedrijf (bruggen en wegen bouwer) belde met een advokaten kantoor die de service aanboden om me de 800.000 THB te lenen (voor te schieten) en het ‘retirement ‘ visa voor me te regelen maar ik weiger die optie maar dergelijke service word dus daadwerkelijk aangeboden.

Ik heb werkelijk alle informatie gelezen maar ben in de war door alle verschillende info die ik krijg. Ik ben ook bezorgd en kan niet naar Nederland terug, daarom wil ik graag jou bevestiging.

Bij voorbaat hartelijk dank.

Rien

31 reacties op “Lezersvraag: Niet voldoende inkomen voor een retirement visum”

 1. RonnyLatPhrao zegt op

  Zoals het momenteel in het dossier staat is het nog steeds correct.

  Retired (50 of +).
  – Een totaaltegoed bij een Thaise bank van tenminste 800.000 Baht
  Ofwel
  – Een maandinkomen van tenminste 65.000 Baht
  Ofwel
  – Een combinatie van banktegoed en 12 x het maandinkomen, tezamen tenminste 800.000 Baht op jaarbasis.

  Moet minstens 2 maand op de rekening staan bij de eerste aanvraag en 3 maand bij volgende aanvragen.

  Gehuwd
  – Een totaal tegoed bij een Thaise bank van tenminste 400.000 Baht
  Ofwel
  – Een maandinkomen van tenminste 40.000 Baht

  Een combinatie inkomen/bankbedrag kan niet als gehuwde.
  Moet officieel minstens 2 maand op de rekening, maar ik raad aan om 3 maand als standaard te nemen zo ben je zeker.

 2. John mak zegt op

  Beste Rien je zegt een aow van 945 euro te hebben. Ook zeg je nu samen te wonen. Heb je wel rekening gehouden dat je Aow lager wordt als dit zo is. Bij samen wonen ontvang je een Aow voor gehuwden en dat is 750 euro x 82 procent is dus 615 euro per maand plus je pensioen van 301 is totaal 916 euro per maand. Je komt dan zeker niet in aanmerking voor een jaarvisum. Maandelijks zou je ongeveer 33500 bath per maand hebben. Ook zou ik maar oppassen met het svb dat je al samen woont en ik begrijp dat je dat niet gemeld hebt.

  • Jos zegt op

   Ik vrees dat Rien hieraan niet gedacht heeft.
   Met 916 euro per maand kan het wel eens (te)krap worden. Als je hiervan ook nog eens een ziektekosten verzekering moet betalen en rekening moet houden dat de euro verder in waarde kan dalen.

   Jos.

  • walter zegt op

   Vreemde regelgeving, als je samenwoont wordt je AOW lager, terwijl in veel gevallen de Thaise partner helemaal niets krijgt, je bent gewoon de klos omdat je partner geen arbeidsverleden in Nederland heeft. Dit en nog veel andere zaken is te wijten aan het wanbeleid van onze regering en de expat is weer eens de klos.

 3. Kees van Keulen zegt op

  Ik ben me ook aan het voorbereiden voor retirement in Thailand en ben benieuwd naar reakties op dit bericht.

 4. JCM zegt op

  Vraag eens bij een ,Advokatenkantoor, visarun bureau, traveloffice, hier zijn er bij die een non immigrant visa O aanbieden voor een jaar, enige voorwaarde is 55+. Een keer per 90 dagen naar de immigratie voor een stempel. Kosten lopen uiteen 18.000 tot 24.000 Bath.

 5. Leo zegt op

  Hoi Rien,

  even puntsgewijs :

  nr 1. het is geen visum-anvraag maar een zgn ‘extension of stay’ ‘based on retirement’ of ‘based on marriage’
  nr 2. bij de eerste aanvraag moet je geld minstens 2 maanden op de bank staan, daarna bij elke volgende aanvraag minstens 3 maanden.
  nr 3. je aanvraag dien je te doen terwijl je huidige visum nog minstens 2 weken geldig is.

  Je hebt 2 keuzes :

  1. nu 400.000 THB onderhands lenen en op een eigen rekening zetten en hopelijk heb je nog 2 maanden en 2 weken voor de afloop van je huidige visum.
  2. trouwen

  Sukses, Leo.

  • rentenier zegt op

   Is het bij trouwen niet zo dat het inkomen van je vrouw bij het mijn wordt opgeteld en tesamen meer dan 40.000 zal zijn? (beide met een officieel statement)

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Neen je eigen inkomen moet minimum 40 000 Baht zijn.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Nr 3. Je kan een verlenging vragen tot de laatste dag van je actuele verblijfsperiode.
   De geldigheidsduur van je visum is onbelangrijk hier. Het is je verbljjfsperiode die verlengd wordt, niet je visum. Een visum kan je niet verlengen.

   • Leo zegt op

    In Hua HIn vraagt men voor de eerste aanvraag van de ‘extension of stay’ te komen ruim voordat je visum verloopt (twee weken).

    • RonnyLatPhrao zegt op

     Vragen om tijdig te komen is nog iets anders dan moeten.
     Natuurlijk is het betet om het tijdig aan te vragen maar dat moet niet.
     Je kan trouwens al 30 dagen voor afloop je verlenging vragen en bij vele zelfs al 45 dagen voordien. Je zal er geen dag mee verliezen omdat de verlenging aansluitend is op actuele verblijfsperiode.

     • Leo zegt op

      Ronny, prachtig steekspel. Maar niemand is erbij gebaat. Ik heb het over op tijd komen de eerste keer. Want als er nog vragen zijn van de kant van het immigratiekantoor en je visum verloopt dan kun je alsnog vertrekken.

      • RonnyLatPhrao zegt op

       Ik zie het niet als een steekspel maar als correcte informatie weergeven.
       Niemand heeft er baat bij dat iemand schrijft dat je 2 weken voordien moet komen als het daarna ook nog kan.
       Tevens is het natuurlijk niet verstandig van te wachten tot de laatste dag, en dat geldt ook op je vervolgaanvragen en niet alleen bij de eerste aanvraag.. Je kan bijvoorbeeld ook ziek worden..
       En nogmaals, het heeft niks met het visum of de geldigheidsperiode ervan te maken maar met je actuele verblijfsperiode bekomen met een visum of verlenging.
       Ik laat hierbij.

 6. l.lagemaat zegt op

  Beste Rien,

  Met het gevaar Ronnie voor de voeten te lopen, is de regel in Chonburi:

  -Of een inkomen van 65.000 Baht per maand aantoonbaar.
  -Of voor 3 maanden 800.000 Baht op een bankboekje hebben staan voor de datum van de verlenging.

  Er zijn “burootjes”, die het voor je “regelen”, kosten ongeveer 20.000 Baht!

  Hoe het elders in Thailand is, weet ik niet.
  Sterkte!

 7. RuudRdm zegt op

  Beste Rien, ik zou je willen aanraden wat voorzichtiger te zijn met allerlei persoonsgegevens open en bloot op het www te deponeren. Ook de SVB leest mee.

  Je hebt nu een AOW-alleenstaande-uitkering met een korting van 18%. Je geeft aan dat je nu samenwoont, hetgeen betekent dat de SVB jou een partner-uitkering van bruto Euro 750 zal berekenen. Verminderd met die korting van 18% wordt jouw netto-AOW-uitkering dus lager. In jouw geval dien je dus op jezelf te blijven wonen om in totaal een inkomen te houden van: ThB 47000 per maand.

  Ga je samenwonen dan daalt jouw inkomen naar ongeveer: ThB 32.000 per maand.
  (AOW euro 750 minus 18% = euro 615, plus PfZW euro 301; verminderd met wat inkomstenbelasting).

  Verder geef je jezelf al meer dan voldoende antwoord. Als je gehuwd bent heb je voldoende aan ThB 400.000 op de bank gedurende 3 maanden voor de datum van vervlijfsverlenging. Samen met je inkomen van 12 x ThB 47000 heb je meer dan de benodigde ThB 800.000. Je hebt dus een probleem als je gaat huwen en samenwonen.

  • Alex zegt op

   En terecht leest de SVB mee: misbruik wordt gestraft!
   Ter informatie: ik heb vorige maand hier in Pattaya bezoek gehad van SVB uit NL, die alles kwamen controleren, ook bij een groot aantal anderen. Bij mij klopte alles, ik ben uitgeschreven uit Nederland, woon officieel samen met Thaise partner op basis van een notariele samenlevings overeenkomst, ontvang daarvoor ook een partnertoeslag van SVB (oude regeling).

 8. Antoine Bauwens zegt op

  Beste Rien
  Je kan inderdaad rekenen op een service ; deze heb ik in bangkok ; die 800.000 bath op een rekening zet en voor je de visa regelt. Een eenvoudige oplossing en denk ook veilig . Maar let op dit kost je ook geld, niks is gratis maar het is erg gemakkelijk. Voor andere zaken die je aanhaalt durf ik me niet uit te spreken.
  Hopelijk heb je daar iets aan
  Groet
  Antoine

 9. henry zegt op

  Vraag 1
  incorrect
  235 000 baht op een Thaise bankrekening is voldoende wat U komt aan uw 800 000 Baht. Deze som moet er maar opstaan op de de dag van uw extensie aanvraag.

  Vraag 2
  correct

  Let wel op voor een extentie op basis van een huwelijk bestaat er geen combinatieregeling

  Vraag 3
  2 maanden voor de aanvraagdatum van de extensie

  Op deze website van de thaise immigratie vindt u de volledige reglementering terug

  http://www.immigration.go.th/

 10. Leo zegt op

  Rien,

  Als ik me niet vergis dan is er nog een mogelijkheid.
  Namenlijk dat je in Thailand verblijft zodat je Thaise kinderen je kunnen onderhouden.
  Zoals je weet is dat een heilige plicht hier in Thailand.
  Ik kan het op dit moment niet vinden, maar ik heb
  iets dergelijks gelezen op de website van de Thaise immgratiekantoor : http://www.immigration.go.th/

  Groetjes,
  Leio.

  • thailand John zegt op

   Dat is correct, als jeaan kunt tonen een of meer kinderen te onderhouden. Dan heb je ook maar een inkomen van 400.000 nodig of een maandelijks inkomen wat tezamen over het jaar minimaal 400.00. is.

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Kan maar indien de kinderen 20 jaar of jonger zijn.
    Enkel bij een gehandicapt kind en indien je kan aantonen dat je kind niet zelfstandig kan leven en hulp dus noodzakelijk is , kan het ook voor kinderen ouder dan 20 jaar.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Dat kan officieel ook indien je ten laste van je kinderen valt, maar je moet wel zelf een inkomen hebben en je moet dan wel officieel bij je kinderen gaan wonen.

   Staat in
   – ORDER OF THE IMMIGRATION BUREAU No. 327/2557 Subject: Criteria and Conditions for Consideration of an Alien’s Application for a Temporary Stay in the Kingdom of Thailand
   en
   -ORDER OF THE IMMIGRATION BUREAU No. 138/2557 Subject: Supporting documents for Consideration of an Alien’s Application for a Temporary Stay in the Kingdom of Thailand

   -onder punt 2.18 In the case of being a family member of a Thai national (applicable only to parents, spouse, children, adopted children, or spouse’s children):

   “In the case of parents, the father or mother must maintain an average annual income of no less than Baht 40,000 per month throughout the year or must have deposited funds of no less than Baht 400,000 to cover expenses for one year. In case the father of mother requests to be under maintenance of children, the age of father or mother must be 50 years of age or over. “

 11. marino zegt op

  geen enkel probleem om een tijdelijke lening van 800.000 bath te aanvaarden. De advocaten weten wel wat ze doen.

  tenminste als je niet wenst te trouwen dan heb je niet veel optie.

  succes

 12. Emiel zegt op

  Erg verwarrend. Ik wou ook graag het fijne ervan weten. Blijkbaar bestaan er truukjes om alles voor mekaar te krijgen.

 13. thailand John zegt op

  Rien heb je ook aan je ziekenkostenverzekering gedacht, want wordt je ziek dan kom je al gauw in de problemen. En in Thailand hebben deze verzekeringen uitsluitingen.Dat will zeggen dat bestaande kwalen uitgesloten zijn. Zoek alles heel goed uit en zet het op goed op de rit anders heb je zeer grote problemen als het mis gaat.

  met vriendelijke groet.

  • Corretje zegt op

   Dat vind ik nou een goed advies.
   Ik geef je een voorbeeld: Ben nooit ziek geweest, woon in Thailand en heb een prima zieltekostenverzekering.
   Krijg op 13 oktober des nachta een emergency
   .1669 gebeld naar contractziekenhuis van mijn verzekering. Het pasje getoond, wordt direct weggewuifd. “Wie staat garant” werd gevraagd. Mijn vrouw moest direct 40000 Bht cash op tafel leggen. wat ze gedaan heeft. Pas dan wordt de behandeling gestart. Die was uitstekend. En passand werd mijn vrouw gevraagd wanneer ze de tweede termijn dacht te betalen. Dure importmedicijnen warden voorgeschreven. Rugespraak met mijn huisarts in Nederlamd. Die zij dat dat de juiste medicijnen waren,
   Na ontslag claimformulier van mijn “goede” verzekering gemaild
   Niettegenstaande alles gedekt was, was het een ramp mijn deel terug te krijgen.
   Conclusie zonder financiele buffer ben je hier niks.
   Zet het toch allemaal nog eens op een rijtje
   Thailand is geen Nederland!

 14. HUbrechtsen zegt op

  wat en gezeur over visa in het kort als 65 jaar ben en met pensioen moet je 65.000 bath kunnen over leggen je gaat naar je ambassade om de inkomstenverklaring te laten stempel ,geen verhaal bij pensioen als samenwonende ,alle jaaropgavens mee nemen,stempel bij de ambassade,daar mee naar je immgratiekantoor,inleveren met je paspoort,huurcontract eventueel de garantpersoon meenemen,tegenwoordig worden er gevraagd wie garant staat. dan alles in orde betalen 1900 bath en klaar is kees,elke driemaanden eens laten stempel voor 90 dagen .en klaar is kees ik doe het nu al 5 jaar en nooit geen problemen.,

 15. paul vermy zegt op

  Ik begrijp niet, dat als je getrouwd bent met een Thaise vrouw, in mijn geval veel jonger dan ik, je een lagere AOW uitkering krijgt. Ik krijg veel meer dan toen ik nog vrijgezel was. Het bedrag dat ik en mijn vrouw krijgen
  is E. 1.326,– per maand. Als vrijgezel was dat ca. E. 1.000,– per maand. Wel wordt het deel van mijn vrouw ieder jaar 2% minder, maar dat wordt weer gecompenseerd door de hogere uitkering jaarlijks. Ook lees ik
  vaak over een nabestaanden uitkering voor mijn vrouw als ik overlijd. Nou dat krijgt zij niet omdat zij geen
  BSN nummer heeft en nog nooit in Nederland is geweest. Als je in Nederland woont met je vrouw, dan kan zij
  een BSN nummer krijgen en dan een nabestaanden uitkering. Als ik het fout heb en anderen mij kunnen
  adviseren, hoor ik dat graag.
  Paul

  • Joost Jongen zegt op

   Dan is jouw vrouw wel erg veel jonger als jij.
   Je kreeg nl. voor 01-01-2013 nog een AOW-toeslag voor je wettelijke echtgenote of samenwonende vriendin en dat was 2% voor elk jaar dat zij jonger is dan jij bent, dus met een leeftijd verschil van 40 jaar kreeg je je eigen partner uitkering plus 80% AOW-toeslag voor haar, maar dat is sinds, ik dacht 01-01-2013, komen te vervallen, maar indien dit is aangevraagd en je had de AOW leeftijd voor deze datum, wordt deze AOW-toeslag voor haar niet meer gewijzigd.
   Nu krijg je alleen nog maar een partner uitkering, van ongeveer 750,00 euro voor je zelf en voor je vrouw krijg je niets meer.

 16. rentenier zegt op

  Beste lezers, bedankt voor al jullie snelle reacties. Ik ontving een aantal bevestigingen van zoals ik dacht het begrepen te hebben. Zoals ik reeds verwachtte zijn er ook een reeks aan verschillende reakties en ervaringen die toch weer verwarring konden veroorzaken.
  Ik ben eens in Thailand getrouwd geweest welk huwelijk in Nederland niet werd geaccepteerd omdat het niet volgens de voorschriften van de ambassade was verlopen. Toen mijn vrouw eens met me naar Nederland kwam al ‘een vriend van de familie’en ik de volgende dag naar het gemeentehuis een huwelijk ging aanvragen en men zag dat mijn vrouw reeds mijn naam droeg, bevestigde de rechtbank in Amsterdam persoonlijk dat indien betreffende documenten door betreffende ambtenaar leesbaar waren, het huwelijk met terugwerkende kracht moest worden geaccepteerd. Dit betreffend de opmerking over het SVB en wijziging in de Burgerlijke stand. Betreft zorgverzekering: die heb ik niet omdat ik niet geaccepteerd werd vanwege mijn hoge (132kg) gewicht. Boven de 105 kg is het onbetaalbaar. Ik weeg nu nog 107 kg maar gebruik de helft van de vorige medicatie en totaal onschadelijke medicatie. Ik ben heel actief, eet gezond, rook en drink niet en drink veel Organische Thee. Ik spreek Thais en bezoek indien nodig een Plaatselijk overheids ziekenhuis waar alles heel betaalbaar is. (x-rai voor beginnende long ontsteking, X-rai om aan te tonen dat mijn hand tijdens ’n val niet was gebroken, respectievelijk 600 en 281 Baht) Ik denk dat wij in Nederland over reageren wat betreft het nemen van risico’s.
  Ik lef vrij onafhankelijk, blij en onbezorgd, de eneigste zorg ontstond door alle verwarrende informatie betreft het volgende visum.
  Nogmaals bedankt voor alle reacties.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website