Oppositiepartij Democraten, weer onder leiding van Abhisit Vejjajiva, neemt vrijwel zeker deel aan de verkiezingen van 2 februari.

Een boycot zou alleen maar tot zetelverlies in het Huis van Afgevaardigden leiden. Bovendien bestaat de vrees dat kandidaten dan naar andere partijen zouden overlopen.

Gisteren werd Abhisit herkozen tot partijleider (foto) en werd het nieuwe algemeen partijbestuur gekozen. Zaterdag beslist het over deelname aan de verkiezingen. Abhisit is voor, de meeste kiezers en Democratische parlementsleden uit het Zuiden zijn tegen. Zij steunen de anti-regeringsbeweging, die aandringt op politieke hervormingen alvorens de bevolking de gang naar de stembus te laten maken. Maar een bron bij de Democraten zegt: ‘Een boycot doet meer kwaad dan goed en zal de partij op de lange termijn treffen.’

Een bron bij regeringspartij Pheu Thai meent dat de Democraten de kans maken van de verkiezingen te profiteren. Zo is uit een interne peiling gebleken dat Pheu Thai in Bangkok en de omringende provincies wordt weggevaagd. Bovendien wordt een felle interne strijd verwacht van partijkandidaten in het Noorden en Noordoosten omdat politici na een politieke ban van 5 jaar weer terug willen komen. Vermoedelijk keert Thaksin’s zuster Yaowapa Wongsawat niet terug als parlementslid om de kritiek op de rol van de familie Shinawatra in de Thaise politiek te pareren.

De anti-regeringsbeweging heeft gisteren de Kiesraad gevraagd de verkiezingen uit te stellen, omdat ‘de regering legitimiteit ontbeert’. Kiesraadcommissaris Somchai Srisutthiyakorn zegt echter dat de Kiesraad niet bevoegd is daarover te oordelen.

Uitstel zou geregeld kunnen worden via een executive decree (kabinetsbesluit). Het kabinet kan gebruik maken van artikel 184 van de grondwet dat die mogelijkheid in noodgevallen biedt. Daarvan zou sprake zijn als de anti-regerings demonstranten de verkiezingen in de war sturen. Maar de Kiesraad moet in dat geval wel akkoord gaan met uitstel.

Meer nieuws over de verkiezingen en het anti-regeringsprotest later vandaag in Nieuws uit Thailand.

(Bron: Bangkok Post, 18 december 2013)

Foto homepagina: Abhisit (links) in gesprek met voormalig partijleider Pichai Rattakul.

4 reacties op “‘Verkiezingsboycot doet meer kwaad dan goed’”

 1. chris zegt op

  Tja, wat moet je hier nu op zeggen.
  Ik denk dat zowel de Pheu Thai (met als zeer waarschijnlijke lijsttrekker premier Yingluck, als we de pers mogen geloven) en de Democraten (met oud-premier Abhisit als lijstaanvoerder) de boodschap van de demonstranten toch niet goed begrepen hebben. Die willen niet meer kiezen tussen de ene kliek of de andere kliek, die zich beiden en hun clans (c.q kiezers) verrijken wanneer ze aan de macht zijn en aan de wekelijke problemen van dit land geen boodschap hebben.
  Abhisit zou als voetballiefhebber beter moeten weten. Als een team onder de maat presteert geeft de trainer eerst nieuwe, frisse en jongere spelers een kans om zich te bewijzen. De oude garde kan op de bank toezien of helpen of kan naar een transfer naar een andere club omkijken. Als dat niet helpt wordt de trainer ontslagen.

 2. Piloe zegt op

  Yinluck heeft een vergissing begaan door zich bij vorige verkiezingen als kandidaat PM te plaatsen. Gezien het rumoer rond haar broer Taksin was dat om problemen vragen. Blijkbaar heeft ze dat niet begrepen want ze leidt opnieuw haar partij ! Zowel zij als Abhisit zouden zich uit de topfunctie moeten terugtrekken.
  Als de nieuwe verkiezingen alweer Pheu Tai en Yinluck aan de macht brengen, wat verwacht kan worden, beginnen we weer van nul en komen dezelfde conflicten. De democraten zullen de resultaten niet aanvaarden !

 3. Nonkelwin zegt op

  Is er iemand bekwaam om een duidelijk overzicht te geven van alle huidige belangrijke partijen in Thailand (met hun strekking en huidige leiders)?
  Want ik neem aan dat er naast de genoemde Pheu Thai en de Democraten er nog wel andere partijen zich geroepen voelen om mee te eten (profiteren)?

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Nonkelwin Het demissionaire kabinet is een coalitie van Pheu Thai, Chartthaipattana, Chart Pattana Puea Pandin, Phalang Chon, Mahachon en New Democrat Party.
   De grootste oppositiepartijen zijn Democratic Party en Bhumjaithai. Er zijn nog enkele kleinere, maar die kan ik zo snel niet vinden in mijn archief.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website