Amper zijn de stembureaus gesloten of het plussen en minnen over de verkiezingsuitslag (die nog niet bekend is gemaakt) is al begonnen. Het is net als in Nederland na verkiezingen: niemand verliest, iedereen wint.

Rekenmeester Willem Bartjens (1569-1638), schrijver van ‘De Cyferinghe van Willem Bartjens’, het eerste rekenboek voor het lager onderwijs, zou zich waarschijnlijk in zijn graf omdraaien bij al dit rekenwerk.

Sompong Amornwiwat, die de verkiezingscampagne van voormalig regeringspartij Pheu Thai leidde, meende gisteren al te moeten constateren dat Pheu Thai met meer zetels in het Huis van Afgevaardigden terugkomt dan het huidige aantal. In 2011 scoorde de partij 264 zetels, nu had hij op zijjn zakjapannnertje uitgerekend dat het er 300 worden.

Maar hij waarschuwde zijn achterban nog niet te gaan feestvieren, want het Constitutionele Hof kan roet in het eten gooien. Oppositiepartij Democraten en de protestbeweging PDRC gaan het Hof vragen de uitslag ongeldig te verklaren en dan zou het hele circus, dat 3,8 miljard baht heeft gekost, over moeten.

Bangkost Post: Steun voor Pheu Thai kalft af

Bangkok Post, bepaald geen fan van Pheu Thai, meent in een analyse in de krant van vandaag al de conclusie te kunnen trekken dat de steun voor Pheu Thai terugloopt. De krant zegt dat de prognose van 300 geen rekening houdt met het feit dat de Democraten niet aan de verkiezingen deelnamen.

‘Het lijkt erop dat de opkomst een teleurstelling voor Pheu Thai gaat worden’, schrijft de krant. Van de 49 miljoen kiesgerechtigde Thais ging slechts 20,46 miljoen (45,84 pct) stemmen. Maar een belangrijker indicatie ziet de krant in de lage opkomstcijfers van de provincies met een sterke Pheu Thai en roodhemdaanhang, zoals Udon Thani, Ubon Ratchathani, Surin, Chiang Mai en Chiang Rai.

Politieke waarnemers [wie zouden dat toch zijn?] schrijven de lage opkomst toe aan verschillende factoren: de zondag gesloten stembureaus, de afwezigheid van de Democraten op het stembiljet, de ongunstige sfeer vanwege de politieke onrust, het hypotheeksysteem voor rijst [zie het artikel De rijst ligt te rotten en de schatkist raakt leeg], plus andere controversiële speeltjes van de regering zoals de watermanagement projecten, die grote gevolgen hebben voor de bevolking in sommige provincies.

Bovendien wijzen die waarnemers erop dat het aantal ‘No’-stemmen en ongeldige stemmen nog niet bekend is. Ze beschouwen het aantal nee-stemmen als een indicatie van de populariteit van Pheu Thai. Een Pheu Thai-bron in het Noordoosten ziet de bui al hangen, want het aantal stemmen dat winnende Pheu Thai-kandidaten in enkele provincies scoorden, was slechts een fractie hoger dan het aantal nee-stemmen.

Prinya Tevanaruemitrkul, vice-rector van de Thammasat universiteit [ah, we hebben een politieke waarnemer bij de kladden], meent dat het aantal nee- en ongeldige stemmen ‘siginificante’ politieke implicaties heeft. Dat geldt ook voor de opkomst in het Noorden en Noordoosten die amper boven de 50 procent uitkwam. Zijn conclusie: de steun voor de regering neemt af, en die schrijft hij toe aan [alweer] het vermaledijde hypotheeksysteem voor rijst en het verzet tegen het amnestievoorstel, waarmee alle ellende vorig jaar begon.

Boeren blokkeren snelwegen

Over rijst gesproken. Gisteren blokkeerden rijstboeren wegen in de provincie Ratchaburi en Phichit. In Ratchaburi blokkeerden ruim duizend boeren de Wang Manao kruising op de Phetkasem snelweg, waardoor automobilisten een omweg van 10 kilometer moesten maken, alsmede de Rama II snelweg, waardoor een kortere route naar het Zuiden werd afgesneden.

In Phichit blokkeerden vierhonderd boeren snelweg 117 in het district Bung Na Rang, een belangrijke route naar het Noorden. Nar verwachting krijgen ze vandaag gezelschap van boeren uit twee andere provincies, waarmee het aantal demonstranten op tweeduizend komt.

De aanleiding van de protesten mag zo langzamerhand genoegzaam bekend zijn. De meeste boeren hebben nog geen satang gezien voor de rijst die ze aan de regering hebben verkocht. De betalingen stagneren al sinds oktober omdat het geld op is.

(Bron: Bangkok Post, 4 februari 2014)

5 reacties op “Verkiezingsuitslag: Willem Bartjens draait zich om in zijn graf”

 1. LOUISE zegt op

  Morgen Dick,

  Denkt die Sompong nu dat iedereen gestoord is en niet kan rekenen?
  Landelijk bekend dat een giga gedeelte niet eens heeft gestemd.
  De krant zegt al een lage opkomst van de P.T.-aanhangers.
  En dan toch de bewering dat P.T. bijna 300 zetels heeft.!!!!!
  bababooboo (fonetisch)

  Hier bij ons in de buurt gevraagd of men gestemd heeft.
  “Neen, veel te gevaarlijk om dit te doen.

  Bij dit alles vraag ik me af, met al die rottigheid, hoe kan de euro naar beneden gaan????

  LOUISE

 2. Hans Bos zegt op

  Door het afsluiten van de belangrijkste route van Bangkok naar het Zuiden, groeit het risico dat bepaalde producten schaars worden. Bij sommige tankstations in Hua Hin was vanmorgen al geen benzine 91 meer te krijgen. Verwacht wordt dat de prijzen stijgen als de blokkade nog langer duurt.

 3. HansNL zegt op

  Ik heb me laten vertellen dat de laatste samenkomsten/demonstraties in Khon Kaen, Udon en Korat, uitgeroepen door de redshirts, heel slecht bezocht waren.
  Als ik lieg, lieg ik in commissie.

  Wat mij wel opviel is een opmerking van een redshirt leider in Chiang Mai, het noorden moest zich maar afscheiden van Thailand, en Thaksin als president nemen.
  Let wel, het noordoosten werd niet genoemd.

  Ook de uitnodiging van een andere leider in CM aan Yingluck om de regering denoods maar over te plaatsen naar het noorden, spreekt boekdelen, denk ik.

  De opkomst in KK zou erg laag zijn.
  Of dat waar is?
  De geruchen gaan zo.

  Louise vraagt zich af waarom de Euro in waarde daalt.
  Hoezo daalt?
  Nu op dit moment 44,27.
  Enige tijd geleden 37 baht per euro.
  Hoogste punt in de afgelopen tijd was, dacht ik, even boven de 45 baht.
  Valt wel mee dus, dat dalen.

  • LOUISE zegt op

   Hallo Hans.nl,

   Natuurlijk is de euro gedaald.
   Even boven de 45 is niet te vergelijken met 44.27.

   Uuhh Hans, Sompong is geen familie van me hoor, want die kan niet rekenen.
   Maar tussen 45 en 44.27 zit een verschil van 73 satang right??
   Als men een stapeltje euries wisselt,. dan scheelt dat echt een jas.

   LOUISE

 4. Cornelis zegt op

  Niet overdrijven hoor. Scheelt op 100 euro 73 baht. ‘Daling’ heeft overigens ook met de euro/dollar-verhouding te maken, in die relatie is de dollar in de voorbije dagen iets gestegen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website