Van zo’n 4.000 Thais wordt de bankrekening geblokkeerd, als het Anti-Money Laundering Office (Amlo) daarvoor toestemming krijgt van de rechtbank. Het gaat om internationale terroristen, zuidelijke opstandelingen en mensen die terroristen financieren.

Het Amlo maakt dit bekend naar aanleiding van zijn onderzoek naar verdachte geldtransacties. Tussen 2010 en 2012 hebben in de zuidelijke provincies Yala, Pattana en Narathiwhat en vier aangrenzende districten in Songkhla jaarlijks geldtransacties van 50 miljard baht plaatsgevonden, wat een ongebruikelijk hoog bedrag is vergeleken met andere provincies. Dat geld moet verdiend zijn met drugshandel en smokkel, en wordt gebruikt om de rebellengroepen en aanslagen te financieren.

Ter vergelijking: in Yala ging 8 miljard per jaar om, meer dan in de drie provincies Sa Kaeo, Mukhadan en Prachin Buri, waar een levendige grenshandel plaats vindt. In Pattani ging het om 17 miljard baht, meer dan in Lamphun, een provincie die volstaat met fabrieken. En in Narathiwat was de 13,2 miljard baht meer dan wat in de provincies Ranong en Samut Prakan omgaat, waar de visindustrie geconcentreerd is. De waarde van de kastransacties steeg in de onderzochte periode jaarlijks met 64 procent.

‘Van nu af aan kunnen terroristen geen geld meer opnemen uit een ATM nadat ze onderwijzers hebben doodgeschoten’, zegt Amlo secretaris-generaal Seehanat Prayoonrat. ‘Op het geld in alle rekeningen en al het vermogen wordt beslag gelegd. Pas wanneer ze stoppen met het vermoorden van mensen en het plegen van andere terroristische daden, halen we hun namen van onze lijst af.’

Amlo wil opstandelingen aanmoedigen hun wapens neer te leggen, zich aan te geven en gebruik te maken van een rehabilitatieprogramma, een mogelijkheid die artikel 21 van de Internal Security Act biedt.

(Bron: Bangkok Post, 12 april 2013)

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website